15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCât costă oficial uniunea în faţa lui Dumnezeu

Cât costă oficial uniunea în faţa lui Dumnezeu

Între 50 şi 100 de lei plătesc românii de rând pentru sfintele taine ale botezului şi cununiei. Cel puţin aceasta este suma vehiculată de Patriarhia Română ca şi contribuţie „benevolă” a credincioşilor, adică un soi de donaţie pentru serviciile bisericeşti de care beneficiază. Sumele pot însă varia în funcţie de zonă şi de „client”.

Presa a vehiculat în aceste zile că Patriarhia ar fi stabilit plafoane maxime pentru slujbele de botez şi cununie religioasă: 500, respectiv 1000 de lei. În schimb, preoţii ar urma să elibereze chitanţe enoriaşilor, iar banii strânşi ar fi folosiţi pentru completarea salariilor clericilor şi mirenilor care lucrează în biserici, pe de-o parte, şi pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, pe de alta.

Biserica Ortodoxă Română a negat existenţa unei asemenea directive, într-un comunicat oficial.

Circulara controversată. Bucuria se plăteşte, durerea este gratis

Romanialibera.ro a stat de vorbă cu mai mulţi preoţi şi credincioşi din capitală pentru a afla cât costă până la urmă serviciile oferite de clerici, cât este donaţie şi cât de benevolă este aceasta.

Doi preoţi care slujesc la bisericile din buricul Bucureştiului au recunoscut că există o circulară, primită cu ceva timp în urmă, prin care se reglementează tarifele practicate pentru nunţi şi botezuri, mai puţin pentru înmormântări, care sunt considerate momente dureroase.

„Am fost informat de mai mult timp. S-a trimis o circulară unde ni se recomanda cum să rezolvăm această situaţie”, recunoaşte un preot de la o biserică din zona Calea Victoriei. „Nu ştiu de când se va aplica. Probabil că se urmăreşte uniformizarea contribuţiilor pentru aceste servicii”, afirmă clericul pentru romanialibera.ro.

Totuşi, aflăm de la faţa bisericească, tarifele sunt la aprecierea consiliului parohial, dar diferă: „fiecare eparhie îşi cunoaşte nevoile şi banii care se colectează pe servicii merg în fondurile bisericii.” Nu există însă cazuri pentru care se cer mai mult de 1000 de lei, ne asigură preotul. „Maximum 1000 de lei. Să zicem că este o nuntă ‚mai’ festivă, cu un cor, cu un sobor de preoţi. Sunt incluse în preţ slujba, corul”, spune preotul.

„Faceţi şi dumneavoastră o cerere”

În plus, enoriaşii din parohie pot beneficia de slujbele de botez şi cununie gratis. „Trebuie să dovedească acest fapt (că locuiesc în zona deservită de parohie), iar pe baza unei cereri făcute Consiliului parohial se poate oficia slujba fără probleme”, ne informează preotul.

La o biserică din apropierea centrului vechi al capitalei, un alt preot ne confirmă existenţa circularei: „chestia asta nu este o noutate”, afirmă acesta, însă refuze să dezvolte discuţia, nefiind parohul bisericii.

Există şi preoţi care nu au auzit de circulara invocată. „Nu am auzit de aşa ceva, însă oricum nu vă pot răspunde la nici o întrebare fără aprobare de la superiori”, recunoaşte unul dintre preoţii interpelaţi de romanialibera.ro.

Costul real al slujbelor

Diana este mamă şi recent a devenit şi naşa de botez a unui băiat. „Când am fost să ne botezăm fata, preotul ne-a cerut direct 700 de lei. Era tariful pentru slujba propriu zisă. Pe lângă asta trebuie să cumperi lumânarea, untdelemnul, finetul”. După oficierea slujbei, soţul Dianei a plătit o sumă modică, până în 100 de lei, fiind apostrofat de preot, care a considerat răsplata insuficientă.

„Tariful depinde de ‚sfinţenia’ preotului”, crede Diana. Din postura de naşă a lăsat la biserică între 200 şi 300 de lei, pe lângă cheltuielile adiacente menţionate.

1000 de lei a plătit şi Andreea pentru cununia religioasă de la Biserica Domniţa Bălaşa, în 2009. Ceremonia nu a inclus nici soborul de preoţi, nici cor.

O altă tânără interpelată de romanialibera.ro urmează să se căsătorească în această vară. A sondat terenul pentru o cununie ceva mai pretenţioasă. „La Biserica Icoanei costă 1200 de lei – patru preoţi, cor, covor roşu şi decoratul bisericii cu flori. Iar la o biserică de pe Calea Victoriei (colţ cu Dacia), 1000 de lei, doi preoţi, cor şi flori în biserică.

Cât de egali sunt credincioşii în faţa lui Dumnezeu

Există însă mai multe neconcordanţe.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, atrage atenţia, într-o declaraţie pentru romanialibera.ro, că bisericile din centrul Bucureştiului au un alt statut. „Nu confundaţi bisericile din centrul Capitalei şi imensa majoritate a bisericilor din Bucureşti şi din restul ţării.

Contribuţiile pentru nunţi şi botezuri sunt benevole şi sunt stabilite de Adunările parohiale ale fiecărei parohii la propunerea Consiliului parohial. Cam 50-100 de lei. Dacă nu doriţi să plătiţi, nu plătiţi. Avem mercurial, ca la piaţă.”

Chitanţier unic pentru donaţiile destinate Catedralei Mântuirii

În luna februarie, Sfântul Sinod al BOR va reglementa situaţia donaţiilor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. În acest sens „va fi creat un chitanţier unic pentru a se asigura transparenţa şi claritatea donaţiilor”, potrivit părintelui Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Fiecare biserică va avea un asemenea chitanţier, iar numele donatorului va fi trecut într-un registru disponibil pe Internet, dacă acest lucru este solicitat.

Cine creşte tarifele nunţilor şi botezurilor

Bisericile din centrul Bucureştiului sunt preferatele unor politicieni şi VIP-uri cu dare de mână. Ei sunt dispuşi să scoată din buzunar sume generoase pentru o slujbă pe măsura statutului social.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...
Ultima oră
Pe aceeași temă