12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCâteva motive inedite pentru a merge la Amsterdam

Câteva motive inedite pentru a merge la Amsterdam

Capitala Olandei şi-a construit, de-a lungul timpului, renumele de loc în care este posibil tot ceea ce în altă parte este imposibil. Cu toate acestea, se pare că autorităţile din Amsterdam au pornit o amplă campanie de rebranduire, fiind susţinute şi de către localnicii nemulţumiţi de faptul că turiştii invadau oraşul pentru a se îmbăta, pentru a vizita bordelurile şi pentru a fuma cannabis şi marijuana în barurile special amenajate.

Locuitorii capitalei Olandei au motivele lor pentru a-şi dori o schimbare. Vă propunem o scurtă privire prin gaura cheii. În inima medievală a oraşului se află Oude Kerk, o biserică superbă, construită în 1213, în urmă cu 800 de ani, cu o arhitectură fascinantă şi un interior îmbibat de măiestria maeştrilor olandezi. În afara bisericii, activităţile desfăşurate de către turişti sunt departe de a fi sacre. Oude Kerk se află în centrul celui mai mare „cartier roşu” din Europa, unde prostituatele sunt înşirate ca la paradă dincolo de ferestrele strălucitoare în aşteptarea turiştilor dornici de senzaţii tari. Peste drum de biserică se află unul dintre sutele de coffee shop-uri din oraş, unde turiştii pot cumpăra, în mod legal, cannabis. C-o fi bine, c-o fi rău, pe noi nu ne interesează. Însă locuitorii şi edilii din Amsterdam par că s-au săturat de imaginea de „Sodomă” la care au contribuit cu succes în ultimele decenii şi au ales să schimbe macazul. Încotro se vor îndrepta, aflăm imediat.

 

Cum s-a întors toleranţa împotriva lor

Timp de zeci de ani, astfel de scene au fost privite ca fiind un simbol al toleranţei olandeze care îţi permitea sa faci tot ceea ce-ţi trece prin cap. Iar turiştii s-au conformat. În prezent, autorităţile locale declară că s-au săturat de spectacolele ţipătoare, de traficul de droguri şi de o anumită categorie de turişti britanici de weekend care fac ceea ce ştiu ei mai bine să facă: să se dezlănţuie şi să căptuşească trotuarele după ce consumă cantităţi industriale de alcool. Crima organizată şi-a făcut loc pe străzile din Amsterdam, iar multe afaceri au devenit un paravan pentru spălarea de bani, pentru traficul de droguri şi pentru traficul de carne vie. Prin urmare, Amsterdamul se află în plin proces de rebranduire care îi costă pe olandezi nu mai puţin de 700 de milioane de euro, investiţi în scoaterea la „suprafaţă” a instituţiilor culturale care sunt, totuşi, câtă frunză şi iarbă.

De la bordel la cultură

Cu ajutorul aşa-numitului „Proiect 1012”, care poartă numele codului poştal al „Cartierului Roşu” din Amsterdam, autorităţile locale şi-au propus să închidă 200 dintre cele 480 de bordeluri în care prostituatele sunt expuse în vitrină şi 26 dintre cele 76 de „case de cannabis”, privite de către turişti ca fiind raiul pe pământ, conform publicaţiei The Guardian. În plus, Damrak, principalul bulevard care leagă gara Centraal de centrul oraşului, va fi transformată într-un adevărat „covor roşu” de bun venit în capitala Olandei şi într-un reprezentant al luxului, al modei şi al bucătăriei olandeze. Politicienii de dreapta au cerut ca turiştilor să li se interzică în totalitate să mai pună piciorul în celebrele coffee shop-uri, însă acesta este un pas mult prea mare pentru Amsterdam. Schimbările au nevoie de timp, iar autorităţile locale au demonstrat că se poate şi altfel şi au negociat un acord în valoare de 25 de milioane de euro cu proprietarii unor bordeluri prin care casele de toleranţă au fost cumpărate şi urmează să fie transformate în centre de modă şi design, în berării sau în locuri cu specific cultural.

Muzee de renume mondial

O astfel de strategie şi de prigoană a relelor moravuri nu poate avea succes dacă Amsterdamul nu le oferă turiştilor ceva în loc. Muzeul Van Gogh a fost renovat şi va fi redeschis în luna mai, arhitectura Muzeului Naţional Maritim a fost transformată, iar EYE Film Institute Netherlands a fost deschis pentru public într-o clădire cu o arhitectură interesantă din cartierul Overhoeks. Iar cireaşa de pe tort este reprezentată de Rijksmusem, care a fost redeschis pentru public la mijlocul lunii aprilie. Reconstrucţia muzeului a costat 375 de milioane de euro, proiectul a fost realizat de doi arhitecţi spanioli renumiţi şi doar o singură pictură de Rembrandt a rămas în acelaşi loc în care fusese expusă înainte de demararea noului proiect, conform The Guardian.

De ce să mergi în Amsterdam

Amsterdamul este considerat ca fiind una dintre capitalele mondiale ale artei şi, în special, ale picturii. La fiecare pas veţi întâlni adevărate opere de artă de renume mondial, iar nenumăraţii pictori olandezi şi-au pus amprenta asupra modului în care locuitorii se raportează la ideea de artă. Nici nu este de mirare faptul că localnicii s-au plictisit de turiştii „fumaţi” care tind să ignore tot ceea ce capitala ţării lor are mai frumos de oferit. În Amsterdam vă puteţi plimba cu bărcile pe unul dintre numeroasele canale sau veţi putea ridica ancora din frumosul port care vă va purta cu gândul către teritoriile îndepărtate unde Imperiul Olandez şi-a pus definitiv amprenta. În Olanda, berea este incredibil de bună, iar cafenelele tradiţionale au un farmec aparte. Pentru iubitorii de bere există fabrica Heineken, care nu mai este funcţională, însă turiştii pot observa întreg procesul de fabricare al uneia dintre cele mai bune beri din lume. Nu ocoliţi Piaţa Dam, care este cea mai cunoscută piaţă din întreaga ţară. Pentru haosul turistic, plimbaţi-vă prin piaţa Albert Cuyp. Alte obiective turistice importante sunt casa Anne Frank, Palatul Regal şi Muzeul de Istorie. În timpul serii veţi putea gusta din plin cosmopolitismul capitalei Olandei. Atenţie, însă! Potriviţi-vă ceasurile, căci timpul se opreşte în loc în pub-urile olandeze.

Cele mai citite

ROMÂNIA LIBERĂ urează un Paște Fericit cititorilor și colaboratorilor: Hristos a Înviat!

Redacția ROMÂNIA LIBERĂ vă urează Paște Fericit! Hristos a Înviat! Sărbătoarea Paștelui ne îmbrățișează într-o atmosferă plină de bucurie și recunoștință, aducându-ne împreună într-o comuniune...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...
Ultima oră
Pe aceeași temă