19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCaracatita permiselor auto: a picat "tentaculul Covasna"

Caracatita permiselor auto: a picat „tentaculul Covasna”

» Caracatita romaneasca a permiselor auto a primit ieri o noua lovitura din partea ofiterilor anticoruptie: i-a fost retezat in forta "tentaculul Covasna", printr-o actiune la care au participat 200 de jandarmi si politisti.
» In prezent, 19 persoane sunt anchetate pentru ca ar fi eliberat carnete de sofer sau certificate de inmatriculare pentru masini furate contra spagi de 100-10.000 de euro, dar cercul suspectilor s-ar putea mari.

Ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie (DGA) au provocat ieri un cutremur in Sfantu Gheorghe, capitala judetului Covasna, prin retezarea intempestiva a tentaculului local al caracatitei permiselor auto, in cadrul unei actiuni la care au participat peste 200 de jandarmi si politisti. Ancheta, inceputa acum un an, se bazeaza pe declaratii ale persoanelor care au dat spaga si pe interceptari telefonice. Autoritatile din Covasna n-au avut insa habar ca exista o investigatie in curs pana ieri, cand au dat ochii cu anchetatorii veniti de la Bucuresti, care au perchezitionat nu mai putin de 23 de locuinte ale persoanelor implicate, un birou din cadrul Primariei Sfantu Gheorghe, sediul Serviciului Permise de Conducere si sediile a doua scoli de soferi. In prezent, 19 persoane au fost puse sub invinuire, iar procurorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lor, a aratat inspectorul Sarmizia Fetcu, purtatorul de cuvant al DGA.

 

Printre cei 19 se numara cinci subofiteri ai Serviciului de Permise si Inmatriculari Auto, subordonat Prefecturii Covasna; un subofiter din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta; un functionar al Primariei Sfantu Gheorghe; trei inspectori auto si mai multi intermediari. Potrivit anchetatorilor, acestia cereau intre 100 si 10.000 de euro spaga pentru a elibera permise de conducere sau certificate de inmatriculare pentru masini probabil furate, aduse din strainatate. Potrivit sefului Biroului Anticoruptie Covasna, Manuela Popescu, cei 19 sunt acuzati de "dare de mita, luare de mita, trafic de influenta si complicitate la infractiunea de luare de mita".

Ancheta ofiterilor DGA a inceput in urma cu un an. In dosar, spun surse judiciare, exista interceptari telefonice care ar dovedi activitatea grupului infractional. Ancheta este condusa acum de procurori ai Departamentului National Anticoruptie, iar mandatele de perchezitie au fost emise de judecatori de la  Tribunalul Covasna. Cel mai probabil, afirma sursele judiciare, procurorii vor emite ordonante de retinere pe numele celor anchetati si vor cere mandate de arestare pentru 29 de zile. Cercul suspectilor este mai mare; alte persoane au fost deja citate sau vor primi mandate de aducere la Parchet.

seful Serviciului Public Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Sfantu Gheorghe, Eugen Deaconu, a aflat despre ancheta ieri dimineata: ajuns la serviciu, anchetatorii DGA i-au prezentat mandatul de perchezitie. Intrebat daca a suspectat existenta unor probleme in cadrul serviciului sau, Deaconu a recunoscut ca a avut suspiciuni, dar nu si date concrete. Perchezitia a necesitat si masuri organizatorice speciale. Astfel, seful Serviciului Permise a lipit un afis pe sediul institutiei pentru a informa cetatenii ca "nu se lucreaza cu publicul".

Daca prefectul de Covasna, Codrin Muntean, in subordinea caruia se afla Permisele, a fost rezervat in verdicte, spunand ca asteapta finalizarea anchetei, fostul prefect Gyorgy Ervin s-a declarat "socat" de scandal. Ervin a marturisit ca a avut mereu impresia ca examenele pentru permise sunt riguroase in Covasna, dovada fiind faptul ca promovabilitatea absolventilor scolilor de soferi este foarte scazuta. Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a fost si el luat prin surprindere. Arpad a aflat de ancheta tot ieri dimineata, cand ofiterii anticoruptie l-au anuntat ca au un mandat de perchezitie a biroului unui angajat al primarului. Biroul functionarului cercetat a fost sigilat, iar calculatorul lui de serviciu si mai multe documente au fost ridicate. De asemenea, o serie de documente, precum si bani, au fost ridicate de anchetatori in urma perchezitiilor domiciliare, afirma surse judiciare.

 

Functionarul lucreaza la Biroul de Impozite si Taxe al Municipalitatii, care are evidenta masinilor inmatriculate in oras, pentru care se platesc impozite. Anchetatorii sustin ca acest functionar era un "intermediar", la fel ca subofiterul de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Covasna. Mai precis, presupusele infractiuni de care este acuzat n-ar avea legatura directa cu munca lui la primarie.
In ceea ce-l priveste pe subofiterul de la ISU Covasna, seful sau, Alfonz Gyorgy, sustine ca el ocupa un post de executie, cu activitate de teren.

 

» Mii de soferi falsi
Caracatita actelor auto este inca vie in Romania. Ea a avut chiar "filiale" regionale (Olt – pentru Oltenia, Bacau si Galati – pentru Moldova, Satu Mare – pentru Ardeal si Braila – pentru Muntenia). Primul tentacul retezat a fost cel din Olt, in 2002; au urmat "filialele" Satu-Mare, Bacau, Braila si Arges. Asociatia Victimelor Accidentelor Rutiere a atras atentia ca pe soselele din Romania umbla mii de soferi falsi, unii analfabeti, cu permise luate pe spaga, care pot provoca accidente mortale.

Intr-adevar, pana in vara anului 2008, 20 dintre conducatorii auto "fabricati" in Arges pe sume cuprinse intre 700 de euro si 4.500 de euro produsesera 21 de accidente rutiere, soldate cu trei morti si 17 raniti grav. In timp ce procesul grupului de infractionalitate organizata de la Pitesti (in care sunt judecati 28 de inculpati, dintre care 22 aflati in arest preventiv) continua la Curtea de Apel Targu Mures, la Serviciul Permise din Arges a inceput verificarea celor 3.500 de permise suspectate ca ar fi fost eliberate fraudulos, in vederea anularii lor in baza unei ordonante a Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă