26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialCarnagiu la Bagdad

Carnagiu la Bagdad

Cel putin 1.000 de persoane au fost ucise in ultima saptamana in Irak, in atacuri cu bomba, lupte si asasinate, a informat ieri Ministerul de Interne de la Bagdad, citat de CNN.
Ieri dimineata, 15 persoane au fost ucise si alte 35 ranite in mai multe atacuri separate, la numai o zi dupa unul din cele mai sangeroase atacuri teroriste de la declansarea invaziei coalitiei, in 2003. Sambata dupa-amiaza, la 16.45, ora locala, un camion Mercedes incarcat cu o tona de explozibil a explodat pe una dintre cele mai circulate strazi comerciale din cartierul mixt Sedriya din Bagdad. Peste 130 de persoane au fost ucise si 343 ranite, al doilea cel mai grav atentat terorist dupa cel savarsit pe 23 noiembrie 2006 in cartierul Sadr City, soldat cu 202 morti. Primul ministru, Nuri al-Maliki, a acuzat pentru acest carnagiu partizanii lui Saddam Hussein si “takfirii”, extremistii sunniti.
Atacul a avut loc in aceeasi zi in care cea mai respectata figura a siismului irakian, marele ayatollah Ali Sistani, a facut un apel public la unitate si evitarea fanatismului sectar. Raspunsul extrem de violent pe care l-a primit liderul religios siit este un semn ca Irakul se indreapta spre un razboi civil pe scara larga.
Atacurile de ieri si de sambata au loc cu cateva saptamani inainte ca aproximativ 50.000 de soldati si politisti irakieni si 35.000 de militari americani sa declanseze operatiunile de securizare a Bagdadului prevazute de noul plan al presedintelui Bush de stabilizare a Irakului. Perspectivele de reusita sunt insa “descurajante” afirma un raport al serviciilor americane de informatii, publicat vineri.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă