19.1 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialCât costă pacea pentru un tată din Siria

Cât costă pacea pentru un tată din Siria

Confruntaţi cu un război civil care pare fără sfârşit, tot mai mulţi sirieni riscă totul pentru a ajunge în vestul Europei. Reţele bine organizate le promit că, pentru sume importante de bani, îi vor duce în ţări ca Germania sau Austria.

Uneori, migranţii şi călăuzele cad în mâinile poliţiştilor constănţeni. Aşa s-a întâmplat la sfârşitul lunii martie, într-un caz pe care vi l-am prezentat, dar şi miercuri seară, când poliţiştii de frontieră din Ostrov au fost informaţi de autorităţile de frontieră bulgare despre un grup de migranţi care intenţioneaza să intre ilegal în România. ”Lucrătorii noştri au intensificat verificările şi au depistat, pe raza localităţii Almalău – judeţul Constanţa, aflată în apropierea frontierei cu Bulgaria, trei autoturisme, un VW Golf, un Opel Astra şi un Peugeot, toate înmatriculate în Bulgaria, conduse de trei bărbaţi, în care se mai aflau zece persoane, care nu îşi justificau prezenta in zona”, spune Marius Niculescu, purtătorul Gărzii de Coastă. S-a stabilit că cei trei şoferi sunt cetăţeni bulgari, iar pasagerii sunt nouă cetăţeni sirieni, din care opt erau minori, cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani, şi un cetăţean irakian. Din declaraţii s-a stabilit că pasagerii formează o familie cu opt copii.

Toţi au fost duşi la o secţie de poliţie. Asupra arabilor au fost descoperite şase paşapoarte false cu însemnele autorităţilor bulgare, care aveau aplicate poze al unora dintre cei opt minori. În aceeaşi zi, în zona debarcaderului bacului din zona Ostrov a fost oprit un autoturism Mercedes, în care se aflau alţi doi bărbaţi, un german, Metin K, de 29 de ani, şi un bulgar, Atanas Y., de 19 ani. Aceştia aveau rolul de călăuze ale grupului.

Preţul total: 40.000 de euro

Poliţitii români şi bulgari au stabilit că cei cinci bulgari şi germanul au preluat migranţii de origine arabă din Bulgaria şi i-au transportat până în apropierea frontierei cu România. De aici, cei şase membri ai reţelei i-au îndrumat pe migranţi astfel încât să traverseze pe jos graniţa, urmând ca ei să intre legal în ţară şi să-i preia din localitatea Almalău. Din declaraţiile capului familiei a rezultat că acesta a plătit suma de 10.000 de euro pentru a ajunge ilegal in Bulgaria, din Turcia, iar pentru a ajunge în Germania le-a promis călăuzelor 30.000 de euro, pe care urma să le-o înmâneze când ajung la destinaţie. Poliţiştii de frontieră au întocmit dosare penale pentru trecere frauduloasă a frontierei celor zece arabi, iar bulgarilor şi germanului pentru infracţiunea de trafic de migranţi. Toţi au fost prezentaţi procurorilor în vederea luării măsurilor legale. Cele trei autoturisme au fost confiscate. Cercetările continuă.

Peste 10.000 de copii ucişi

Sirienii au plecat din Siria din cauza războiului prelungit. Au plecat pentru a-şi salva viaţa. Potrivit unui bilanţ ONU, în războiul din Siria şi-au pierdut viaţa peste 70.000 de persoane. Jumătate dintre aceştia sunt civili. ”Dintre aceşti civili, între 30% şi 40% sunt copii, adică între 10.000 şi 15.000”, a explicat medicul Philippe Valentim vicepreşedintele ONG-ul francez Lanţul speranţei, la întoarcerea dintr-o misiune în Iordania. Aici s-au adăpostit circa 400.000 de refugiaţi sirieni. ”Am examinat 65 de copii (sirieni), dintre care două treimi erau răniţi în război: ei fie declanşaseră o mină, fie fuseseră loviţi de un lunetist. În războaiele recente, armele s-au schimbat. Rănile şi traumatismele afectează adesea membrele. În cazul celor inferioare, este vorba de mine, iar în cazul celor superioare, arme Kalaşnikov sau gloanţele lunetiştilor”, a spus medicul. Potrivit lui Valenti, lunetiştii au două obiective: fie să paralizeze, adică să lase în viaţă, însă persoana să nu mai poată merge, fie să tragă în cap. Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a indicat recent că se aşteaptă ca numărul refugiaţilor sirieni din Iordania să ajungă la 1,2 milioane la sfârşitul lui 2013.

Războiul din Siria pare să nu se sfârşească prea curând, dimpotrivă. ”Ne confruntăm cu un nou tip de război, în care cei mai mulţi dintre luptătorii rebeli sunt arabi, nu sirieni. Armata nu duce un război pentru a elibera un teritoriu, ci luptă împotriva terorii. Se urmăreşte o colonizare a Siriei, nu una culturală, ci una asemănătoare Afganistanului şi Irakului. Victoria este singura opţiune, altfel vom vorbi despre sfârşitul Siriei, iar eu nu cred că poporul va accepta acest fapt. Statutul meu de preşedinte nu va avea nici o valoare fără sprijinul popular, decizia oamenilor fiind singura care contează în privinţa liderului care va conduce ţara de la Damasc”, a declarat recent Bashar al-Assad. Mai mult, la aflarea veştii că SUA vor amplasa 200 de soldaţi pe teritoriul statului vecin Iordania, acesta a ameninţat, într-un interviu televizat, că războiul s-ar putea extinde peste graniţă. ”Ne-am dori ca vecinii noştri iordanieni să realizeze că focul nu se va opri la graniţele noastre. Toată lumea ştie că Iordania este la fel de expusă ca şi Siria şi că reprezintă următoarea ţintă”, a declarat Assad, citat de Al Arabiya.

 

 

Cele mai citite

De ce a ratat Iulian Dumitrescu Grand Prix-ul de la Monaco

Prin faptul că i s-a prelungit, săptămâna trecută, controlul judiciar impus la 1 februarie 2024, baronul liberal de Prahova, Iulian Dumitrescu, a ratat...

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...

Revolut și Meridian Taxi au semnat un parteneriat pentru a crește flexibilitatea financiară a companiei care oferă servicii de mobilitate urbană

 Revolut Business și Meridian Taxi au încheiat un parteneriat care va contribui la creșterea flexibilității financiare a furnizorului de servicii de mobilitate urbană în...
Ultima oră
Pe aceeași temă