20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCâți refugiați va adăposti Australia în 2015

Câți refugiați va adăposti Australia în 2015

Premierul australian, Tony Abbott, a anunţat, miercuri, că Australia va accepta 12.000 de refugiaţi sirieni şi că va lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) din Siria, informează Mediafax.

„Este o creştere signifiantă în ceea ce priveşte acţiunea umanitară a Australiei de a primi (refugiaţi) şi e un răspuns generos faţă de situaţia de urgenţă actuală”, a declarat Abbott, conform BBC News online.

Duminică, premierul australian anunţase că numărul de imigranţi nu va depăşi 13.750, cota anuală stabilită iniţial pentru 2015, însă, în urma anunţului de miercuri, numărul celor acceptaţi de Australia va fi aproape dublu.

„Dintre cei 12.000 de noi refugiaţi care vor fi reintegraţi, ne vom concentra asupra acelor persoane care au nevoie de protecţie permanentă – femeile, copiii şi familiile din minorităţile persecutate care au căutat un adăpost temporar în Iordania, Liban şi Turcia”, a precizat Tony Abbott.

Marţi, mai mulţi oficiali din Guvernul Australiei au solicitat ca minorităţile creştine din zonele de conflict precum Siria şi Irak să aibă prioritate în procesul de relocare a refugiaţilor care vor fi primiţi de Australia. Propunerea respectivă a fost criticată de mai multe partide politice, asociaţii musulmane şi organizaţii umanitare internaţionale, care au susţinut că deciziile privitoare la imigranţii nu ar trebui luate în baza convingerilor religioase ale oamenilor.

Însă premierul australian a clarificat că atât musulmanii, cât şi minorităţile nonislamice sunt persecutate şi că „acordăm prioritate tutoror”.

De asemenea, Abbott a mai anunţat că Australia va oferi o sumă de 28,6 milioane de euro ( 44 milioane de dolari australieni) Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru sprijinirea celor 240.000 de refugiaţi sirieni şi irakieni care au imigrat în ţările învecinate. În aceste condiţii, suma totală alocată de Australia pentru acţiunile umanitare din Siria şi Irak din 2011 în prezent la 144,9 milioane de euro (230 de milioane de dolari australieni), a precizat Abbott.

În plus, Australia va începe să participe la operaţiunile de combatere a organizaţiei teroriste Stat Islamic din Siria. Forţele aeriene ale Australiei au efectuat raiduri aeriene împotriva militanţilor SI din Irak în ultimele 12 luni, dar luna trecută Statele Unite a solicitat ajutorul Australiei în lupta de combatere a terorismului.

Decizia de a bombarda militanţii SI din Siria a fost criticată, pentru că, spre deosebire de Irak, Siria nu a solicitat ajutor internaţional.

Întrebat de ce Guvernul australian a avut nevoie de atâta timp pentru a reacţiona la presiunile politice şi publice privitoare la criza migraţiei, Tony Abbott a precizat că nu a vrut să ia o decizie în grabă fără a primi recomandările necesare.

„Cred că suntem toţi mai îndureraţi, pe măsură ce vedem tragedia dezvăluită pe ecranele televizoarelor noastre, dar responsabilitatea Guvernului, responsabilitatea premierilor, în principal, este să acţioneze într-un mod cumpătat”, a explicat Abbott.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă