10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCasa Albă respinge o zona de interdicţie aeriană în Siria

Casa Albă respinge o zona de interdicţie aeriană în Siria

Casa Albă a respins, vineri, ideea de a impune imediat o zonă de interdicţie aeriană în Siria pentru a ajuta rebelii împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, pe care l-a acuzat pentru prima dată că a recurs la stocul de arme chimice.

Preşedintele american Barack Obama i-a consultat pe partenerii săi europeni din cadrul G8 înaintea summitului acestui grup prevăzut să aibă loc la începutul săptămânii viitoare în Irlanda de Nord, unde Siria ar urma să deţină un loc important pe agendă. Încă de luni, Obama a avut o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin.

Presa americană a afirmat că Pentagonul a propus administraţiei Obama să pună în aplicare o zonă de interdicţie aeriană limitată, în special pentru a proteja taberele de antrenament ale combatanţilor opoziţiei din Siria.

Impunerea unei astfel de zone a fost una dintre măsurile decise în cadrul angajamentului Statelor Unite şi aliaţilor lor în operaţiunile militare împotriva regimului lui Muammar Kadhafi în Libia, în 2011, dar un colaborator apropiat al preşedintelui american Barack Obama a asigurat că reproducerea acestei scheme în Siria ar fi mai complicată.

“Este extraordinar de dificil, periculos şi costisitor în Siria”, a declarat consilierul adjunct pentru securitate naţională al lui Obama, Ben Rhodes, în cadrul unei întâlniri cu presa, vineri la prânz, la Casa Albă.

“În Libia, exista o situaţie în care opoziţia controla părţi enorme din ţară şi am putut să le protejăm din spaţiul aerian”, a explicat el, subliniind că Libia nu avea “aceleaşi sisteme de apărare aeriană ca cele care există în Siria”.

În plus, “forţele regimului şi cele ale opoziţiei sunt amestecate, iar în unele cazuri se bat pe grupuri de case în oraşe, nu este o problemă pe care să o putem rezolva din aer”, a menţionat el, în timp ce ambasadoarea americană la ONU Susan Rice a afirmat că o astfel de zonă ar prezenta “inconveniente şi limite”.

“Trebuie să înţelegem că zona de interdicţie aeriană nu este soluţia miraculoasă”, a adăugat Rhodes, apărând ideea de a “încerca o consolidare a opoziţiei moderate“, în timp ce Washingtonul şi-a anunţat cu o zi înainte decizia de a le oferi “susţinere militară” rebelilor, după ce a conchis că regimul Assad a recurs la arme chimice.

Această noţiune acoperă în special livrarea de arme uşoare rebelilor, potrivit presei americane. Dar preşedinţia americană a refuzat să confirme. Rhodes a refuzat să explice, vineri, natura acestei “susţineri”.

Administraţia nu a închis total uşa unei zone de interdicţie aeriană pe viitor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a subliniat vineri că dacă nu a fost luată o decizie pe acest subiect, această strategie “figurează în opţiunile” aflate la dispoziţia preşedintelui.

În paralel, Obama intenţiona să aibă vineri o întrevedere prin videoconferinţă cu liderii francez, britanic, german şi italian, pentru a discuta în special despre Siria, înaintea summitului G8 luni şi marţi.

Casa Albă a amintit că Obama se va întâlni încă de luni cu omologul său rus Vladimir Putin, în cadrul reuniunii internaţionale, şi că Siria figurează pe agenda discuţiilor.

Moscova este unul dintre principalii susţinători ai lui Assad şi a blocat toate rezoluţiile cu caracter coercitiv ale ONU vizând regimul sirian transmite Mediafax.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă