24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial"Cataratorii" lumii, in lupta la Busteni

„Cataratorii” lumii, in lupta la Busteni

» Premii totale de 18.000 de euro pentru castigatori.

» Peste 50 de concurenti in lupta finala.

In statiunea Busteni a inceput de ieri finala Cupei Mondiale la escalada pe gheata, competitie la care participa peste 50 de concurenti din 16 tari, printre care Marea Britanie, Austria, Franta, Olanda, Elvetia, SUA, Italia, Spania, Rusia, Slovenia, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Croatia sau Coreea de Sud, valoarea totala a premiilor puse in joc fiind de 18.000 de euro. Cele doua probe din finala vor fi cele de dificultate si viteza. Ambele se vor desfasura pe structuri artificiale acoperite cu gheata si amplasate intr-un loc cu buna vizibilitate si usor accesibil publicului. Proba de dificultate consta in escaladarea mai multor tavane si obstacole de gheata sau prize artificiale, aflate la o inaltime de peste 20 de metri. Peretele de escalada viteza are inaltimea standard de 15 metri, este vertical si acoperit cu 25 de centimetri de gheata.

Pricipalul favorit la castigarea concursului este Markus Bendler, austriacul legitimat la Clubul Alpin Roman, care a castigat primele doua runde ale competitiei, la etapa de la Saas Fee (Elvetia) acumuland cel mai mare punctaj din Cupa Mondiala de Escalada pe Gheata. Acesta este si castigatorul de anul trecut din finala organizata tot la Busteni, si detinatorul titlului de vicecampion mondial. In lupta pentru primele locuri se afla insa si elvetienii Patrik Aufdenbatten (locul 8 la general anul trecut) si Samuel Anthamatten (locul 2 in etapa de la Busteni din 2008). La o diferenta foarte mica de ei se afla si Simon Anthamatten (campion mondial in 2008) si Evgeny Krivosheitsev (castigator la Busteni in 2007).

La feminin, Maria Tolokonina, Rusia, conduce in clasament cu 165 de puncte, urmata fiind la diferenta mica, la numai 22 de puncte, de Angelika Rainer (Italia), castigatoare a etapei din Elvetia de anul acesta. Pentra Muller (Elvetia), locul 2 mondial in 2008, este si ea la 30 de puncte de sportiva din Rusia. Traseele vor fi alcatuite de italienii Massimo da Pozzo si Attilio Munari, cei carora orasul Busteni le datoreaza faima de a fi gazda celei mai dificile etape din campionatul mondial.

Pe langa cei doi arbitri romani, Vali Penes si  Dan Filip, la Busteni vor mai fi prezenti si Pavel Shabalin, arbitru international, unul dintre cei mai mari alpinisti ai lumii, care are in palmares o premiera in peretele nordic al Everestului (8.850 m) fara oxigen, in 2004, una la Khan Tengri (6.996 m), de asemenea pe peretele nordic, in 2005, iar alta in peretele vestic al K2 (8.611 m), in 2007.
Langa partia din Busteni, organizatorii au pregatit, pe langa concursul de escalada si concerte live, testari de echipamente si focuri de artificii.

Premiera mondiala
Montarea instalatiei de refrigerare de la Busteni s-a realizat pe estacada cu cel mai inalt grad de dificultate din lume. Organizatorii sustin ca operatiunile reprezinta o premiera mondiala, deoarece pana acum instalatiile de acest gen au fost realizate doar in plan orizontal, in special pentru patinoare, si nu pe verticala. Montarea instalatiei este o actiune inedita chiar pentru specialistii canadieni si francezi care au realizat-o. Costurile proiectarii, realizarii si montarii instalatiei depasesc 60 mii de euro, fondurile fiind asigurate de organizatori: Clubul Alpin Roman si Consiliul Local Busteni.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă