19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCarmen Bruma: "O alimentatie sanatoasa nu se face intre doua telefoane"

Carmen Bruma: „O alimentatie sanatoasa nu se face intre doua telefoane”

In toamna, Carmen Bruma a lansat "Slim", o carte ce cuprinde o serie de sfaturi, solutii si exercitii care au ajutat-o sa se transforme intr-o femeie cu "aspect fizic decent". Plecand de la experienta persona­la, prezentatoarea ne propune un plan pe termen lung si un stil de viata sanatos si echilibrat.

Desi are un master in jurnalism, Carmen Bruma afirma ca nu si-a dorit sa prezinte stiri intr-o televiziune. Dar a reusit sa se adapteze ritmului. Mai mult, isi incepe fiecare zi ci­tind ziarele si urmarind cu rigurozitate jurnalele mai multor posturi de televiziune, pregatindu-se pentru stirile din sport pe care le pre­zinta la Realitatea TV, dar si pentru emisiunea "Bruma de miscare", difuzata in fiecare di­mineata de catre acelasi post.

La Targul Gaudeamus ati lansat "Slim". Cum v-a venit ideea de a scrie cartea?

Carmen Bruma: Nu mi-am dorit nici­odata sa scriu o carte. Am primit aceasta propu­nere din partea editurii "Benefica" si m-am hotarat sa incerc. Am terminat de scris repede, in aproximativ o luna, si am constatat cu surprin­de­re ca mi-a placut. Probabil va urma si un DVD.

Retetele recomandate au fost testate?

C.B.: Cartea cuprinde o serie de sfaturi, solutii, exercitii care pe mine m-au ajutat sa ma transform dintr-o adolescenta de 86 de kilograme intr-o femeie cu aspect fizic decent. Plecand de la experienta personala, pro­pun un plan pe termen lung si anume un stil de viata sanatos si echi­librat. Asadar informatiile vin din experienta personala si din cei opt ani de cand fac emisiuni despre sport si nutritie.

Majoritatea femeilor nu au timp sa ur­me­ze o dieta si, de cele mai mul­te ori, nici nu mai pot. Dar toate ar dori sa sla­beas­­ca. Ce le-ati recomanda?

C.B.: Le-as recomanda in primul rand sa uite de scuza "n-am timp". O greutate cat mai apropiata de cea normala inseamna riscuri de imbolnavire mai mici, energie mai multa si viata mai lunga. Nu e un moft sau cochetarie feminina; e vorba de sanatatea ta.

Care sunt riscurile unei diete stricte si severe?

C.B.: Unul dintre motivele esecului atunci cand ne dorim foarte tare sa slabim poate fi nerabdarea. Multe femei isi doresc sa scape de kilogramele in plus intr-o perioada foarte scurta de timp si se vad obligate si tini un regim drastic. Am trecut si eu prin asta. Nu func­tio­neazi pe termen lung. Daca vrei si intri in nu stiu ce rochie peste o saptamani, o dieti ca aceea cu supi de varzi poate avea rezultate, dar si efecte secundare. Alternarea perioadelor de restrictie maxima cu cele fari restrictii favorizeaza aparitia obezitatii si iti di metabolismul peste cap. Nu ne trezim peste noapte cu kilogramele in plus, deci este nerealist si ne gandim ca ele vor disparea batand din palme. Titluri precum "Slabesti intr-o saptamani 7 kilograme" sau "Mananci cat poti si scapi de kilogramele in plus" apartin mai degraba literaturii SF si nu ar trebui sa te entuziasmeze. Nu te juca "de-a dieta", pentru ca, repetate, acestea duc in final la o crestere in greutate. Curele de slabire drastice, sub 1.000 de calorii pe zi, sunt des­prinse mai degraba din lagarele de concentrare si au ca rezultat diminuarea semnificativi a cheltuielilor energe­ti­ce din organism, adica un metabolism prabusit. Se poate ajunge la situatii extreme, in care sa fie suficiente 500 de calorii pe zi (adica aproximativ 1 litru de lapte) si orice depasire a acestui prag sa duca la acumulare de kilograme. Orice dieta func­tioneaza doar atunci cand se bazeaza pe schimbarea unor obiceiuri alimentare.

Ce facem dupa ce termi­nam cura de slabire? Nu o putem tine toata viata…

C.B.: Raspunsul este simplu si nu o sa-ti placa: mentinerea greutatii inseamna schimba­rea modului de alimentatie pe viata. O forma fizica de invi­diat nu vine peste noapte, ci necesita multa vointa, trans­pi­ratie, renuntari, perseve­renta si, nu in ultimul rand, timp. Dar nu timp petrecut in fata televizorului infasurata in "centuri minune" care "lu­crea­za pentru tine" si topesc grasimea fara ca tu sa misti un deget, ci timp pe care trebuie sa-l gasesti in fiecare zi, cateodata renuntand la alte placeri. Asta pentru ca o alimentatie sanatoasa nu se face intre doua telefoane, infulecand la nimereala ce ga­sesti prin frigider, iar un corp armonios, tonic si fara celulita nu este obtinut in 5 minute, dupa ce ai folosit un tub cu crema, fie ea si foarte scumpa.
 
Toate acestea presupun si bani…

C.B.: Corect! Trebuie sa recunosc ci nu este la indemana oricui sa tina cura de slabire cu somon salbatic, cha­teau­briand sau langusta la gratar, dar este la indemana oricui sa-si miste fundul urcand scarile fara sa ia liftul sau facand 10 minute de alergare zilnica, chiar si pe traseul birou-chioscul din colt, ca sa ia o ciocolata… pentru colega.

Cum trebuie sa fie femeia din ziua de astazi ca sa aiba succes? Cat de mult conteaza imaginea in prezent?

C.B.: Depinde ce vrei sa faci, daca vrei sa fii un ficus atunci imaginea este esen­tiala, daca nu, e doar importanta. Cred insa ca felul in care arati spune multe despre tine…

Lucrul in departamentul de stiri al unei televiziuni presupune informare, alergatura, competitivitate. V-ati dorit o astfel de meserie?  

C.B.: Am ajuns din intamplare sa lucrez in departamentul de stiri. Am facut timp de 3 ani matinalul la Realitatea TV, iar cand formatul respectiv a iesit din grila am avut de ales intre o emisiune si pre­zentarea stiri­lor din sport. Cum emisiuni mai prezentasem, am zis ca e momentul sa incerc ceva nou. Treptat a inceput sa-mi placa. Nu pot sa spun ca mi-am dorit sa prezint stiri din sport, a fost o conjunctura in care eu am facut aceasta ale­gere. As fi facut orice numai sa nu ma mai trezesc la 3 dimineata. Inclusiv emisiuni despre cres­terea viermilor de matase….

Aveti surse proprii?

C.B.: Exista mai multe surse intr-o redactie de stiri: agentiile de presa, corespondentii locali; reporterii de teren, sur­se proprii pe care le verific alaturi de colegii mei. La Realitatea TV lucrez alaturi de o echipa tanara si entuziasta. Si, la evenimentele mari, se intampla sa fac si munca de teren.

Urmariti un sport anume?

C.B.: Imi place atletismul si-mi doresc sa ajung sa asist la o etapa de Golden League. Ma uit cu placere la gimnastica, handbal, box. Am fost in sala la meciul in care Adrian Diaconu a castigat titlul mondial intermediar si a fost senzational.

Ultima data cand am discutat, ne povesteati despre obiceiul prietenilor de a va spune "Brumita, ai apucaturi de pensionara". Remarca mai este valabila?

C.B.: Ca in prima zi. Si in pre­zent, prietenii mei continua sa-mi spuna astfel, ori de cate ori eu merg sa alerg, iar ei se duc in Mall; eu ma duc sa ma plimb cu rolele, iar ei se duc in cafenelele din Doro­banti sau eu doresc sa vad un film, iar ei aleg cluburile. Ori de cate ori am alte optiuni sau nu ma aliniez preferintelor lor in ceea ce priveste petrecerea timpului liber, prietenii imi spun ca am apucaturi de pensionara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă