15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialCarlos Șacalul, condamnat la închisoare pe viață pentru a două oară, în...

Carlos Șacalul, condamnat la închisoare pe viață pentru a două oară, în cazul atentatului de la Paris, din 1974

Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Şacalul, o figură a terorismului din anii '70-'80, a fost condamnat marţi la închisoare pe viaţă pentru atentatul de la Drugstore Publicis, soldat cu doi morţi şi 34 de răniţi, la Paris, în 1974, potrivit Digi24.

Curtea specială cu juraţi de la Paris a dat curs – după patru ore de deliberări – solicitării din rechizitoriul avocatului general, care a cerut luni ca venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez să fie condamnat la cea mai severă pedeapsă din dreptul francez.

„Toate elementele adunate în cursul anchetei converg către el”, a subliniat avocatul general.

În schimb, în opinia avocaţilor lui Carlos Șacalul, care au pledat pentru achitare, nimic din dosar nu permite să se conchidă cu această certitudine vinovăţia acuzatului.

Pe 15 septembrie 1974, la Paris, la ora locală 17.10, explozia unei grenade aruncate de către un bărbat, dintr-un restaurant de la mezaninul Drugstore către galeria comercială de dedesubt, a ucis două persoane şi a rănit alte 34.

Încarcerat în Franţa din 1994, Carlos a fost deja condamnat, în două rânduri, la închisoare pe viaţă, pentru că a ucis trei bărbaţi – dintre care doi erau poliţişti – în 1975, la Paris, dar şi pentru patru atentate cu explozivi în care au fost omorâte 11 persoane, iar alte 150 au fost rănite, în 1982 şi 1983, în capitală, la Marsilia şi în două trenuri.

Înainte ca instanţa să se retragă să delibereze, Carlos Șacalul i-a îndemnat pe judecători „să ia singura decizie corectă”.

Într-o intervenţie de aproximativ o oră şi jumătate – mult departe de cele patru-cinci ore de discursuri-fluviu pe care le-a susţinut la ultimele sale procese, el a denunţat „absurditatea unui proces judecat la 43 de ani după fapte”.

El a denunţat, de asemenea, „un sabotaj” al anchetei, de către cei pe care-i consideră drept avocaţi ai „anti-Franţei”, şi s-a declarat pregătit pentru un al doilea proces în apel, în cazul în care avea să fie condamnat.

Venezueleanul în vârstă de 67 de ani şi avocaţii săi au la dispoziţie zece zile să facă apel împotriva verdictului.

 

Cele mai citite

Bani pentru salvarea industriei oțelului și aluminiului din România

Companiile din industria oţelului și aluminiului, care trec prin momente deosebit de grele din cauza problemelor de ordin financiar, ar putea să fie...

Parlamentul European aprobă pedepse de până la zece ani de închisoare pentru infracțiuni de mediu

Parlamentul European a aprobat înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni de mediu, care pot ajunge, de acum înainte, până la zece ani de închisoare. Eurodeputații au aprobat...

Sorin Grindeanu a cerut conducerii Metrorex un raport privind cauzele accidentului din stația de metrou Timpuri Noi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a solicitat, marţi seara, conducerii companiei Metrorex să îi prezinte, cu celeritate, un raport privind cauzele accidentului produs...
Ultima oră
Pe aceeași temă