5.9 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialCâți bani primește Spitalul de Copii Iaşi pentru modernizare

Câți bani primește Spitalul de Copii Iaşi pentru modernizare

Spitalul de Copii “Sfânta Maria” din Iaşi va fi modernizat complet, în urma unei investiţii de aproximativ 19 milioane de euro. Banii vor fi acordați de Consiliul Județean şi de Ministerul Sănătăţii, informează Mediafax.

“Va fi o reabilitare generală, practic, vom avea un spital nou. Vom întocmi un protocol între Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii, prin care vom stabili contribuţia financiară a fiecărei părţi. Am discutat deja cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am căzut de acord, urmează doar să decidem câţi bani alocă CJ-ul şi care este contribuţia Ministerului Sănătăţii”, a afirmat şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

El a spus că unitatea medicală se află în subordinea Consiliului Judeţean, însă Spitalul de Copii din Iaşi deserveşte pacienţi din întreaga regiune a Moldovei, astfel că doar o parte din bani vor fi alocaţi de către CJ Iaşi.

La rândul său, managerul Spitalului de Copii “Sfânta Maria”, medicul Radu Terinte, a spus că licitaţia pentru desemnarea firmei care va executa lucrările va fi iniţiată anul acesta şi că speră ca, la începutul anului 2016, constructorul să înceapă lucrul.

Potrivit acestuia, activitatea medicală în cadrul spitalului nu va fi afectată, pacienţii din saloanele care intră în reparaţii urmând să fie mutaţi în alte secţii din aceeaşi unitate medicală.

Pe de altă parte, şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a spus că problema cu aglomerarea holurilor spitalului de către părinţii care vin cu copiii la consultaţie în ambulatoriu va fi rezolvată până la sfârşitul acestei luni, când va fi dată în folosinţă o nouă clădire, în curtea aceleiaşi unităţi medicale.

“Cabinetele de consultaţie nu vor mai fi împrăştiate pe diverse etaje, ca acum. Ambulatoriul va fi mutat într-o nouă clădire, care se amenajează în prezent în curtea spitalului şi care va fi gata până la sfârşitul acestei luni”, a afirmat Adomniţei.

În 3 februarie, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost apostrofat, la Spitalul de Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, de un bărbat nemulţumit că pacienţii aşteaptă şi câte şase ore la uşa cabinetelor medicale, iar lipsa scaunelor îi determină pe părinţi să-şi ţină copiii pe jos, pe holurile spitalului. Bărbatul era nemulţumit că aştepta de câteva ore să intre la consultaţie la un medic şi că, din cauză că nu există scaune sau bănci pe holuri, părinţii îşi aşază copiii pe jos.

“Păi ce facem, domnu’ ministru, astea-s condiţii? Noi stăm aici de la şase dimineaţă. Ăsta nu-i director, dacă îi lasă pe copii să stea pe jos”, i-a spus bărbatul ministrului Nicolae Bănicioiu.

Ministrul nu i-a răspuns bărbatului, apoi a vizitat o secţie din cadrul spitalului, după care a intrat în biroul directorului unităţii medicale. După ce a discutat cu directorul spitalului, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat presei că nu-i place “absolut deloc” ceea ce a văzut în acest spital şi că ministerul se va implica în remedierea problemelor cu care se confruntă unitatea medicală.

Spitalul de Copii “Sfânta Maria” din Iaşi are o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi, iar de la construcţia sa, în anul 1970, nu a avut parte de nicio reabilitare generală.

Spitalul are 652 de paturi, iar anul trecut a înregistrat 105.000 de pacienţi.

Cele mai citite

Patru persoane au fost arestate în Belgia pentru că ar fi planificat un atac terorist

Patru persoane, trei minore și un adult, au fost arestate în Belgia, fiind suspectate că ar fi planificat un atac terorist în Bruxelles, potrivit...

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov sunt în pelerinaj la Ploiești

Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Ploiești a avizat favorabil pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în municipiul...

Premierul Ciolacu vede tot coaliția PSD-PNL la guvernare și în 2025

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că prin formarea coaliţiei PSD-PNL s-a asigurat stabilitate politică şi că, în acest moment, nu vede altă...
Ultima oră
Pe aceeași temă