Situată la aproximativ 12 kilometri de Constanţa, staţiunea Eforie Nord este ocupată în momentul de faţă în proporţie de 90%. Turiştii care aleg să se cazeze la pensiunile din această staţiune plătesc 100 lei pe noapte.
În Eforie, la tot pasul dai de turişti dornici de plajă şi o baie în mare. Deşi medicii au avertizat populaţia zilele acestea să nu se expună prea mult la soare, plajele sunt pline. În centrul staţiunii, apar mereu turişti rătăciţi, în căutare de cazare. Aproape de sensul giratoriu, lângă Steaua de Mare, câţiva particulari încearcă să-şi ademenească clienţii. „70 de lei pe noapte”, strigă ei. Încă vreo doi stau chiar în centru. „Cazare ieftină. Servicii de calitate”, vin alţii cu oferta. Pentru cei sosiţi pe litoral, este bine de ştiut că cele mai avantajoase oferte de cazare sunt la vilele şi pensiunile din staţiune, foarte multe dintre ele complet renovate şi moderne, care fac deja concurenţă marilor unităţi hoteliere. Spre fericirea beneficiarilor, patronii vilelor negociază orice tarif. „Noi ne-am cazat la o pensiune cu vedere spre mare. La început, ne-au cerut 120 de lei pe noapte pentru doi adulţi şi doi copii, dar în final ne-au lăsat cazarea la 100 de lei pe noapte. Dacă ne duceam la hotel, n-aveam nici o şansă să ne târguim şi condiţiile ar fi fost aceleaşi”, a declarat Magda, o turistă din Iaşi. Cei interesaţi să se cazeze la unul dintre hotelurile din staţiune trebuie săştie că acestea au în general două şi trei stele. Singurul hotel de patru stele este Europa, complet renovat în urmă cu câţiva ani.
Plajele sunt curate
Dacă plajele din Mamaia şi Modern sunt pline de gunoaie, plaja din Eforie Nord este curată. Singurul lucru care incomodează oarecum la mers este nisipul zgrunţuros, şi nu fin, aşa cum este în alte părţi. Plaja din Eforie Nord are o lungime de 3-4 km şi o lăţime de circa 20-100 metri. În partea de nord, plaja este un pic mai îngustă şi este încadrată de o faleză înaltă, cunoscută şi ca loc de promenadă. Aici accesul pe plajă se face pe scări. Una dintre cele mai căutate plaje din acest perimetru este cea din vecinătatea hotelului Steaua de Mare. Mai departe, în partea de sud a staţiunii, plaja este mai lată şi accesul se face direct. Cea mai modernă plajă este cu siguranţă cea de la Belona, toată zona fiind frumos împrejmuită şi amenajată cu şezlonguri şi umbreluţe.
Ambulanţii vând deodorante de maşină pe plajă
Ca-n fiecare an, strecurându-se printre cearşafuri şi şezlonguri, vânzătorii ambulanţi ignoră forţele de ordine şi profită de faptul că plajele sunt pline. În încercarea de a face rost de cât mai mulţi clienţi, ei calcă peste prosoapele oamenilor şi aleargă dintr-un capăt într-altul al staţiunii fără oprire. Oferta cu care ne-am obişnuit este valabilă în continuare: porumb fiert, mere glazurate, colaci secuieşti, clătite, coliere din scoici, nămol şi pietre ponce. La aceasta se adaugă aparatele de ras de unică folosinţă, deodorantele de maşină şi chiar haine second-hand, toate oferite de veşnicii comercianţi tuciurii.
Mâncare ieftină ca la mama acasă
După alegerea cazării, turiştii caută restaurante ieftine şi unde să mănânce bine. Ei au de ales între localurile de pe malul mării sau din centrul staţiunii, ori restaurantele de fiţe, unde preţurile sunt pe măsură. Aici o simplă ciorbă costă 8-9 lei, iar un singur fel de mâncare depăşeşte suma de 10-15 lei. Pentru cei cu venituri medii, străzile sunt împânzite cu fast-food-uri şi restaurante, iar preţurile sunt acceptabile. „Cu 10 lei mănânci pe săturate”, a declarat Monica, o turistă din Piatra Neamţ. „Casa dintre ape”, un restaurant tip autoservire din zona Belona, este localul pe care tânăra de 31 de ani şi l-a ales pentru servirea mesei. Monica serveşte zilnic masa de prânz şi cina în această unitate de alimentaţie publică şi spune că mâncarea este exact „ca la mama acasă”. Aici o ciorbă de legume costă 3,5 lei, o ciorbă de pui – 4,5 lei, copănele de pui la tavă – 6 lei, sote de pipote – 6,5 lei, şniţel de pui – 6,5 lei, saramură de crap – 9 lei, cartofi prăjiţi – 2,5 lei, salată asortată – 3 lei, varză călită – 3 lei.
Nemulţumiţi de taxa de parcare
Şi cum nu este posibil ca totul să fie perfect, există şi o nemulţumire din partea turiştilor sosiţi în vacanţă în staţiunea Eforie Nord. Majoritatea sunt nemulţumiţi pentru că trebuie să plătească zilnic taxă de parcare. „Ştiam că trebuie să plătim parcarea, dar în momentul în care am intrat în staţiune ni s-au cerut 10 lei, un fel de taxă de barieră, deşi noi aveam cazarea la doi paşi”, s-a arătat indignată o turistă din Botoşani.