0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialCareul de aşi al investitorilor

Careul de aşi al investitorilor

Zona Ardealului este preferata companiilor olandeze, germane, dar şi italiene, iar Clujul reprezintă punctul principal de investiţie al grupurilor financiare din aceste ţări.

 

Într-o perioadă în care criza pare decisă să mai rămână ceva timp în România, există oameni de afaceri din câteva ţări puternice din punct de vedere financiar care nu se dau la o parte din a investi la noi în ţară. Iar, spre bucuria ardelenilor, multe dintre firmele olandeze, germane sau italiene au ochit Clujul în încercarea de a-şi menţine sau chiar de a-şi majora profiturile. Companiile olandeze Vos Logistics şi Fencs au decis să investească în judeţul Cluj.

Dacă Vos Logistics, una dintre cele mai importante companii olandeze în domeniul logisticii va deschide un punct de lucru lângă Autostrada Transilvania, Fencs-ul a ales comuna Apahida pentru a produce utilaje din oţel inoxidabil. În total, cele două companii vor crea aproape 300 de locuri de muncă, mai mult decât necesare într-o zonă care încă mai simte plecarea Nokia de la Jucu. „Chiar dacă logistica la noi este subdezvoltată, vedeţi că există un interes foarte mare din partea olandezilor pentru România. Acest popor are o foarte bună reputaţie de cărăuş, încă din istorie, iar investiţia din zona Autostrăzii Transilvania va fi urmată şi de altele, cu condiţia ca România să îşi pună la punct infrastructura”, a declarat directorul companiei clujene Tetarom, Viorel Găvrea. Cele două investiţii au fost anunţate după ce Ambasadorul Olandei în România, Matthijs van Bonzel, a făcut o vizită la Cluj-Napoca special pentru a anunţa aceste două companii.

„Una dintre cauzele principale pentru venirea olandezilor la Cluj o reprezintă chiar creşterea economică, pe care o vedem dacă ne uităm la rezultatele financiare. Oricum, în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană, România are o poziţie excelentă şi mă aştept de la ţara voastră să aibă parte de mai puţine efecte negative ale crizei economice, decât alte ţări ca Franţa, Italia sau Grecia. Aceste două investiţii olandeze nu sunt singurele din 2012 în România. Companiile din Olanda vor viza în special domeniul industrial, astfel că pe Bulevardul Muncii compania CSi va ridica o fabrică ce va produce benzi transportoare pentru marile unităţi de producţie”, a spus şi preşedintele Dutch Business Club din Cluj, Kees Oosting.

Germanii şi italienii nu se lasă

Pe lângă investiţiile celor de la Vos Logistics, Fencs şi CSi, Clujul va primi cu braţele deschise şi alte companii din industria mobilei, software sau cea alimentară. Compania de software ISDC îşi va mări numărul de angajaţi cu aproape 100, prin recrutarea de personal în birourile din Cluj şi Bucureşti.

„Foarte probabil, în parcul industrial de la noi din comună va mai veni o altă companie olandeză care va produce ambalaje pentru industria alimentară. Până la semnarea contractului nu pot să zic despre cine este vorba, veţi vedea la momentul potrivit”, a declarat primarul Apahidei, Ionel Fărcaş. Italienii şi germanii nu au stat nici ei cu mâinile în sân, iar mişcarea lor a venit pentru a diminua din şocul plecării Nokia. De’Longhi a semnat un acord de cumpărare a halelor Nokia din comuna clujeană Jucu, pentru a produce şi acolo electrocasnice. De asemenea, germanii de la Bosch, producători de componente auto, şi-au manifestat interesul de a-şi construi un sediu în Parcul Industrial Tetarom III, aflat tot în comuna Jucu, iar concurenţa dintre cele două mai concerne germane şi italiene i-ar bucura pe clujeni, care vor putea alege din câteva mii de locuri de muncă.

„Am negociat contractul şi cu Bosch, dar sunt ceva mici probleme cu anumite aspecte ale relaţiei germanilor cu Ministerul Finanţelor. Oricum, noi sperăm că în luna februarie să semnăm şi acest contract”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. 

 

Belgieni la Câmpia Turzii

Dacă olandezii au preferat zona oraşului Cluj-Napoca, vecinii lor belgieni şi-au îndreptat atenţia înspre Câmpia Turzii. Astfel, una dintre cele mai importante fabrici de brutărie din Europa, La Lorraine, a şi început producţia în parcul industrial Reif din localitatea clujeană. Belgienii au investit până acum şapte milioane de euro în deschiderea fabricii, dar speră să atingă suma de 40 de milioane de euro în următorii trei ani.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă