» Teatrul de Comedie prezinta maine, de la ora 19.00, la Sala Mare, premiera oficiala a spectacolului "Casa Zoikai" de Mihail Bulgakov, in regia lui Alexandru Tocilescu.
"Casa Zoikai" reuneste o distributie de exceptie din care fac parte: George Mihaita, Virginia Mirea, Gelu Nitu, Mihaela Teleoaca, Valentin Teodosiu, Gheorghe Danila, Emilia Popescu, Dragos Huluba, Eugen Racoti si prezentatorarea TV Roxana Ciuhulescu, dar si un grup de studenti de la specializarea Papusi Marionete, UNATC. Spectacolul se vrea a fi un indemn la amintirea unei epoci care nu trebuie uitata, o rememorare a unei lumi apuse, dar care inca ne mai bantuie si azi. Montarea piesei lui Bulgakov pe scena Teatrului de Comedie este o datorie pe care regizorul Alexandru Tocilescu si-a asumat-o pentru a nu lasa memoria sa stearga trecutul. Piesa este strans legata de un alt spectacol marca Tocilescu, "Elizaveta Bam" dupa Daniil Harms, montat la Teatrul Bulandra. Cei doi autori rusi Bulgakov si Harms au scris cele doua texte cam in aceleasi vremuri, reusind sa redea socialismul si zorii lui, un socialism ce si-a pus din plin amprenta asupra celor doi, cenzura interzicand adesea punerea in scena a creatiilor lor.
Gandurile regizorului sunt indreptate catre cei tineri care nu cunosc realitatea dura a vremurilor trecute: "Majoritate a publicului, in cazul in care sunt tineri, nu a auzit niciodata nici de comunism, nici de Stalin, nici de nemti, nici de intrecerea socialista si viata lor a fost si probabil ca va fi mai buna decat a noastra. Dar noi, astia care am trecut prin asa ceva, nu avem nici voia si nici dreptul sa lasam aceste lucruri sa se piarda in neantul timpului fara sa incercam sa le aducem aminte, sa le improspatam in mintile celor care stiu si sa le recream in mintile celor care nu stiu. «Casa Zoikai» de Mihail Bulgakov, ca si cele vreo 4-5 piese pe care le-am facut inainte, se refera la aceasta epoca. Datoria mea, pe care mi-am asumat-o de mai multa vreme si pe care voi continua sa o indeplinesc, este sa nu las ca aceste lucruri sa dispara, sa nu las ca aceste memorii sa piara si sa incerc sa readuc din uitare niste vremuri de care ne-am despartit demult", spune Alexandru Tocilescu.
Daca "Elizaveta Ban" a fost un spectacol suprarealist conceput de Tocilescu in perfecta armonie cu scrierea lui Harms, nici "Casa Zoikai" nu duce lipsa de elemente suprarealiste alaturate unui realism dur, totul intr-un spectacol ce sfideaza timpul. Punerea in scena a povestii in care Bulgakov reuneste intr-un apartament din Moscova (bineinteles, al Zoiei Denisovna) o multime de tipologii aduse la viata admirabil de mari actori dureaza trei ore (cu doua pauze).