19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Casa Zoikai" si "Aniversarea", favorite la Gala Premiilor UNITER

„Casa Zoikai” si „Aniversarea”, favorite la Gala Premiilor UNITER

Spectacolele "Casa Zoikai", de la Teatrul de Comedie din Bucuresti, si "Aniversarea", de la Teatrul Nottara, au anul acesta cele mai multe nominalizari la cea de-a XVIII-a editie a Galei Premiilor Uniter, care va avea loc pe 19 aprilie, potrivit unui comunicat al institutiei.

"Casa Zoikai" a fost nominalizata pentru cel mai bun actor in rol secundar (Gelu Nitu), cea mai buna actrita in rol secundar (Emilia Popescu), cel mai bun actor in rol principal (George Mihaita), cea mai buna actrita in rol principal (Virginia Mirea), iar "Aniversarea", pentru cea mai buna scenografie, cea mai buna actrita in rol secundar (Catrinel Dumitrescu), cea mai buna regie (Vlad Massaci) si cel mai bun spectacol.

Juriul, format din criticii Ion Cocora, Mircea Morariu si Doina Papp, a ales premiantii pentru cele noua categorii: Debut, Cea mai buna scenografie, Cel mai bun actor in rol secundar, Cea mai buna actrita in rol secundar, Cel mai bun actor in rol principal, Cea mai buna actrita in rol principal, Cea mai buna regie, Cel mai bun spectacol si Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic.

La categoria "Debut" sunt nominalizati trei tineri: Cristina Florea, pentru rolul Tyler din spectacolul "Niste fete" la Teatrul "George Ciprian", Buzau; David Schwartz, pentru regia spectacolul "Romania, te pup!" la Teatrul National "Vasile Alecsandri", Iasi si Crina Semciuc, pentru rolul Lena din spectacolul "Leonce si Lena" la Teatrul de Comedie, Bucuresti.

Pentru "Cea mai buna scenografie" candideaza Stefan Caragiu, cu spectacolul "Aniversarea" la Teatrul "Nottara", Bucuresti, Adriana Grand, pentru "Rosencrantz si Guildenstern sunt morti" la Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", Timisoara si Iuliana Valsan, pentru "Herr Paul" la Teatrul Tineretului, Piatra Neamt.

Premiul "Cel mai bun actor in rol secundar" va fi adjudecat de József Bíró, pentru rolul Cebutikin din spectacolul "Trei surori" la Teatrul de Nord – Sectia maghiara, Satu Mare, Vlad Ivanov, pentru rolul Doctorul din spectacolul "Un duel" la Teatrul National Bucuresti sau Gelu Nitu, pentru rolul Pavel Feodorovici Obolianinov din spectacolul "Casa Zoikai" la Teatrul de Comedie, Bucuresti.

Nominalizate la "Cea mai buna actrita in rol secundar" sunt Ana Ciontea, pentru rolul Maria din spectacolul "Un duel" la Teatrul National Bucuresti, Catrinel Dumitrescu, pentru rolul Else din spectacolul "Aniversarea"  la Teatrul "Nottara", Bucuresti si Emilia Popescu, pentru rolul Alla Vadimovna din spectacolul "Casa Zoikai" la Teatrul de Comedie, Bucuresti.

Cel mai bun actor in rol principal va fi ales dintre Ionut Caras, pentru rolul L. Gurevici din spectacolul "Noaptea Walpurgiei sau Pasii Comandorului" la Teatrul National "Lucian Blaga", Cluj-Napoca, Mihai Constantin, pentru rolul Clov din spectacolul "Sfarsit de partida" la Teatrul Metropolis, Bucuresti si George Mihaita, pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov din spectacolul "Casa Zoikai" la Teatrul de Comedie, Bucuresti.

La categoria "Cea mai buna actrita in rol principal" sunt nominalizate Virginia Mirea pentru rolul Zoia Denisovna Pelt din spectacolul "Casa Zoikai" la Teatrul de Comedie, Bucuresti, Ofelia Popii pentru rolul Bess din spectacolul "Breaking the Waves sau Viata binecuvantata a lui Bess" la Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu si Sanda Toma pentru rolul Kate Keller din spectacolul "Toti fiii mei" la Teatrul National Bucuresti.

Premiul pentru "Cea mai buna regie" va fi acordat unuia dintre urmatorii regizori: Alexandru Dabija pentru regia spectacolului "Pyramus & Thisbe 4 you" la Teatrul Odeon, Bucuresti, Victor Ioan Frunza pentru regia spectacolului "Rosencrantz si Guildenstern sunt morti" la Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", Timisoara sau Vlad Massaci pentru regia spectacolului "Aniversarea"  la Teatrul "Nottara", Bucuresti.

Pentru "Cel mai bun spectacol" candideaza "Aniversarea" la Teatrul "Nottara", Bucuresti, "Breaking the Waves sau Viata binecuvantata a lui Bess" la Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu si "Rosencrantz si Guildenstern sunt morti" la Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", Timisoara.

Ultima categorie este "Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic", unde nominalizate sunt piesele "Caii la fereastra" de Matei Visniec, regia Gavriil Pinte la Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR), "Delir in doi… in trei, in cati vrei" de Eugène Ionesco, regia Attila Vizauer la SRR si "Despre senzatia de elasticitate cand pasim peste cadavre" de Matei Visniec, regia Mihai Lungeanu la SRR.

Senatul institutiei acorda in cadrul Galei premiul de excelenta, premiile pentru intreaga activitate si premiile speciale. Acestea vor fi decise in sedinta senatului UNITER din 8 martie 2010.

In 2009, premiul pentru Debut a fost acordat Ioanei Anastasia Anton, pentru rolul Ofelia din spectacolul "Hamlet" la Teatrul Metropolis, Bucuresti.

Cea mai buna actrita in rol principal a fost Mariana Mihut pentru rolul titular din spectacolul "Lear" la Teatrul Bulandra, Bucuresti, iar cel mai bun actor in rol principal, Victor Rebengiuc, pentru rolul Willy Loman din spectacolul "Moartea unui comis voiajor" la Teatrul Bulandra, Bucuresti.

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost castigat de"Trei surori" – productie a Teatrului Maghiar de Stat, Cluj-Napoca , iar cea mai buna scenografie a realizat-o Velica Panduru pentru decorul spectacolului "Boala familei M" la Teatrul National "Mihai Eminescu", Timisoara. De asemenea, a fost acordat Premiul de Excelenta Olgai Tudorache si premiul special al UNITER Aurei Corbeanu.

UNITER  este o organizatie profesionala si nonprofit, constituita prin asocierea libera a creatorilor din domeniul teatrului. Institutia a fost infiintata in februarie 1990 si are o activitate neintrerupta de 20 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă