20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCasa e în sărbătoare!

Casa e în sărbătoare!

Pentru familiile numeroase, cu copii, nepoţi, eventual bunici, este ideal să se intre în atmosferă încă din timpul decorării şi să se facă din asta o sărbătoare în sine, o joacă împreună, la care să participe toţi membrii, să se amuze şi să socializeze.

Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiţie cu  semnificaţie aparte, un moment mult aşteptat de întreaga familie, în special de cei mici. În timpul sărbătorilor de iarnă, locul în care este aşezat bradul devine punctul de atracţie al locuinţei. Puteţi folosi un brad natural,  iar mireasma sa, alături de cea a portocalelor, va întregi ambanţa. Se pot folosi globuri şi decoraţiuni multicolore pentru o amenajare veselă şi strălucitoare.

Bradul trebuie ales în funcţie de tipul de locuinţă de care dispuneţi (apartament sau casă), pentru a se încadra perfect în dimensiunile ei. Ideal ar fi ca acesta să nu fie nici prea mare, nici prea mic şi să aibă ramuri bogate.

Nu aşezaţi bradul lângă surse de căldură (şemineu, calorifer etc.). Locul ideal trebuie puţin retras, în afara zonelor de trafic, pentru a evita mişcarea sau răsturnarea lui. Dacă locuinţa are spaţii larg deschise, bradul poate fi amplasat într-o zonă centrală, dând astfel posibilitatea de a fi admirat din cât mai multe unghiuri. În cazul în care locuiţi într-un apartament de dimensiuni reduse, veţi fi condiţionaţi să alegeţi un brad mic. Există totuşi şi un avantaj: acesta va putea fi poziţionat în orice zonă a casei. Nu trebuie trecut cu vederea nici suportul pentru brad, care trebuie să fie stabil şi rezistent.

În cazul în care preferaţi un brad artificial cu ­structură metalică, nu folosiţi instalaţii electrice pentru decorare.

Împodobirea bradului este, cu siguranţă, strâns legată de gusturile şi preferinţele fiecăruia. Cel mai important e să evitaţi supraîncărcarea acestuia.

Un brad cu prea multe sau prea puţine decoraţiuni nu oferă o privelişte prea plăcută. Indiferent de obiectele decorative preferate – globuri, îngeraşi, beteală, instalaţii luminoase -, acestea trebuie dispuse simetric, pentru a preîntâmpina răsturnarea bradului.

 Este recomandat ca ornarea bradului să înceapă cu decoraţiunile mai mari, care vor fi aşezate în partea de jos şi să continue cu cele mici. Iar pentru ca atmosfera de sărbătoare să se simtă în toată casa, apelaţi la coroniţe şi aranjamente din crenguţe de brad şi lumânări.Ambalaţi cadourile în hârtie colorată şi aşezaţi-le sub brad – acestea vor reprezenta un decor  în sine. Decoraţi, de asemenea, uşile cu crengi de brad sau coroniţe şi nu uitaţi să puneţi steluţe atârnate lângă brad, după modelul şi în spiritul american.

Dacă staţi la casă, un décor de Crăciun foarte frumos se realizează atunci când atmosfera din interior se continuă cu cea din curte sau gradină, mai ales dacă aţi pregătit un iluminat de sărbătoare. În acest caz, ideal este să poziţionaţi bradul în faţa deschideii vitrate, astfel încât să ofere o imagine frumoasă chiar şi de afară. O altă idee, dacă timpul este frumos şi spaţiul permite, este să decoraraţi bradul chiar în faţa casei, în grădină.

Decoraţiuni hand-made

Întoarceţi-vă puţin în copilărie şi confecţionaţi chiar voi decoraţiunile pentru pomul de Crăciun de anul acesta, mai ales că astfel sunteţi ecologici şi puteţi angrena în această activitate şi copiii sau nepoţii. Aceasta este recomandarea lui Mugur Kreiss ( tel.: 0723-337.247, mugur@mkdesign.ro), arhitect designer. În acest scop nu aveţi nevoie decât de câteva bucăţi de material textil, nişte sfoară colorată, câţiva bumbi de pâslă şi de puţină îndemânare. Vă propunem ca bradul să fie împodobit cu mini-saci şi ciorăpei de-ai Moşului, fiecare plin cu câte un gând bun!

Dar iată ce vă propune designerul: În primul rând să alegeţi paleta de culori. E Crăciun, aşa că orice este permis. Mugur vă propune un decor bleumarin şi roşu, însă puteţi opta pentru alte culori: roşu-verde, violet-galben, albastru-oranj, verde oliv-vişiniu sunt tot atâtea combinaţii perfect posibile şi la fel de atrăgătoare.

Apoi, combinaţi decoraţiunile hand-made cu cele cumpărate. Poate nu aveţi timp să faceţi atât de multe obiecte pe cât v-aţi dori. Mergeţi la Muzeul Satului sau la un târg ţărănesc şi cumpăraţi de acolo ornamente din pănuşi de porumb sau paie. Vor arăta foarte bine alături de săculeţii făcuţi de voi.

Bastonaşele dulci pe care puteţi să le folosiţi pe post de ornamente le găsiţi în magazinele de bomboane, nu costă mult şi susţin ideea eco pe care designerul a dorit să v-o inspire. Unde mai puneţi că se pot şi mânca!

Sunt disponibile în diverse combinaţii de culori. Aveţii grijă însă să le asortaţi cu celelalte decoraţiuni.

Jucărioarele amuzante pot şi ele constitui excelente decoraţiuni pentru Crăciun! Nu vă sfiiţi să intraţi în magazinele care le comercializează şi să alegeţi cele mai mici jucării din lemn sau tablă pictată. Vă veţi bucura de ele la fel de tare ca atunci când eraţi copii!

Pentru coroniţă, puteţi cumpăra una de nuiele şi  să o împodobiţi cu crenguţele rămase de la propriul brad. Puteţi utiliza ornamente de la magazinele de specialitate sau din cele pe care le aveţi deja în casă (globuri), precum şi vâsc, conuri de brad, plante uscate. Fixaţi ornamentele cu bucăţi de sârmă colorată.

De ce aveţi nevoie şi cum procedaţi? Taiaţi pătrăţele de aproximativ 15 x 15 cm din materialele textile alese. Desfaceţi de pe sârma pe care sunt înşirate elementele ce formează o brăţară hand-made şi folosiţi-le ca terminaţii ale legăturilor ­săculeţilor decorativi. Pot fi mărgele, bumbi din lemn, decupaje din pâslă etc. Ţineţi aproape sfoara colorată cu ajutorul căreia veţi lega săculeţii. Ţineţi cont că fiecare legătură se face din aproximativ 30 cm de sfoară, de ale cărei capete prinzi – între două noduri – elementele fostei brăţări.

Tiviţi una dintre laturile pătratelor, iar apoi coaseţi celelalte trei laturi pe dos. Întoarceţi săculeţul astfel rezultat pe faţă şi leagaţi-l cu sfoara dinainte pregătită.

Extra sfat. Nu lăsaţi săculeţii goi, pentru că vor arăta turtiţi. Pot conţine un rotocol de staniol, o nucă sau câteva bomboane pe care le vei mânca de câte ori vei trece pe lângă pomul împodobit. Mai puteţi umple săculeţii cu bucăţele de scorţişoară, coji de portocale şi cuişoare. Astfel veţi avea o sumedenie de pot-pourri-uri ale căror arome, combinate cu cea a bradului proaspăt, vă vor fermeca (ce să mai zicem de copii) de câte ori vă veţi apropia!

Aranjamente decorative

Spiritul Crăciunului se regăseşte şi în felul în care combinăm florile şi plantele în casă, în atenţia pe care o acordăm detaliilor cu această ocazie. Fiind iarnă, în principal se caută să se aducă mult verde, care simbolizează viaţa, bradul fiind în acest sens exemplul cel mai potrivit.

O amenajare bine gândită poate schimba radical nu numai aspectul locuinţei, ci şi atmosfera acesteia, mai ales când este vorba de sărbătoare. Florile şi crenguţele verzi, asociate cu mici decoraţiuni colorate, aduc veselia în casă, specifică acestei perioade de sărbători, fiind armonioase în orice combinaţie. Astfel puteţi folosi crenguţe de brad atât pentru ornarea uşilor, cât şi a mesei. Puteţi folosi cât mai multe Crăciuniţe, care prin roşul lor vor contura atmosfera ­sărbătorească.Vâscul se atârnă deasupra uşii de la intrare, fiind aducător de noroc pentru anul ce va veni. De asemenea, puteţi pune foarte la vedere – pe masă, de exemplu – grâul încolţit, simbol al ­bunăstării în casă, pe care l-aţi semănat de Sfântul Andrei, dar şi ramuri de palmier, curmal sau bambus.

Ghirlandele, coşuleţele sau decorurile cu flori tăiate sunt, de asemenea, modalităţi prin care se aduce un strop de natură, veselie şi eleganţă. În cazul unui decor rustic se pot folosi dovleci sau tărtăcuţe, tot în spirit decorativ. Dacă doriţi o atmosferă mai glamuroasă puteţi folosi flori exotice, cum este orhideea, mai ales că acestea se potrivesc foarte bine în locuinţe decorate în culori vii şi se menţin proaspete timp îndelungat. Aranjamente foarte frumoase se pot face cu fructe, mai ales că merele şi nucile trebuie să fie din abundenţă şi la îndemână, acestea oferindu-se eventualilor colindători. Combinaţiile cât mai variate cu mere, pere, struguri, alături de portocale şi fructe exotice ca bananele, în frumoase fructiere, întregesc ambianţa Crăciunului. 

Crăciunul, sub un acoperiş Tondach

Acoperişul înclinat  cu învelitoare din ţiglă ceramică Tondach, fie că este de tip solz, olane sau cu format economic, prezintă un design spectaculos şi asigură spaţiului  aflat dedesubt un confort sporit, precum şi o volumetrie specială, fiind deci excelent pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă. Astfel veţi petrece sărbătorile în siguranţă şi confort, indiferent dacă vă aflaţi într-o vilă modernă sau clasică, într-o casă  tradiţională sau una de vacanţă. Se poate astfel amenaja şi decora o  mansardă care,  iluminată natural, de ferestre sau lucarne, sau artificial, să ofere o calitate specială. Un alt element important este faptul că acest acoperiş asigură protecţia la frig şi intemperii, astfel încât sărbătorile să fie nu numai frumoase, ci şi comode şi confortabile.

Aerisirea şi iluminarea adecvată sunt şi ele premisa pentru o petrecere sănătoasă a timpului. Privite din exterior, ferestrele, ce subliniază linia acoperişului prin formă şi aşezare, pot fi lesne ornate şi decorate în spirit sărbătoresc. Pentru lucarne, (elemente de iluminat tradiţionale), se pot adopta, în funcţie de arhitectura casei, atât forme dreptunghiulare, cât şi rotunjite, evidenţiind acoperişul şi influenţând în mod puternic linia.

Deosebit de important este faptul că mansarda se poate decora de sărbătoare în concordanţă cu acoperişul  (şi cu întreaga casă), putându-se apela atât la un stil clasic, cât şi la unul rustic, vintage sau minimalist. Tavanul cu grinzi din lemn sau cu căpriori la vedere, lambriurile, duşumeaua sau parchetul, mobilierul simplu sau din lemn masiv sunt elemente care ajută la ­crearea ­ambianţei sărbătoreşti. Astfel se pot instala mult mai uşor ­ghirlandele, fundiţele colorate, globurile precum şi alte ­decoraţiuni specifice Crăciunului.

Iarna la mansardă, cu Velux

Să locuieşti la mansardă poate fi comod şi deosebit de romantic, în special iarna. Amenajarea, decorarea, accesorizarea de sărbători şi petrecerea acestora în acest spaţiu au un farmec care cu greu poate fi depăşit, iar posibilităţile sunt practic nelimitate, datorate în special tavanului înclinat, libertăţii de alegere a compartimentării şi volumului extrem de diferit faţă de o încăpere dreptunghiulară. Multitudinea de materiale de construcţie naturale, în primul rând lemnul (căpriori, grinzi, duşumea, ferestre), precum şi ferestrele de mansardă cu  aerul lor original şi boem oferă acea căldură specifică numai acestor spaţii.

În funcţie de stilul preferat, se poate realiza un aranjament de Crăciun cald, prietenos, se poate opta pentru o amenajare elegantă şi eclectică sau una minimalistă şi rustică. Celebrii ciorapi de Crăciun sau alte decoraţiuni, precum ghirlandele sau coroniţele, se pot atârna lesne de bârnele existente. Şi, iată că atmosfera Crăciunului a prins deja viaţă. Nu mai vorbim de faptul că aici bradul împodobit este la el acasă. Vederea care se deschide de la fereastra mansardei este spectaculoasă, iar în această perioadă mirifică, datorită unghiului de înclinaţie al acoperişului, fie că veţi avea sub ochi grădina luminată feeric de sărbătoare, peisajul natural al munţilor încărcaţi de zăpadă, (în cazul unei case de vacanţă) sau al întregului oraş în sărbătoare.  

Geamul izolator cu care este prevăzută fereastra asigură un coeficient de izolaţie termică ce reduce substanţial pierderile de căldură. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an există o oportunitate excelentă prin care vă puteţi spori gradul de confort şi decorul în mansardă prin accesorizarea cu rulouri opace Karim Rashid, rulouri plisate opace precum şi rolete de exterior pentru ferestrele de mansardă VELUX . În ceea ce priveşte rulourile opace, Karim Rashid, colecţia de modele este trepidantă, iar preţurile sunt mai mult decât accesbille: de la 69 la 88 de euro fără TVA, în funcţie de mărimea ferestrei  VELUX. Schema cromatică a modelelor, tipică pentru „Regele culorilor”, include nuanţe de roz, galben acid, verde metalic, precum şi tonurile neutre de alb şi negru. Modelele ne trimit cu gândul la natura digitală, oferind energie şi completând cu succes interioarele. Pe lângă stilul inconfundabil şi expresivitatea dimanică pe care o transmit interioarelor, modelele de rulouri semnate Karim Rashid oferă beneficii importante pentru obţinerea confortului interior:  împiedică pătrunderea luminii cu 95% şi îmbunătăţesc izolaţia termică cu până la 33%.

Rulourile plisate opace reprezintă cea mai recentă inovaţie în ceea ce priveşte accesoriile de ferestre, fiind o combinaţie între ruloul opac şi cel plisat simplu, înbinând funcţionalitatea cu designul, fiind foarte uşor de folosit  datorită celor două bare de operare şi conferind în acelaşi timp un efect garantat de întunecare. Ca avantaje, se pot poziţiona şi mişca oriunde pe suprafaţa ferestrei, iar materialul plisat dublu, tip fagure, şi folia termoizolatoare din aluminiu din interiorul fagurelui îmbunătăţesc izolaţia termică cu până la 34 %.

Dacă doriţi să aveţi un brad de Crăciun în tendinţe, designerul Hamid Nicola Katrib vă propune „clasic, glamour şi extravagant” în culorile  „păunului”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă