10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialCare sunt cele mai frumoase oraşe europene de pe litoral

Care sunt cele mai frumoase oraşe europene de pe litoral

Marea rămâne, mereu, la modă pe timpul verii, însă putem să ne bronzăm, la începutul toamnei, pe plajele unui oraş cu foarte multe obiective turistice şi cu vestigii care datează de câteva sute de ani.

Gdansk, Polonia

Gdansk este considerat ca fiind cel mai frumos oraş de pe malurile Mării Baltice şi unul dintre oraşele poloneze cu cea mai mare încărcătură. Datorită bogăţiei sale şi a regiunilor înconjurătoare, Gdansk a fost, timp de sute de ani, unul dintre principalele obiecte de dispută între Germania şi Polonia., însă localnicii au reuşit să-şi păstreze independenţa până la sfârşitul secolului XVIII, când a ajuns sub dominaţie prusacă. După Primul Război Mondial, Gdansk a devenit „Oraşul liber Danzig”. Deşi bombardamentele din cel de-al II-lea Război Mondial au distrus oraşul aproape în totalitate, lucrările de reconstrucţie au fost realizate cu succes, respectându-se planurile iniţiale. În prezent, Gdanskul este un oraş incredibil de pitoresc, care vă oferă nu doar o istorie bogată, ci şi un litoral cu un farmec aparte.

Malaga, Costa del Sol, Andalucia, Spania

Deşi oraşul are un puternic aer de modernism, câteva clădiri istorice sunt sarea şi piperul pentru orice turist care caută şi altceva decât o plajă curată. Aici s-a născut Pablo Picasoo, iar arhitectura oraşului este dominată de o catedrală impozantă, construită în secolul al XVI-lea.

În oricare dintre cele trei mari centre turistice din Malaga, Calle Marques de Larios, Plaza Mayor sau Calle de Granada, vă puteţi bucura de shopping, de viaţa de noapte sau de obiectivele turistice, descrise în orice ghid de călătorie. Oraşul a fost întemeiat de fenicieni în urmă cu 3.000 de ani. După aproximativ şapte secole, romanii au cucerit Malaga de la cartaginezi, iar după secolul al V-lea e.n, Malaga a ajuns sub stăpânirea vizigoţilor. După cucerirea Spaniei de către mauri, Malaga a devenit un important centru comercial. În timpul Războiului Civil spaniol, oraşul a fost bombardat puternic de către armata lui Franco, ajutate de aviaţia italiană, însă regiunea şi-a revenit repede, iar după anii ’60, economia regiunii a fost puternic influenţată de către turismul intens de pe Costa del Sol.

Marsilia, Franţa

În urmă cu un deceniu, Marsilia era cunoscută ca fiind unul dintre polii infracţionalităţii în Franţa, însă lucrurile par să se fi schimbat radical. Oraşul-port Marsilia este una dintre cele două capitale europene ale culturii în 2013, alături de oraşul slovac Kosice. Marsilia a fost trecută cu vederea în ultimii ani de către turiştii aflaţi în căutarea vinurilor delicioase şi a atmosferei şic ce caracterizează cele mai multe dintre marile oraşe franţuzeşti, însă pitorescul şi milenarul oraş francez este gata să renască în ochii potenţialilor vizitatori printr-o rebranduire care se află în plin avânt.

Creta

Deşi Creta nu este un oraş, întreaga insulă poate fi aleasă de către turişti, atât pentru istoria de 5.000 de ani, cât şi pentru plajele superbe care le oferă iubitorilor de mare tot ceea ce şi-au dorit vreodată de la o vacanţă la mare. Istoria Cretei începe în epoca bronzului, când super-puterea acelor timpuri, civilizaţia minoică, a apărut şi a dispărut într-un mod misterios. Termenul „minoic” vine de la numele regelui legendar cretan Minos şi a fost folosit, pentru prima oară, de arheologul englez Arthur Evans. În anul 67 î.Hr., Creta figurează ca o insulă aparţinând Imperiului Roman. După căderea imperiului, Creta a intrat sub dominaţia Bizanţului. Între anii 1211 şi 1669, insula s-a aflat sub dominaţia Veneţiei, iar între 1669 şi 1898, locuitorii au luptat împotriva ocupaţiei Imperiului Otoman. În 1933, Creta a devenit parte a Greciei. Pe aeroportul din Heraklion se ajunge din aproape orice capitală europeană, inclusiv din Atena. Compania Heritage & Hospitality vă oferă toate informaţiile legate de cazare şi de circuitele turistice din Creta pe site-ul yadeshotels.gr.

Tallinn, Estonia

Farmecul medieval din Tallinn se îmbină perfect cu arhitectura modernă, iar străzile întortocheate şerpuiesc printre bisericile vechi din secolul al XIV-lea, printre restaurantele, cafenelele şi cluburile de noapte ascunse în zidurile de piatră. Oraşul Vechi face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO şi are un farmec incredibil. Iubitorii artei se pot delecta cu spectacolele de teatru, cu recitalurile de muzică clasică şi cu nenumăratele concerte pop, rock şi jazz. Dincolo de zidurile medievale, puteţi alege să vizitaţi Palatul Kadriorg al lui Petru cel Mare, o operă arhitecturală în stil baroc înconjurată de peisaje idilice, iar plajele din apropierea oraşului sunt curate şi perfecte pentru o vacanţă liniştită, unde soarele nu este atât de puternic încât să vă năucească.

Riga, Letonia

Capitala Letoniei este renumită pentru viaţa de noapte şi este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai agitate oraşe din Europa de Est. Străzile pietruite şi arhitectura în stil Art-Nouveau fac parte din farmecul oraşului. Afacerile sunt în floare, iar infrastructura oraşului se schimbă continuu. UNESCO a avertizat Riga că şi-ar putea retrage susţinerea pentru Oraşul Vechi din cauza numărului mare de hoteluri de sticlă şi al centrelor de afaceri care au împânzit centrul oraşului, conform Lonely Planet. În Riga, letonii sunt minoritari (41,2% din populaţie), în timp ce ruşii reprezintă 43,7% din numărul locuitorilor. Cu toate acestea, în oraş pare să domine armonia etnică. Zona metropolitană a Rigăi are o populaţie de aproximativ un milion de oameni, ceea ce face din capitala Letoniei cel mai mare oraş din Ţările Baltice. Iar plajele din apropiere îi conferă un plus de atractivitate în eterna competiţie turistică ce caracterizează destinaţiile europene de vacanţă.

Cele mai citite

Grecia va rambursa anticipat datorii de miliarde de euro, semn că situația economică s-a îmbunătățit

Grecia intenționează să accelereze rambursarea anticipată a unor împrumuturi pe termen lung în valoare de mai multe miliarde de euro, o măsură semnificativă care...

Google Gemini introduce funcția de „memorie” pentru utilizatori selectați

Chatbot-ul Google Gemini a fost actualizat cu o funcție de „memorie”, care îi permite să rețină informații despre utilizatori, cum ar fi preferințele culinare...

„Sunt onorat!” Adrian Mutu, inclus în Hall of Fame-ul clubului italian Fiorentina

Adrian Mutu, fostul atacant al echipei naționale a României, a fost inclus în Hall of Fame-ul clubului italian Fiorentina, ca o recunoaștere a impactului...
Ultima oră
Pe aceeași temă