Economia Americii nu este în risc de colaps, iar situaţia financiară a americanilor nu va deveni atât de cumplită precum se preconizează de la căderea Wall-Street. Aceasta este concluzia la care au ajuns jurnaliştii de la Business Insider după ce au descoperit „cea mai mare minciună spusă despre economia Americii”.
Deşi politicienii americani, analiştii economici şi cei de la Standard & Poor’s susţin că americanii trebuie să facă sacrificii financiare, jurnalistul Joe Weisenthal spune că nu există niciun indiciu care să susţină aceste recomandări.
„În această săptămână obligaţiunile Trezoreriei au atins un nivel scăzut de 2,125%, un procent care nu a mai fost atins de 10 ani. Lumea ţipă după mai multe datorii publice a guvernului SUA, iar o dată cu îmbătrânirea Americii, cererea populaţiei pentru produse de economisire precum certificatele de Trezorerie se măreşte”, scrie jurnalistul.
El dă ca exemplu nişte grafice realizate în Japonia care arată că perioadele de reducere a cheltuielilor duc la mărirea deficitelor, nu la micşorarea lor.
„Iar exemplul Japoniei nu este singular. Aţi văzut ce se întâmplă în urma măsurilor de austeritate aplicate în Portugalia, Grecia, Marea Britanie din punct de vedere al deficitului bugetar?”, spune jurnalistul.
În final, Joe Weisenthal susţine că este bine să se pledeze pentru reducerea cheltuielilor sau să se recunoască problemele politice a ţării, însă din punct de vedere economic nu există niciun indiciu că americanii vor avea o situaţie financiară groaznică.
„Din punct de vedere economic nu există niciun indiciu care să sugereze că situaţia noastră financiară va ajunge atât de cumplită încât creditorii noştrii ne vor tăia veniturile. Dimpotrivă, ei par mai dispuşi ca niciodată să ne acorde noi împrumuturi în fiecare zi„, precizează el.