16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCare este cea mai nouă capitală a lumii

Care este cea mai nouă capitală a lumii

Sâmbătă, 12 februarie, expiră termenul în care eventualii nemulţumiţi pot contesta rezultatele unui referendum covârşitor: 98,83% dintre cei 4 milioane de participanţi au fost de acord cu ruperea în două a celui mai mare stat de pe continentul negru, Sudan. De luni, independenţa este ca şi bătută în cuie.

Proclamarea independenţei este fixată pentru luna iulie, cel mai probabil în data de 9, o sâmbătă care poate rămâne în istorie ca ziua naşterii Sudanului de Sud.

Oficialităţile noului stat se gândesc serios să răpească locuitorilor din Juba mândria de a fi locuitorii capitalei celui mai tânăr stat al lumii. Ministrul Informaţiilor a anunţat că se ia în calcul mutarea capitalei, de fapt, să construiască una de la zero, în pofida faptului că Sudanul este departe de a fi una dintre naţiunile bogate ale Africii.

„Un comitet ministerial va cerceta posibilităţile, pentru alegerea celei mai bune opţiuni”, a declarat Barnaba Marial Benjamin, potrivit Agenţiei France Presse.

„Vrem să fie o capitală potrivită noii naţiuni”, a completat ministrul.

Un oraş mic, cu planuri mari

O nouă capitală nu este un proiect care poate fi implementat imediat, în primul rând din lipsa resurselor. Autorităţile afirmă că termenul cel mai realist pentru strămutarea administraţiei într-un oraş nou este de minimum 5 ani.

Printre principalele motive invocate pentru necesitatea unei noi capitale se numără haosul din Juba.

Oraşul de pe malul Nilului Alb, în prezent dărăpănat, a fost profund afectat de aproape două decenii de război civil. Din 2005, când a fost încheiat acordul de pace între nord şi sud, Juba a explodat pur şi simplu, însă într-un mod absolut aleator. Infrastructura este la pământ, mai exact inexistentă. Un sfert de milion de locuitori populează „mahalaua” Juba, care a devenit, totuşi, în ultimii ani un magnet pentru micii comercianţi din ţările vecine – RD Congo, Uganda, Kenya, Somalia, Eritreea – dar chiar şi India sau China (vezi galeria foto).

Anne Itto, Secretarul General al SPLM (Mişcarea pentru Eliberarea Poporului Sudanez), a declarat, la rândul ei, agenţiei Reuters, că „s-a format un comitet care să stabilească cel mai bun loc pentru o capitală care să fie în conformitate cu o naţiune independentă. Sunt atâtea lucruri pe care Juba nu le are acum în termeni de servicii.”

Unul dintre miniştri Mişcării a detaliat „incompatibilităţile” oraşului cu titlul de capitală.

„Oraşul nu are utilităţile necesare unei capitale: clădiri mai mari care să poată găzdui instituţii guvernamentale, zone întinse pentru rezidenţă, sau zone pentru activităţi comerciale”, a declarat ministrul SPLM Kosti Manibe.

Investiţii masive în ceva sau în nimic?

Părerile proaspeţilor cetăţeni independenţi sunt împărţite: pe de o parte, unii sunt de acord că o nouă naţiune trebuie să se remarce printr-o capitală strălucitoare, iar de cealaltă parte sunt cei care cred că autorităţile ar trebui să investească în modernizarea actualei capitale, Juba.

„Este bine să avem visuri, să facem o nouă capitală pentru noua noastră naţiune”, a declarat comerciantul Jackson Hussein pentru AFP. „Cred că ar fi bine să avem capitala chiar în centrul ţării”, a completat sudanezul. Părerea lui Jackson nu este împărtăşită de Philip Garhok, student. „Avem probleme cu apa, canalizarea şi electricitatea în Juba, şi ăsta este cel mai dezvoltat loc din sudul Sudanului, în acest moment. Cred că ar fi mai bine să ne concentrăm eforturile în a face acest loc să meargă, decât să cheltuim bani pe un oraş complet nou.”, crede Philip.

Oraşe animale

Ţară tânără şi săracă, Sudanul de Sud nu duce lipsă de idei năstruşnice, chiar utopice. Înainte de ideea unei capitale construite de la zero, anul trecut, în august, oficialităţile au făcut publică extraordinara propunere de a dezvolta cele 10 oraşe reşedinţă din statele Sudanului de Sud: fiecare dintre aceste oraşe ar urma să fie dezvoltat în forma unui anumal.

Actualei capitale, Juba, i s-a plănuit forma unui rinocer. Planul de dezvoltare a rămas, până acum, în stadiul de proiect.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă