25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCasta fisurata

Casta fisurata

O lume care si-a cladit si cimentat de-a lungul ultimelor decenii un set de valori, principii si cumetrii extrem de rafi-nat a primit, zilele trecute, o naucitoare si neasteptata lovitura. Legile nescrise ale lumii medicale timisorene au fost incalcate brutal de contabilul Nicolaescu.
Orice absolvent de medicina, daca nu era odrasla vreunui dascal din sistem, isi dadea seama din primul an de facultate ca nu are nici o sansa de afirmare, oricat de bun ar fi, daca nu respecta regulile jocului. Un joc cu mize mari, cu intrigi, cu cativa castigatori si o sumedenie de perdanti si resemnati.
Daca nu reuseai sa intri sub aripa protectoare a unuia dintre „mogulii” medicinei din capitala Banatului, iti incercai norocul fie la Arad sau Resita, fie te multumeai cu statutul de medic de circa sau intreprindere. Dupa 1990 au mai aparut si alte posibilitati: strainatatea sau distributia de medicamente.
Cei cu mai mult tupeu si cu dorinta de a „reusi” prin orice mijloace au descoperit oportunitatile oferite de politica. Lumea medicala din Timisoara a dat trei ministri si mai multi secretari de stat si presedinti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Pe langa ei, la conducerea spitalelor timisorene alternanta la guvernare a generat si alternanta directorilor. Nici unul, fie ca a fost comunist, social-democart, taranist, liberal, udemerist sau pedist, nu a indraznit vreodata sa se atinga de sistem sau sa schimbe ierarhiile.
Hulit si injurat de toata lumea medicala, Nicolaescu a avut tupeul sa (ab)uzeze de o prevedere legala, pe care nimeni nu a luat-o pana acum in serios, care-i permite sa-i inlocuiasca pe sefii de sectie care au implinit 65 de ani. La Spitalul Judetean sunt 9 profesori in aceasta situatie, majoritatea de ani buni in functie. Sistemul si legislatia i-au facut practic intangibili, incontrolabili si inamovibili. Este mai greu sa ajungi sef de sectie intr-un spital universitar decat director. Iata de ce, cine reuseste isi inchipuie ca functia este pe viata.
Cel mai fericit este Mihai Ionac, actualul director al Judeteanului, cel care vedea in sefii de sectie principala frana in reformarea institutiei. Ciudat este ca la alte unitati sanitare timisorene nu s-au luat decizii similare. Avem oare de-a face cu o exceptie, datorata exclusiv lobby-ului insistent practicat de un medic liberal pe langa un contabil liberal?
Oricum, ceea ce ii intereseaza pe banateni este daca schimbarea de „garda” de la Judeteanul timisorean imbunatateste conditiile, ingrijirea si atmosfera din spital? Aducerea altor medici cu aceeasi viziune cu a predecesorilor si care sa astepte implinirea varstei de 65 de ani pentru a fi dislocati cu arcanul din fotolii nu ne incalzeste cu nimic…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă