7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialCâte persoane au fost puse sub control judiciar, în ultima săptămână

Câte persoane au fost puse sub control judiciar, în ultima săptămână

Aproape 140 de persoane au fost puse sub control judiciar şi 58 arestate la domiciliu, în ultima săptămână, iar pentru alte 23 de persoane au fost înlocuite măsurile preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri, informează Politia Română, conform Mediafax.

În perioada 22-29 mai au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 197 de persoane. Poliţiştii au luat sub supraveghere 58 de persoane arestate la domiciliu, 136 în cazul cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi trei pentru care a fost luată măsura controlului judiciar pe cauţiune, arată Poliţia Română.

Pentru alte 23 de persoane au fost înlocuite măsurile preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. Astfel, controlul judiciar a fost înlocuit în şapte cazuri cu arestarea preventivă, alte şapte persoane care aveau această măsură au primit condamnări, dintre care cinci cu executare şi două cu suspendare, iar într-o situaţie a fost dispusă internarea într-un centru educativ.

Arestul la domiciliu a fost înlocuit în şapte cazuri cu arestarea preventivă, iar o altă persoană a primit o condamnare la închisoare cu executarea pedepsei.

Supravegherea persoanelor arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar se face de către cei aproximativ 500 de poliţişti de la structurile de supraveghere judiciară. Aceştia verifică periodic modul în care persoanele aflate sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa.

Conform Codului de procedură penală, măsurile preventive sunt reţinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, arestul la domiciliu şi arestarea preventivă.

Arestul la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. El nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau cu membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa.

Persoana aflată sub control judiciar trebuie să respecte mai multe obligaţii, printre care cea de a se prezenta la poliţie conform programului de supraveghere, la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată, dar şi de a informa dacă îşi schimbă locuinţa.

În perioada controlului judiciar pot fi dispuse şi alte obligaţii inculpatului, cum ar fi: să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta; să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice; să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; să nu emită cecuri.

În cazul încălcării acestor obligaţii, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă.

Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către instituţia, organul sau autoritatea anume desemnată de organul judiciar care a dispus măsura.

Cele mai citite

Paul Pogba, suspendat patru ani pentru dopaj! Decizia luată de fotbalistul francez

Tribunalul antidoping italian l-a suspendat pentru o perioadă de patru ani pe mijlocaşul francez Paul Pogba, testat pozitiv la testosteron în august 2023. Jucătorul...

Arhiepiscopul Teodosie a lipsit de la ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, pe care o conducea Patriarhul Daniel

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a lipsit de la ședința din 28 februarie 2024 a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, ședință pe pe care o...

Sisteme automate și semiautomate ELISA, aparatură de laborator și alte accesorii de la Precisa

Dotarea laboratoarelor cu toate resursele necesare este o necesitate. Contează pe Precisa, astfel vei face alegerea perfectă. Acest lucru va contribui la generarea unora...
Ultima oră
Pe aceeași temă