Carne contaminată cu cesiu provenind de la vaci crescute în prefectura Fukushima a fost livrată pe piaţa japoneză şi probabil consumată, însă un oficial japonez din domeniul sănătăţii a minimizat marţi pericolele acestei situaţii, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„Dacă am mânca astfel de carne în fiecare zi, atunci probabil ar fi periculos”, a declarat Goshi Hosono, ministru pentru Protecţia consumatorului, într-o conferinţă de presă. „Dar dacă este consumată numai în cantităţi mici, nu cred că va avea efecte pe termen lung asupra corpului uman”, a declarat el.
Descoperirea a fost făcută după ce biroul pentru sănătate publică din Tokyo a investigat şase livrări făcute la sfâşitul lui iunie de la o fermă din Fukushima. Până în prezent, a fost confirmată contaminarea radiocativă doar la trei dintre cele şase vaci. Într-unul din cazuri, radiaţiile erau de 3.400 de becquerel, ceea ce înseamnă de şase ori peste limita stabilită de guvern.
Când Guvernul din prefectura Fukushima a investigat luni ferma de la care provenea carnea, a fost găsit cesiu în hrana animalelor, nivelul radiaţiilor fiind de 57 de ori mai mare decât cel acceptat.
Guvernul din prefectura Fukushima a anunţat că va verifica toate fermele pentru a stabili dacă hrana pentru animale este protejată de radiaţii. Peste 500 de ferme vor fi inspectate până la sfârşitul săptămânii şi aproape 2.800 până la sfârşitul lunii.