5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCât de sus ajungea mita în cazul de corupţie de la Hidroelectrica

Cât de sus ajungea mita în cazul de corupţie de la Hidroelectrica

Interceptările realizate de anchetatori în cazul de corupţie de la compania Hidroelectrica arată că favorizarea aşa-zişilor “băieţi deştepţi din energie” ar fi fost făcută cu acordul ministrului Economiei, Constantin Niţă, şi al unor ofiţeri din serviciile secrete. Ministrul a negat, pentru România liberă, această ipoteză.

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu (PNL) , şi totodată membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, a denunţat la DNA faptul că i s-a promis suma de 1,4 milioane de euro pentru a aproba un contract de 263 de milioane de euro (pentru energie electrică) în favoarea societăţii clujene ENERGON POWER&GAS.

În această combinaţie murdară mai erau implicaţi directorul Hidroelectrica, Eugen Brădean, şi Ioan Mihăilă, consilierul ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), şi membru în Directoratul Hidroelectrica.

Brădean şi Mihăilă au fost arestaţi preventiv ieri pentru 29 de zile.

Interceptările depuse de procurori la dosarul de arestare conţin mai multe stenograme ale discuţiilor dintre oamenii implicaţi în acest caz.

Brădean: Ministrul PSD Niţă, inclus în cei cu care se împărţea mita

Într-un dialog (interceptat) cu   Remus Vulpescu (denunţător), Eugen Brădean, directorul de trading al Hidroelectrica spunea:

 

Deci, eu presupun că, în afară de cei patru (cu care urmau să împartă mita, după cum rezultă din interceptari – n.n.) , cum ar veni, este… este inclus şi NIŢĂ (ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României) şi… probabil, vreun băiat cu ochii albaştri (sintagmă folosită pentru a desemna un ofiţer al vreunui serviciu secret – n.n.)…[neinteligibil]… Şi ei sunt convinşi… (…) Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce. Acuma, cine, nu ştiu”.

Citeşte şi: INTERCEPTARI. Mita de 1,4 milioane de euro la Hidroelectrica pentru vânzare de energie la „preţuri bune, nesimţite”. Directorul Brădean credea că şi ministrul Niţă îşi lua partea din mită

Contactat telefonic de România liberă, în legătură cu posibila sa implicare în acest dosar, ministrul PSD Niţă a declarat sec: “E părerea lui Brădean, proastă. Nu am ce să comentez la o asemenea tâmpenie.

Nu am avut posibilitatea de a-l întreba pe ministrul NIŢĂ de ce şi l-a luat pe funcţia de consilier pe Ioan Mihăilă, pensionar, cel care apare în interceptări că ar fi orchestrat luarea de mită şi negocierile pentru contractele de vânzare de energie ieftină către băieţii deştepţi. La un moment dat, Mihăilă spunea că de 15 ani se tot fac  astfel de contracte păguboase pentru Hidroelectrica, de unde s-ar putea înţelege că are experienţă serioasă în domeniu.

Senatorului PSD Ilie Sârbu ( socrul premierului Victor Ponta) scandalul nu i se pare  ” o tâmpenie”, aşa cum l-a calificat ministrul NIŢĂ, ci o catastrofă, deoarece distruge imaginea PSD care a venit la guvernare cu promisiunea că nu se va mai perpetua obiceiul de a se face contracte avantajoase în energie pentru „băieţii deştepţi” şi păguboase pentru societăţile statului.

Cum se aprobau contractele la Hidroelectrica

Potrivit Actului Constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat.

Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie avizate prima dată de Directorat (din care făceau parte arestaţii Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean) şi apoi aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte şi denunţătorul Remus Vulpescu.

După cum reiese din ancheta procurorilor, Eugen Brădean , directorul de la Hidroelectrica, a încercat să le inducă membrilor Consiliului de Supraveghere, printre care şi lui Remus Vulpescu, ideea că preţurile se află pe un trend descendent accentuat şi că ar trebui acceptate oferte între 160 lei/MWh şi maximum 177 lei/ MWh în condiţiile în care majoritatea energiei tranzacţionate aferente anului 2014 s-a făcut la peste 180 lei/ MWh, iar în luna octombrie 2013 au existat tranzacţii încheiate la preţuri de 180 lei/MWh, respectiv 189 lei/ MWh.

Contractul cu ENERGON depăşea cu mult valoarea de 500 Giga Watti/oră, deci trebuia avizată de Directorat (din care făceau parte Brădean şi Mihăilă) şi aprobată de Consiliul de Supraveghere (din care făcea parte Vulpescu).

Pentru rezilierea contractului dezavantajos, despăgubirile către ENERGON erau de 175 milioane de lei

Remus Vulpescu a depus denunţul la data de 10 octombrie 2013, iar primele interceptări realizate de anchetatori au fost făcute, cu mandate, în zilele următoare. Ancheta arată că mita de 1,4 milioane de euro pentru contractul de 263 milioane de euro în favoarea ENERGON Power i-a fost propusă lui Remus Vulpescu într-un restaurant din Bucureşti în ziua de 11 octombrie.

Prima întrebare care se pune este ce au cerut, contra mită, reprezentanţii ENERGON POWER&GAS de la conducătorii Hidroelectrica?

La această întrebare răspunde, potrivit interceptărilor, chiar directorul Hidroelectrica, Eugen Brădean: energie ieftină, timp de patru ani, la „preţuri bune, nesimţite”, în dauna Hidroelectrica.

Persoanele interceptate mai că spun că la Hidroelectrica se vinde energie ieftină de peste 15 ani de zile, tot contra şpăgi, beneficiarii fiind „băieţii deştepţi din energie”.

Mai trebuie spus că eventuala reziliere a contractului cu SC ENERGON POWER&GAS (dacă s-ar fi semnat) ar fi costat statul român 175 milioane lei . Acest tip de contract extrem de avantajos pentru ENERGON urma să fie acceptat de conducerea Hidroelectrica. În paranteză fie spus, astfel de contracte cu penalităţi pentru societatile statului au mai existat, ca spre exemplu contractul  „Bechtel” pentru principala austrostradă ce urma sa traverseze România, încheiat pe vremea premierului Adrian Năstase, contract din care ţara noastră a pierdut câteva miliarde de euro.

Procurorii: tranzacţiile lui Brădean şi Mihăilă „subjugau” interesele Hidroelectrica

În referatul în care au cerut arestarea preventivă, procurorii au motivat: „Analiza activităţii infracţionale a numiţilor Brădean Eugen şi Mihăilă Ioan denotă o totală lipsă de preocupare a acestora pentru încheierea unor tranzacţii profitabile pentru societate. Mai degrabă, subjugarea acesteia în interesul unor societăţii private”.

De precizat că Hidroelectrica urma să vândă , tot pe criteriul mitei, energie ieftină şi altor firme.

 

SC ENERGON a cerut “preţuri bune sau nesimţite”. Vulpescu voia contracte cu  firme  în care să nu fie “nişte mafioţi” cunoscuţi. Fragmenente din interceptări

BRĂDEAN EUGEN: Ce-au cerut ăştia… preţuri bune sau nesimţite, că am trecut o sută treizeci …[cuvânt obscen]… din astea. Da, O.K., atuncea.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Deci… În primul rând, să nu fie fix aceleaşi firme de data tre-cută.

BRĂDEAN EUGEN: Nu…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Că erau ăia cu EFT, care trimiteau numai din SERBIA nişte mafioţi să… îi ştie toată lumea pe ăia.”

Cum se împărţeau banii: prima dată se punea toată mita într-un cont şi apoi se împărţea cu alte trei-patru persoane. Fragmente din interceptări

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun! Cum facem noi, că ăsta e contract care trebuie aprobat în Consiliul de Supraveghere?

BRĂDEAN EUGEN: Să… Şi eu îţi propun în felul următor, paşii următori, când o să ştiu numele şi o să am draftul de contract, vin ca să ţi-l arăt. Ca să te uiţi pe contract, draftul de contract. Da? După cum am vorbit. Iar vizavi de tranzacţie, eu, cum s-a… după ce s-a semnat asta, cineva o să ia într-un cont toată suma, pentru toată lumea, ca să zic aşa, şi după aia tu-mi spui, îmi indici cum vrei să facem, de acolo, vizavi de…(n.n. – referire la modalitatea concretă de primire a sumei de bani oferită cu titlu de mită).

VULPESCU DUMITRU REMUS: Care, bă, toată lumea?

BRĂDEAN EUGEN: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. În sensul ăsta. Nu pot să-ţi… Ţi-am zis, chiar nu pot să-ţi dezvălui. Da’ nu (…)

VULPESCU DUMITRU REMUS: Păi, şi eu ce garanţie am că tu…?

BRĂDEAN EUGEN: Da’ cu tine… că-ţi dau cuvântul meu, îţi dai seama! Nu se pune problema! Îţi dai seama că nu fac tâmpenii din astea. Că altă variantă n-am. Nimeni n-o să-ţi plătească în avans, îţi dai seama. Nu-i vreun contract de consultanţă sau ceva.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Aşa. Şi eu, dup-aia, dacă îmi iau ţeapă, te alerg pe tine sau ce fac?

 

Mihăilă (PSD ) către Vulpescu (PNL): Tu eşti măi, copilu’ lu’ tata, ai alte relaţii, eu tre’ să îi muncesc banii! Fragmente din interceptări

 

MIHĂILĂ IOAN: În momentu’ în care… eu am întâlnire azi-mâine cu ei. Nu m-am văzut, nu ştiu -c-am venit.Le-am transmis telefonic, destul de codificat să aducă aceşti bani! Eu am să cer mai mult, pentru că şi mie şi nu ţi-o spun că… Tu eşti, măi, copilu’ lu’ tata, ai alte relaţii, eu tre’ să îi muncesc banii! Dacă se aduc o sută cincizeci, ăia sunt ai dumneavoastră! Dacă se aduc mai mult, îi iau eu! Asta ar fi…

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pe toţi?

MIHĂILĂ IOAN: Păi, nu am spus? …[râde]… Dacă aduc mai mult de trei sute, iar împărţim în două!

MIHĂILĂ IOAN: Până la urmă tre’ să deschidem cartea asta …[neinteligibil]… Eu nu sunt un tip …[neinteligibil]… Dar este un început foarte bun! Dacă mi-aduc o sută cincizeci, şi eu zic că-mi aduc…, o să vi-i dau dumneavoastră! Dacă aduc mai mult, până la trei sute, iau eu o sută cincizeci… dacă aduc peste trei sute, iar împărţim în două! Corect? Asta este ceea ce vorbim şi ceea ce o să discutăm şi cu ei!”

După negocieri dure, suma ce urma să-i revină lui Vulpescu era de 1,4 milioane euro. Banii urmau să fie depuşi în contul unei firme off-shore. Un alt membru al Consiliului de Supraveghere ce trebuia “cucerit” era Remus Borza, căruia trebuia să-i “cânte la ureche” directorul Hidroelectrica, Eugen Brădean.

Dacă s-ar fi semnat contractul cu ENERGON, Hidroelectrica ar fi pierdut circa 400 de milioane de lei noi, adică aproape 100 de milioane de euro.

Cele mai citite

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Accizele la băuturi alcoolice vor crește treptat în următorii doi ani, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat joi un proiect care propune majorarea accizelor pentru băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice cu 4,4%...
Ultima oră
Pe aceeași temă