20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCaravana cărţilor opreşte la Cluj

Caravana cărţilor opreşte la Cluj

Sărbătoarea cărţii şi a lecturii de la Târgul Gaudeamus vine să contrazică informaţia că numărul cititorilor este în scădere, iar cultura este pe cale de dispariţie. Cele mai importante edituri din România şi din străinătate vor fi prezentate publicului clujean în perioada 14-18 aprilie, într-un pavilion mobil amplasat în Piaţa Unirii. Pe lângă oferta de carte propusă de organizatori şi susţinută de edituri, evenimentul aduce în faţa publicului şi alte activităţi: lansări de carte, concurs de recitat, iar cumpărătorii vor participa la tombola Gaudeamus. Totodată, „Coşul Târgului” va sta la dispoziţia vizitatorilor şi a editurilor participante, pentru donaţii. În cadrul campaniei „Cărţile se întorc acasă”, proiect realizat în parteneriat cu fundaţia „Noi citim”, organizatorii evenimentului şi-au propus să colecteze cărţi pentru bibliotecile din mediul rural.

„Fără carte ne-am rătăci ca nişte bezmetici în zarva zilei”, a declarat Irina Petraş, preşedinta Uniunii Scriitorilor din Cluj. Campania de donare de carte vine în sprijinul bibliotecilor din judeţul Cluj, instituţii care au un buget foarte mic de achiziţie, iar în unele cazuri lipseşte cu desăvârşire. „Cred că avem nevoie de carte mai mult ca oricând. Maratonul de faţă atrage atenţia că, dacă în România există ceva, este cultura”, a spus istoricul Ovidiu Pecican. „Dacă toată lumea spune că în vreme de criză avem nevoie de pâine, e momentul să facem apel la sprijinirea cărţii, la solidaritatea cititorului”, a adăugat Pecican. Ca noutate a ediţiei din acest an este propunerea unui ciclu de 33 de evenimente ce se vor desfăşura într-un spaţiu mai mare decât la ediţiile precedente. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc astăzi la ora 12.00. Târgul va fi deschis zilnic între orele 10.00 şi 19.00, iar duminică până la ora 14.00. Intrarea va fi liberă pe tot parcursul evenimentelor.  

 

Premii acordate de public

Într-un spaţiu de 450 de metri pătraţi vor fi prezentate cele mai de succes apariţii editoriale ale marilor edituri din ţară şi oferte educaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior. Nu vor lipsi premiile şi trofeele ediţiei. Vor fi acordate Trofeele Gaudeamus pentru trei expozanţi şi va fi aleasă „Cea mai râvnită carte a publicului”, premiul educaţia, Miss lectura, pentru cea mai frumoasă vizitatoare iubitoare de carte şi Trofeul presei. Câşti­gătorii vor fi desemnaţi prin votul publicului prezent la eveniment.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă