22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCare este poziția președintelui CE față de criza din Grecia

Care este poziția președintelui CE față de criza din Grecia

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, joi, că acordul Greciei cu creditorii privind programul de reforme ar trebui să includă şi o înţelegere referitoare la sustenabilitatea datoriilor, informează Mediafax.

Tusk a spus că parlamentele naţionale ar trebui să fie convinse să voteze în favoarea susţinerii Greciei, dacă liderii europeni vor ajunge la un acord bun duminică.

“Sunt destul de sigur că dacă vom avea un acord duminică, acesta va fi o recomandare suficient de puternică pentru parlamentele naţionale”, a arătat Tusk.

El a adăugat că acordul trebuie să se refere şi la problema sustenabilităţii datoriilor.

“O propunerea realistă din partea Greciei trebuie să fie egalată cu o propunere la fel de realistă din partea creditorilor privind sustenabilitatea datoriei”, a spus oficialul european.

Tusk a discutat joi dimineaţă, telefonic, cu premierul grec Alexis Tsipras.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a reiterat miercuri că Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, în cadrul acordului de salvare, dar a avertizat că Atena nu va primi tratament special, în condiţiile în care Guvernul vrea să amâne plata datoriilor către instituţia financiară.

“Restructurarea datoriilor este necesară în cazul particular al Greciei, pentru a fi sustenabile”, a afirmat Lagarde la un eveniment de la Brookings Institution.

Chiar dacă Lagarde a reiterat o analiză făcută de FMI săptămâna trecută, faptul scoate în evidenţă presiunile în creştere exercitate de FMI, Statele Unite şi alte părţi, ca Germania să permită restructurarea datoriilor elene, în cadrul acordului de susţinere financiară.

Pe de altă parte, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat miercuri seara, la câteva ore după ce instituţia a menţinut blocarea finanţării băncilor elene la nivelul de circa 89 de miliarde de euro, că este tot mai greu de găsit o soluţie pentru criza din Grecia.

Autorităţile de la Atena au cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani din fondul de salvare al zonei euro şi au promis că vor începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni.

Statul elen riscă în prezent să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...
Ultima oră
Pe aceeași temă