13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialCât valorează pacea între israelieni și palestinieni

Cât valorează pacea între israelieni și palestinieni

Israelienii şi palestinienii ar câştiga miliarde de dolari dacă ar face pace, însă ar suferi pierderi economice în cazul altor alternative, informează Mediafax.

Organizaţia americană nonprofit RAND Corp. a intervievat aproximativ 200 de oficiali din regiune şi din alte zone pe parcursul a mai mult de doi ani, în cadrul unei cercetări privind costurile conflictului israeliano-palestinian.

Principala descoperire a fost că, în urma unui acord de pace, israelienii ar câştiga 120 de miliarde de dolari pe parcursul a zece ani. Palestinienii ar câştiga 50 de miliarde de dolari, ceea ce ar marca o creştere de 36% a venitului mediu pe cap de locuitor, se arată în raport.

În schimb, economia israeliană ar pierde aproximativ 250 de miliarde de dolari în cazul revenirii la violenţă, iar PIB-ul pe cap de locuitor al palestinienilor ar scădea cu 46%, precizează raportul.

Aceste rezultate confirmă argumentele conform cărora pacea este în interesul economic al ambelor părţi.

“Sperăm că analiza şi instrumentele noastre îi pot ajuta pe israelieni, palestinieni şi comunitatea internaţională să înţeleagă mai clar cum evoluează tendinţele în prezent şi să recunoască costurile şi beneficiile alternativelor la actualul ciclu de acţiune, reacţie şi inacţiune”, a declarat C. Ross Anthony, unul dintre autorii studiului şi directorul Iniţiativei israeliano-palestiniene a RAND.

Studiul a evaluat cinci scenarii diferite: soluţia cu două state, o retragere unilaterală coordonată, o retragere unilaterală necoordonată, rezistenţa nonviolentă şi o revoltă violentă. În mod nesurprinzător, beneficiile economice pentru ambele părţi au scăzut considerabil cu fiecare alternativă, până la ultima.

Echipele RAND se află în prezent în regiune, prezentându-le rezultatele israelienilor şi palestinienilor.

Oficialii israelieni au refuzat să comenteze rezultatele studiuului, în timp ce oficialii palestinieni nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

Cele mai citite

Poliția britanică a arestat marți al șaselea cetățean bulgar pentru spionaj în favoarea Rusiei

Poliţia britanică a arestat marţi al şaselea cetăţean bulgar în cadrul unei anchete asupra unei presupuse reţele de spionaj în favoarea Rusiei, notează AFP,...

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă