14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCatherine Ashton va continua să conducă negocierile cu Iranul asupra dosarului nuclear

Catherine Ashton va continua să conducă negocierile cu Iranul asupra dosarului nuclear

Catherine Ashton, fosta şefă al diplomaţiei europene, va continua să conducă negocierile cu Iranul asupra programului său nuclear controversat, devenind consilier al succesoarei sale, Federica Mogherini, a anunţat vineri Uniunea Europeană, potrivit AFP preluat de mediafax.

"Federica Mogherini a decis să o numească pe Catherine Ashton consilier special" cu scopul de "a facilita negocierile nucleare cu Iranul", informează serviciul diplomatic al UE într-un comunicat.

În calitate de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, britanica Catherine Ashton a condus negocierile cu Teheranul în numele Grupului 5+1 (Statele Unite,China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Teheranul şi marile puteri au anunţat pe 24 noiembrie, la Viena, că nu au reuşit să ajungă la o înţelegere după un an de discuţii intense. În acest context, părţile au stabilit să extindă până în vara 2015 termenul limită pentru obţinerea unui acord.

Numirea lui Ashton, care va rămâne ajutată de directorul politic al serviciului diplomatic al UE, Helga Schmid, ar trebui "să asigure desfăşurarea negocierilor, care necesită un angajament continuu", potrivit comunicatului.

Federica Mogherini a înlocuit-o pe Ashton la 1 noiembrie în funcţia de şef al diplomaţiei europene. Totuşi, fostul ministru italian de Externe va participa la negocierile la nivel ministerial sau la întâlniri cu şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif.

 
Cele mai citite

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă