13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialCare sunt motivele pentru care femeile îşi pierd libidoul

Care sunt motivele pentru care femeile îşi pierd libidoul

Într-o perioadă în care filmele şi emisiunile TV ne fac să credem că toate femeile au un libidou insaţiabil, există din ce în ce mai multe dovezi că lucrurile stau cu totul diferit, potrivit Mediafax.

 

Studii efectuate în Europa sau America, care au analizat mii de femei de toate vârstele, indică faptul că între 30 şi 50 la sută dintre femei au fost afectate la un moment dat de scăderea sau lipsa apetitului sexual, scrie Daily Mail.

Alte studii demonstrează că o treime dintre femei nu experimentează orgasmul sau consideră sexul ca fiind dureros.

Cauzele acestei probleme, care nu este pe deplin înţeleasă, sunt complexe, putând fi de natură fizică, psihică sau socială.

Unul dintre elementele analizate este nivelul de testosteron. În timp ce femeile pot fi afectate de lipsa apetitului sexual la orice vârstă, schimbările precum naşterea sau menopauza pot juca un rol important.

“Nu există nicio îndoială că pierderea libidoului cauzează depresie, dureri de cap sau alte afecţiuni fizice ce aparent nu au legătură. Sexul satisfăcător este o componentă esenţială a stării de bine”, a declarat Mike Perring, psihoterapeut pe probleme sexuale la o universitate londoneză.

Mulţi experţi cred că o scădere a nivelului de testosteron din organism este de vină. Femeile au de zece ori mai mult testosteron decât estrogen în organism. Producerea hormonului este stimulată de actul sexual, astfel că totul devine un cerc vicios. Nivelul de testosteron scade în mod natural în medie cu 50 la sută între 20 şi 45 de ani şi continuă să scadă, mai puţin dramatic, odată cu procesul de îmbătrânire.

Alte femei experimentează însă o scădere mai dramatică a acestui hormon, ceea ce ar putea explica de ce lipsa libidioului poate apărea la orice vârstă.

Printre factorii de natură psihologică ce influentează libidoul se numără depresia şi stresul, acesta din urmă afectând substanţial producţia de testosteron.

“Trăim vremuri dificile, cu oameni care se zbat să-şi păstreze locul de muncă sau care trebuie să îndeplinească multe sarcini în timp scurt, iar viaţa oamenilor este din ce în ce mai aglomerată. Sunt ocupaţi la muncă, sunt ocupaţi cu copiii sau cu cei bătrâni, situaţii care pot influenţa apetitul sexual. Foarte multe femei vin din ce în ce mai des să ceară ajutor”, a declarat Paula Hall, terapeut şi consilier privind relaţiile.

În plus, peste 150 dintre medicamentele comune prescrise sunt cunoscute a avea un impact negativ asupra dorinţei sexuale. Printre acestea sunt incluse contraceptivele, antidepresivele, calmantele sau medicamentele pentru tratarea tensiunii arteriale.

Cele mai citite

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...
00:01:16

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei...

KPMG, amendată din nou în Marea Britanie pentru nereguli privind activitatea de audit

KPMG a fost amendată cu 1,5 milioane de lire sterline de către autoritatea britanică de reglementare în domeniul contabilității pentru "deficiențe grave" în auditul...
Ultima oră
Pe aceeași temă