19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCasele reconstruite, numarate ca bilele de pe abac

Casele reconstruite, numarate ca bilele de pe abac

In urma inundatiilor care au afectat grav judetul Bacau 813 case au fost distruse. Desi iarna bate la usa, mai-marii judetului nu au inca o situatie exacta a caselor finalizate si in care sinistratii s-au putut muta in ele. Reprezentantii Prefecturii, care fac tot felul de situatii pentru Bucuresti, dau din umeri si spun ca lor nu li s-a cerut si o raportare de acest gen. „Primariile ar trebui sa ne informeze, dar cred ca nici primarii nu sunt anuntati de oameni cand li s-a terminat casa si s-au mutat. Am sa contactez toti primarii si am sa cer o evidenta a caselor finalizate. Cred ca la ora actuala in judet sunt in jur de cinci case finalizate”, declara Dumitru Nada, consilier superior in cadrul Prefecturii Bacau. Ceea ce se stie acum cu certitudine este ca din cele 813 case distruse aproximativ 300 se afla in diferite stadii de constructie. La unele abia se lucreaza la fundatie, la altele se monteaza acoperisul. Gabriel Berca a recunoscut si el la ultima sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta ca este o adevarata problema aflarea numarului de case finalizate. „Ne lovim de lipsa de informare din teritoriu. Nici macar primarii nu stiu ce case s-au finalizat in comuna lor. Am fost la Agas, unde trebuie construite cinci case prin finantarea primita de la firma din Cipru, si aici am avut surpriza ca patru persoane din cele cinci trecute pe lista sa imi spuna ca si-au ridicat deja casa”, a declarat Gabriel Berca. La Agas lucrarile la opt case ridicate de Episcopia Sucevei au ajuns la acoperis, la fel ca si alte sapte case ridicate de firma „Volvo”. La alte sase case se lucreaza deja la tencuiala si in maximum trei saptamani oamenii se pot muta in ele. La Urechesti au fost distruse 43 de case. „Avem 29 de case in diferite stadii de constructie. La 15 case se lucreaza la acoperis iar alte 14 se vor construi la anul, pentru ca asa au dorit sinisitratii. Avem o problema cu o femeie, Ioana Hogit, care, desi a primit tot ce a avut nevoie, se misca foarte greu, si are cine sa o ajute.
Dar mai trebuie si multa bunavointa. Casa e ridicata pana la centura, dar, desi sunt oameni tineri, nu le place sa munceasca. Ar mai trebui acoperisul si o camera tencuita si ar avea unde sa stea la iarna. Avem si trei persoane care deja s-au mutat in casele ridicate”, ne-a declarat Vasile Dumbraveanu, viceprimarul comunei Urechesti. Spre norocul sinistratilor, meteorologii anunta pentru urmatoarea saptamana ca vremea se va incalzi treptat, de la o zi la alta.
Lucrarile de constructie la case vor putea fi grabite, chiar daca noptile vor fi reci. In caz contrar, autoritatile locale vor fi nevoite sa gaseasca solutii pentru cazarea pe timpul iernii a sinistratilor care nu au unde sa stea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă