3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialCasa e4 din cărămidă de la Wienerberger, aproape de finalizare

Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger, aproape de finalizare

Conceptul Casa e4 din caramidă de la Wienerberger reprezintă un model de casă cu un consum energetic aproape de zero (NZEB). În prezent lucrările sunt aproape de finalizare, și anume se realizează ultimele detalii de interior și amenajarea curții. Inaugurarea casei va avea loc la mijlocul acestui an.

Wienerberger a demarat proiectul Casa e4 din cărămidă în România exact acum un an, în iunie 2014, când au fost începute lucrările de construcție la casa din Corbeanca, beneficiarii şi investitorii fiind o familie cu doi copii. Proiectul  este în plină desfăşurare, la casa de la Corbeanca, Paradisul Verde,  realizându-se ultimele detalii de interior și amenajarea curții, la care se lucrează momentan.

Soluţiile tehnice

Modul de construire precum şi detaliile, atât cele tehnice cât şi estetice, au stat în permanenţă în centrul preocupărilor echipei de proiectare şi celei de execuţie, alegându-se pentru fiecare aspect soluţiile cele mai potrivite obiectivelor primordiale ale proiectului, şi anume, confort maxim realizat cu consumuri energetice minimale. Cheia de boltă a întregului proiect este reprezentată de structura de rezistenţă a casei pentru care au fost folosite produse Porotherm din gama TermoExpert, Porotherm 38 STh (produs cu o conductivitate termică deosebită), mortar Porotherm TM (termoizolant), dar și produse din gama Porotherm Complet (mortar M50, buiandrugi Porotherm și planșeu ceramic Porotherm). În permanenţă s-a lucrat alături de partenerii de proiect. Rockwool a asigurat vata minerală bazaltică Frontrock MAX E „Dual Density“, dar și întreg sistemul de fațadă (adeziv, masă de șpaclu și tencuială decorativă), Tondach a asigurat țigla ceramică de dimensiuni mari XXL Twist antracit, Bavaria EcoSystem a gândit întreg sistemul de instalații termice, iar Semmelrock a asigurat materialele şi pavajele pentru amenajarea curții.

Atenția la detalii, pornind din faza de proiectare și până la cea de construcție, a fost extrem de importantă în cadrul acestui proiect pentru atingerea cerințelor de eficiență energetică, fiind folosite în acest scop importante inovaţii tehnice.

Sistemul de încălzire/răcire a locuinţei este format dintr-o pompă de căldură, două panouri solare, 12 panouri fotovoltaice şi un perete Trombe (un sistem pasiv de încălzire şi ventilare a locuinţei). Acesta urmează să realizeze ventilarea naturală a spațiilor în perioadele mai reci dar însorite, permiţând aportul de aer proaspăt și exhaustarea aerului viciat prin exploatarea inerției termice mari a blocurilor ceramice.

Energia termică necesară funcţionării casei E4 este asigurată printr-o pompă de căldură sol-apă care asigură atât încălzirea, cât și răcirea spațiilor. Aceasta este conectată la un rezervor de agent termic pentru a asigura apa caldă menajeră şi necesarul de căldură pentru spații. Avantajul acestui sistem este acela că stochează căldura, pe niveluri diferite de temperatură, și nu apa caldă ca majoritatea boilerelor tradiţionale. Prin stocarea căldurii şi nu a apei calde, riscul de a dezvolta germeni şi micro-organisme care pot cauza boli grave este eliminat.

Sunt prevăzute și două panouri colectoare termice solare care produc apa caldă menajeră, iar pe timpul verii (atunci când randamentul lor este maxim la fel ca și cel al pompei de căldură) ajută la regenerarea temperaturii în straturile din sol.

Sistemul de distribuție al agentului termic conține circuite de temperatură joasă, pentru încălzire și răcire în pereți și pardoseală conectate la distribuitoare și reglate prin servomotoare acționate de termostate. Pentru un control optim al ambientului a fost introdus un sistem management al resurselor în timp real care funcționează în baza unor scenarii personalizate și care optimizează necesarul energetic al casei.

Pentru ventilarea naturală a spațiilor în perioadele mai reci, dar însorite a fost implementat un perete solar termodinamic de tip Trombe care permite aportul de aer proaspăt și exhaustarea aerului viciat prin exploatarea inerției termice mari a blocurilor ceramice.

Un pachet de 12 panouri solare fotovoltaice produce o parte din electricitatea necesară funcționării sistemelor casei reducând din amprenta de carbon a construcției.

Toate sistemele, inclusiv ferestrele Velux de la mansardă și rulourile de la ferestrele de pe partea de sud, vor fi controlate printr-un calculator central, o automatizare ce va conduce la o optimizare a consumurilor energetice. Casa va beneficia de tehnologie de iluminat de tip LED.

Un scurt istoric al principalelor lucrări arată astfel: iulie 2014 – realizarea fundaţiei; august 2014 – izolarea fundaţiei; septembrie- octombrie 2014 – zidărie; octombrie 2014 – turnare planşeu ceramic, termoizolare cu vată minerală; noiembrie 2014 – montaj acoperiş ceramic cu ţigle ceramice de dimensiuni mari; decembrie 2014 -montaj panouri fotovoltaice, pardoseală şi încălzirea prin pardoseală, parter; ianuarie 2015 – încălzire prin pereţi etaj, aparatură de comandă şi control instalaţii; martie 2015 – finisaje interior, mansardă; aprilie 2015 –  finisaje interioare şi finalizarea faţadei.

În perioada aprilie-mai s-au realizat o serie de lucrări, astfel încât proiectul a avansat spre faza finală. Se pot menţiona şi câteva dintre lucrările mai importante: s-a aplicat tencuiala decorativă de la Rockwool pe fațadă, au fost montate sticlele în dreptul ferestrelor, au fost turnate terasa de pe sud, precum și treptele de la intrare, mansarda a fost izolată cu vată minerală Rockwool, iar închiderile au fost realizate cu gips-carton, la parter s-a montat gresia iar la etaj, în dormitoare și pe hol s-a pus parchet iar în baie gresie și faianță, au fost montate corpurile sanitare în toate cele 4 băi, au fost montate ușile de interior, întrerupătoarele, sistemele de control a temperaturilor. La exterior au fost montate sistemele de umbrire la ferestrele de pe Est, Sud și Vest, iar în momentul de față se lucrează la automatizarea acestora. Automatizarea va include și sistemul de umbrire a ferestrelor Velux, sistemul de încălzire și ventilație a peretelui Trombe și chiar și iluminatul de la interior.

De asemenea s-a realizat finisajul pe zona peretelui Trombe, vopsindu-se cu culoarea negru zona acoperită de sticlă. În momentul de faţă se realizează montajul acestui perete şi se asamblează scara de la mansardă.

În foarte scurt timp va fi pornită instalația de încălzire/ răcire, fiind pusă în funcțiune pompa de căldură.După finalizarea construcţiei şi mutarea familiei beneficiare, reprezentanţii Wienerberger vor monitoriza consumul energetic al locuinţei timp de 24 de luni.

Amenajarea grădinii

Paralel cu realizarea finisajelor şi a instalaţiilor, în prezent se lucrează la amenajarea grădinii cu materialele şi soluţiile Semmelrock, partener în cadrul proiectului e4. Au fost deja turnate terasele de beton, treptele de la intrare și s-a montat drenul pe perimetrul casei iar în momentul de faţă se lucrează la pavare, folosindu-se materialele Semmelrock Rettango 10/20/6 gri închis, Rettango 20/20/6 gri închis, Rettango 30/20/6 gri închis, Blue Lias gri albăstrui. Bordurile stradale sunt 50/10/15 negru. Amenajarea curții se va finaliza odată cu montarea sistemului de irigat, a gazonului și a arbuștilor.

Mai multe detalii se pot găsi pe www.casae4.ro, unde sunt oferite informații actuale privind proiectul e4.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor: Bayern Munchen-Paris Saint-Germain 1-0

Bayern Munchen a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Allianz Arena, într-un meci din etapa a cincea a Ligii...

România a îndeplinit criteriul pentru calificarea în Programul Visa Waiver

Ambasada României în Statele Unite a anunțat o realizare majoră: țara noastră a îndeplinit criteriul esențial al ratei de refuz al vizelor pentru calificarea...

Vicepreședintele ANCOM dorește suspendarea platformei TikTok în România

Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM, intenționează să inițieze oficial suspendarea platformei TikTok în România începând de joi, 28 noiembrie, în așteptarea unei investigații privind implicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă