6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCartea patrimoniului clujean

Cartea patrimoniului clujean

Monumentele istorice ale Clujului au fost inventariate, prin efortul unor intelectuali clujeni, care publică cu regularitate opinii în Ediţia de Transilvania a României libere.

 

Locuitorii, dar mai ales vizitatorii oraşului Cluj-Napca, au la dispoziţie, din această lună, un ghid al monumentelor din oraş. Cartea se numeşte „Aşezăminte de patrimoniu din Cluj-Napoca” şi cuprinde poveşti, date istorie şi fotografii vechi, dar şi noi, ale celor mai importante clădiri din oraş. Cartea este scrisă de Ioan Ciorca şi Leonard Horvath, iar fotografiile noi au fost realizate de Elena Stanciu. Lucrarea oferă informaţii despre palatele din centrul Clujului – Banffy, în care astăzi se află Muzeul de Artă, Rhedey, al cărui  nume este legat de stră-stră-stră-stră-bunica prinţului Charles al Angliei, Josika, Wass, Teleki sau Palatul Szeki, nimit astfel după cunoscutul profesor de chimie Tibor Szeki, care adăposteşte şi astăzi vechea spiţerie a academicianului.

Decoraţiile vechi de un secol pot fi admirate, în farmacia care se găseşte la parterul palatului neogotic care mărgineşte malul Someşului. Ghidul face o incursiune şi printre clădirie publice din oraş, cum ar fi Casa Consiliului sau Primăria veche, dar şi palatele Prefecturii şi Justiţiei, vestitul Hotel New York sau Parohia romano-catolică.

Poveşti de viaţă 

Casele şi palatele Clujului sunt prezentate nu doar din punct de vedere istoric şi architectural, dar şi prin prisma poveştilor de viaţă ale celor care le-au ridicat şi le-au locuit de-a lungul veacurilor. Cartea a fost editată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Cluj şi este prima dintr-o serie de ghiduri de acest gen.

„Este foarte important, atât pentru clujeni, cât şi pentru turişti, să cunoască istoria şi patrimoniul acestui oraş. Monumentele fac parte din istoria colectivă locală a Clujului, dar şi a Transilvaniei, atâta vreme cât oraşul poate fi considerat capitala cultarală a acestei regiuni”, a declarat directorul DJCPN Cluj, Leonard Horvath. El a explicat că celelalte lucrări vor prezenta statuile din oraş, clădirile publice, lăcaşele de cult şi de cultură, dar şi muzeele clujene. Leonard Horvath a mai precizat că un alt proiect este realizarea unui album cu fotografiile celor mai representative monumente din judeţ. Cărţile sunt distribuite gratuit. 

Oraş antic

Oraşul Napoca a fost întemeiat de romani, iar prima dată este menţionat numele său într-o inscripţie cioplită într-o miliar, o „bornă kilometrică” romană, de pe vremea împăratului Traian. Prima atestare documentară datează din 1275, cu denumirea villa Kluswar. De-a lungul timpului, Clujul fost centrul politic si administrativ al Transilvaniei.

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă