5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCâtă apă i-a mai rămas Indiei

Câtă apă i-a mai rămas Indiei

Apele subterane sunt cele care menţin viaţa în India. Mai mult de 80% din alimentarea cu apă din mediul rural şi din irigaţiile agricole provin din surse subterane de apă, scrie BBC.

Apa subterană este apa care se acumulează în cavităţile naturale şi straturile de roci şi lut de sub pământ. Acest lucru se întâmplă, de obicei, de la excesul apei de ploaie. Apa acumulată astfel poate fi aproape de suprafaţă sau la adâncimi mari şi necesită motoare puternice ca s-o pompeze până la suprafaţă.

Când plouă puternic, aceste acvifere de sub pământ sunt bine alimentate. Întreaga zonă industrială depinde de rezerva de apă subterană – agricultorii sunt nevoiţi să se bazeze pe tehnologie pentru a iriga culturile lor.

Folosind noile sisteme de pompare, dar şi tehnici de irigare prin picurare, agricultorii au redus considerabil consumul de apă. Mulţi au trecut la culturi care nu necesită multă apă, cum ar fi meiul, usturoiul, ceapa, ardei iute şi bamele (okra).

Rajasthan este una dintre cele mai uscate regiuni din India şi este înconjurată doar de dealurile stâncoase Aravalli. Chiar dacă anul acesta a plouat din belşug, apa a fost mereu o problemă în Rajasthan.

Apele subterane sunt pe cale de dispariţie chiar şi în nord-vestul Indiei. Intervenţia umană de până acum n-a făcut decât să înrăutăţească situaţia. Coridorul Delhi-Mumbai este bine industrializat, în zonă se află fabrici de bere şi de îmbuteliere. Administraţia Consiliului de stat al Indiei a etichetat districtul drept „cel mai critic” în ceea ce priveşte apele subterane.

Agricultorii au fost primii afectaţi de lipsa apei. Familiile care se ocupă cu agricultura de generaţii se plâng că terenurile care îi hrăneau acum nu mai sunt bune de nimic. Pe măsură ce nivelul apei din pânza freatică scade, a devenit foarte greu şă obţii randament în agricultură.

„Apa dispare atât de rapid încât nu va mai rămâne niciun agricultoriltor, copiii şi nepoţii mei nu mai au niciun viitor la această fermă…”, spune Amar Sigh în vârstă de 65 de ani.

Un studiu NASA din 2009 a scos la iveală faptul că regiuni întregi din India se confruntă cu lipsa severă a apei.

Orice companie care doreşte să investească în programe de sustenabilitate are nevoie de date detaliate despre echilibrul apei în zonă. Doctorul Kelkar conduce o echipă de cercetare însărcinată cu studiul despre formaţiunile existente de apă. Echipa lui trebuie să monitorizeze schimbările sezoniere, situaţia puţurilor care seacă. O altă direcţie a studiului este şi calitatea apei potabile.

„Odată ce vom avea toate informaţiile, va fi uşor să întocmim harta fluxului de apă şi toate punctele acvifere. Aceste date ne ajută să determinăm care este cantitatea de apă disponibilă pentru populaţie şi cum să o folosească în mod eficient.”, a declarat Kelkar.

50% dintre sate nu au o sursă sigură de apă potabilă. Economia Indiei este grav afectată de lipsa apei.

Multinaţionala Coca-Cola a fost implicată într-un scandal în Kerala. Ecologiştii au acuzat compania de provocarea unei crize severe de apă în zonă. Astfel, compania a fost nevoită să-şi suspende activitatea.

Dezvoltarea economică a Indiei depinde în mod direct de găsirea unor soluţii valide pesntru deficitul de apă. Deficitul de apă reprezintă un risc mare pentru orice companie. Întreaga comunitate este afectată din punct de vedere financiar.

Comunităţile locale sunt încurajate să adune apa de ploaie. Asta fiind una dintre soluţiile propuse de către activiştii ecologişti. Aceştia mai susţin că puţurile care ating adânci mari sunt foarte periculoase, deoarece afectează terenul şi există un risc major de surpare a terenului agricol.

India este cel mai mare utilizator de apă subterană din lume. Comisia guvernamentală estimează că numărul populaţiei se va dubla până în 2050, iar rezervele de apă sunt din ce în ce mai puţine.
Agricultura din India este în continuare cel mai mare consumator de apă. 83% din totalul apei disponibile este folosită pentru irigarea terenurilor agricole.

Dacă în continuare nu se fac eforturi susţinute pentru a salva rezervele de apă din India şi populaţia şi industria vor suferi de sete.

Cele mai citite

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă