19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCasele din Valea Jiului, amenintate de haurile subterane

Casele din Valea Jiului, amenintate de haurile subterane

O buna parte a Vaii Jiului poate fi inghitita oricand, din cauza galeriilor miniere care impanzesc zona. Sute de case sunt afectate de lucrarile miniere subterane, iar Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani continua sa acorde despagubiri. Desi riscul prabusrii imobilelor este mare, oamenii nu vor sa se mute din casele in care stau de zeci de ani si acuza compania de necazul lor.
Oamenii din Valea Jiului, a caror case sunt amplasate peste locurile pe unde trec galeriile miniere, se plang de faptul ca lucrarile de exploatare le-au distrus locuintele. Localnicii pretind ca, anual, imobilele se afunda cam 20 de centimetri, impreuna cu terenul pe care sunt construite. De fapt, localitatile Vaii Jiului sunt strabatute de un labirint de galerii in care se exploateaza sau s-a exploatat huila. Odata inchise, galeriile au ramas fara armarea necesara, iar terenul se afunda, din cauza umplerii cu pamant a golurilor existente.
Oamenii care case construite peste lucrarile miniere se uita cum peretii crapa, iar imobilele risca sa se prabuseasca. Aceeasi soarta o au si terenurile agricole, afectate, de asemenea, de lucrarile de exploatare. In unele cazuri, localnicii au legat peretii cu cabluri metalice sau isi sprijina locuintele cu bucati groase de lemn, ca acestea sa nu se prabuseasca.
Situatia este veche, dar putini sunt cei care se incumeta sa plece. Nici macar inainte de 1989 nu s-au clintit, desi multe gospodarii trebuiau evacuate. Atunci, o parte a populatiei afectata de unitatile miniere a fost despagubita, iar acordarea de sume de bani in contul distrugerilor a continuat si dupa 1990. Conform estimarilor, circa 200 de persoane au de suferit de pe urma lucrarilor miniere, dar una dintre cele mai afectate zone este Colonia Stefan din Vulcan, unde casele o iau la vale.
Nimeni nu se incumeta sa cumpere terenuri sau locuinte acolo, iar locuintele parasite stau goale si acum. Cei care inca mai au curajul sa locuiasca in zona, poate si pentru ca nu au unde sa plece, se gandesc cu groaza ce vor face dupa ce nu vor mai avea nici acea casuta.
CNH, considerata vinovata pentru drama localnicilor, a acordat despagubiri diferentiate, in functie de valoarea imobilelor, valoare stabilita de expertize de specialitate. De fapt, acolo unde s-au alocat bani pentru fostii proprietari, casele sunt acum proprietatea companiei, dar pentru ca nu au fost demolate, multi continua sa locuiasca in imobilele degradate.
Directorul CNH, Daniel Surulescu, a afirmat ca numai in acest an au fost aprobate in Consiliul de Administratie al companiei trei hotarari privind acordarea de despagubiri. Astfel, au fost platite doua imobile afectate de lucrarile de la Exploatarea Miniera Livezeni, o suprafata de teren de 1.188 de metri patrati, traversata de lucrarile miniere de la EM Lonea, si o alta suprafata de teren de 2.456 mp la Tebea.
Surulescu a spus ca mai exista si situatii in care oamenii sustin ca sunt poluati fonic de exploatarile miniere si cer despagubiri, cu care vor, de fapt, sa-si modernizeze locuintele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă