40.000 de euro au fost plătiţi din banii contribuabililor pentru salariile rudelor a şase deputaţi suspectaţi de conflict de interese. Aceştia se alătură altor şapte parlamentari acuzaţi că şi-au angajat ilegal membri ai familiei la cabinetele parlamentare.
Deputaţii Csilla-Mária Petö (UDMR), Árpád Pál (UDMR), Ghervazen Longher (minorităţi), Marian Neacşu (PSD), Florin-Costin Pâslaru (PSD) şi Vasile Ghiorghe Gliga (PSD) au încălcat regimul conflictului de interese, aprobând angajarea unor membri ai fa-miliei la cabinetele parlamen-tare din circumscripţiile în care a fost aleşi, potrivit Agen-ţi-ei Naţionale de Integritate. Instituţia a sesizat justiţia în cazul celor şase parlamentari, pentru a decide dacă aceştia se fac vinovaţi de conflict de interese.
Potrivit Ani, Csilla Petö şi-a angajat fiica, Dalma Csilla Petö la cabinetul său parlamentar din Bihor. Contractul de muncă este încă în desfăşurare. Din 2009 şi până în prezent, Dalma Petö a câştigat de la cabinet 34.333 lei (aproape 8.200 de euro). Tot peste 8.000 de euro (33.939 lei) a câştigat şi fiica lui Árpád Pál, Katalin Pál. Aceasta lucrează la cabinetul parlamentar din Harghita al tatălui său începând din 2008. Deputatul este cel care a propus şi avizat angajarea fiicei sale.
Ghervazen Longher a avizat angajarea la propriul cabinet parlamentar a fratelui său, Iosif Longher, încă din 2005. Până în prezent, fratele parlamentarului a câştigat, din bani publici, 31.402 lei (aproximativ 7.500 de euro).
Deputatul Florin Pâslaru a urmat exemplul colegilor săi, propunând şi avizând angajarea fiului său, Florin Alexandru Ioan Pâslaru, la cabinetul parlamentar din Galaţi, începând din 2009. Veniturile acestuia s-au ridicat la 21.662 lei (aproximativ 5.150 de euro).
ANI a descoperit, de asemenea, că deputatul Marian Neac-şu a avizat angajarea fiicei sale, Cristina Monica Neacşu, la cabinetul său de circumscripţie din Ialomiţa. Din 2009 şi până în prezent, Cristina Neacşu a câştigat din această poziţie 16.642 lei (aproape 4.000 de euro).
Vasile Gliga, deputat de Mureş, şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar. Între ianuarie 2009 şi martie 2011, Elena Gliga a obţinut venituri de aproape 6.500 de euro (27.095 lei).
În total, rudele celor şase parlamentari au obţinut aproape 40.000 de euro (165.073 lei) din bani publici, potrivit ANI.
În septembrie, Agenţia a sesizat justiţia în cazul altor şapte de–putaţi care şi-au angajat fiii sau soţiile la birourile de cir–cum–scripţie, beneficiile totale ajungând la 69.000 de euro. În total, câştigurile familiilor deputaţilor de la birourile parlamentare a ajuns la aproximativ 109.000 de euro. ANI a cerut şi anularea contrac-telor de muncă ale rudelor deputaţilor.
Un Audi şi două terenuri, „uitate” în declaraţia de avere
ANI a sesizat Parchetul în cazul Alinei Drăgan, expert în fonduri europene la Ministerul de Finanţe, pentru fals în declaraţii.
Aceasta a omis să menţioneze în declaraţia de avere vânzarea unui teren de 10.229 mp şi suma încasată pentru acesta, de 2,2 miloane de lei.
Drăgan nu a precizat nici că deţine jumătate dintr-un teren de 1.550 mp din Bucureşti şi nu a menţionat nici că este proprietara unei maşini Audi A8 sau că are depozite bancare în valoare de 639.293 de euro şi 1,3 miloane de lei.
Soţul Alinei Drăgan, Nicuşor Drăgan, director general adjunct la ANAF, este suspectat de spălare de bani, pentru că ar fi vândut terenuri şi maşini la un preţ mult mai mare decât cel al pieţei.