28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialCasa primului poet simbolist, transformata in "fabrica de gaini"

Casa primului poet simbolist, transformata in „fabrica de gaini”

» Stefan Petica, cel considerat de George Calinescu "primul poet simbolist roman declarat", s-a nascut in localitatea Ivesti.

» Casa in care s-a nascut si a murit poetul a fost demolata; in locul ei
s-a construit alta in care nu a locuit nimeni, ci a fost doar o "fabrica de gaini".

Casa din comuna Ivesti in care s-a nascut pe 22 ianuarie 1877 cel pe care  George Calinescu il considera "primul poet simbolist roman declarat" a rezistat timpului, dar nu si haosului institutional de dupa 1990. Prin anii ‘80, o parte din casa mai era locuita de descendenti ai familiei lui stefan Petica, dar in incaperile dinspre strada functiona o biblioteca in care mai puteau fi gasite documente si manuscrise ale poetului.

Vecinii spun ca, dupa ce in 1986 a murit si ultima ruda ce locuia in casa, a venit cineva de la Bucuresti si a ridicat manuscrisele si documentele. Apoi, dupa ‘90, mostenitorii au vandut casa medicului veterinar Dumitru Leahu, care a demolat-o si a ridicat alta casa, una "gospdareasca", cu acoperis cu zorzoane din tabla zincata, in care a infiintat o "fabrica de gaini". Adica o afacere cu incubatoare. Probabil ca, daca ar fi functionat institutiile de protejare a patrimoniului cultural, mostenitorii ar fi fost despagubiti de stat, dar casa ar fi ramas Casa Memoriala "stefan Petica". Poetul este inmormantat in curtea bisericii din Ivesti, la cativa pasi de casa ridicata pe locul cele in care s-a nascut.

Pe peretele de la strada se afla  o placa de marmura pe care scrie ca in "aceasta casa s-a nascut si a trait poetul stefan Petica". Pe acelasi perete se afla si o bucata de tabla pe care scrie "De vanzare"! Veterinarul Dumitru Leahu cere pe ea 85.000 de euro. Pret fix! Mi-a explicat valoarea casei ca afacere imobiliara: are 36 ari de gradina, fantana cu pompa, trei garaje, doua haznale, magazie, bucatarie de vara.
Casa a fost construita in 1993 si Leahu spune ca nici macar nu a locuit cineva vreodata in ea, pentru ca el si familia locuiesc in comuna invecinata Ivesti.

Asadar Casa Memoriala "stefan Petica" a fost demolata de amorul artei afacerilor imobiliare, nu din cauza vreunei constrangeri locative. Dupa ce m-am prezentat ca un cumparator interesat de casa, proprietarul mi-a explicat ca nu o sa am nici o problema cu placa memoriala de pe peretele de la strada si nici nu va veni cineva de la Patrimoniu sa solicite restituirea, pentru ca si-a luat toate asigurarile: "Pai, eu cand am cumparat-o am stricat casa veche, in care s-a nascut, a trait si a murit poetul. M-am interesat la «Monumente», la Galati, si nu era trecuta in Patrimoniul Cultural. Deci nu-i nici o problema", ma asigura Dumitru Leahu. Mi-a explicat ca si placa de marmura a fost montata pe perete pentru ca a acceptat sa faca o concesie unui descendent al poetului.

"Placa am pus-o pentru ca a venit unul, Petica. Poate ca ati auzit de el pe la Galati, ca a fost director la scoala de Invatatori. Dar a murit si ala, profesorul. Acuma nu mai are nici o ruda…" Asadar, daca nu mai sunt nici rude, Casa Memoriala "stefan Petica" este o afacere sigura.

Cele mai citite
00:04:30

VIDEO Liceul din Conflans-Saint-Honorine va purta numele profesorului Samuel Paty, victimă a extremismului islamist

O școală secundară din Conflans-Saint-Honorine (Yvelines) a votat pentru a adopta numele profesorului de istorie și geografie Samuel Paty, care a fost ucis după...

Reveniri importante pentru Dinamo înainte de meciul cu Botoșani

Dinamo primește vești bune înaintea confruntării cu FC Botoșani, programată vineri, de la ora 21:00, când antrenorul Zeljko Kopic se va putea baza din...

Doliu în tenis! Fostul tenismen Sever Mureșan s-a stins din viață

Sever Mureșan, fost jucător de tenis și primul român membru al ATP, s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani, într-o clinică...
Ultima oră
Pe aceeași temă