13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialCâţi ŞOMERI vor fi în Europa în 2014

Câţi ŞOMERI vor fi în Europa în 2014

Şomajul va rămâne la cote ridicate în economiile dezvoltate cel puţin până la finele anului viitor,  arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, conform Mediafax.

Astfel, OCDE anticipează că rata medie a şomajului din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei se va menţine la aproape 8% până la finele anului viitor, cu un total 48 de milioane de şomeri.

Raportul subliniază că, în timp ce şomajul este în scădere în economii solide ca SUA sau Germania, alte state sunt deja înt-o situaţie dificilă şi se vor confrunta în continuare cu extinderea fenomenului.

Astfel, dacă rata şomajului va scădea în SUA de la 7,6% în prezent la sub 7% la sfârşitul anului viitor, iar în Germania de la 5,3% la mai puţin de 5%, celelalte ţări din Europa vor înregistra în cel mai bun caz stagnarea şomajului. În Franţa şi Italia, şomajul va urca uşor, la 11%, respectiv 12,5%, în timp ce Spania şi Grecia vor înregistra la sfârşitul anului 2014 rate de aproape 28%, anticipează OCDE.

Cicatricile sociale ale crizei sunt departe de a se fi vindecat. Multe dintre ţări continuă să se lupte cu un şomaj ridicat, persistent, mai ales în rândul tinerilor”, comentează secretarul general al OCDE, Angel Gurria, într-un comunicat transmis marţi.

Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 60% în Grecia, 55% în Spania sau 40% în Italia şi Portugalia, faţă de o medie europeană de sub 25%.

Raportul OCDE relevă că efectele crizei, precum pierderea locurilor de muncă şi scăderea veniturilor, au avut cel mai mare impact la nivelul angajaţilor necalificaţi şi gospodăriilor cu venituri mici. În statele emergente, rata şomajului a fost influenţată în mai mică măsură de criză, dar multe persoane au rămas captive pe locuri de muncă prost plătite, nesigure şi cu un nivel scăzut de protecţie socială.

Cele mai citite

Iohannis vrea să colaboreze cu noul președinte al Ungariei, Tamás Sulyok. Acesta se teme că, “după Trianon”, ungurii și-ar putea pierde identitatea

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis un mesaj de felicitare noului președinte al Ungariei, Tamás Sulyok, anunțând că vrea să colaboreze cu acesta în...

Ce a discutat Iohannis cu Macron în Franța

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri...

Liderii PSD și PNL s-au dus la președintele Iohannis, înainte de ședința Coaliției

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-au dus la Palatul Cotroceni pentru a avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă