25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial"Caracatita conservatorilor" jefuieste terenurile din centrul Galatiului

„Caracatita conservatorilor” jefuieste terenurile din centrul Galatiului

Un consortiu din care fac parte firme ale unor alesi locali ai organizatiei Partidului Conservator de la Galati ori ale unor membri ai familiilor acestora a jefuit doua firme de terenurile pe care acestea isi au constructiile in centrul Galatiului. Implicat in aceasta afacere este Cristofor Durbaca, fiul presedintelui organizatiei PC Galati si al Consiliului Judetean Galati, Eugen Durbaca, presedintele comisiei de buget a Consiliului Judetean, Ion Stefan si Eugen Gavan, presedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Municipal.

Caracatita „Saturn 2005”

Consortiul se numeste Asociatia Lucrativa „Saturn 2005” si, asa cum o spune si numele, a fost infiintat recent, cu un scop foarte precis: acapararea unui teren situat in principalul vad comercial al Galatiului, pe care urmeaza sa fie construit un centru comercial cu parter si patru etaje. Din asociatia „Saturn 2005” fac parte cateva firme in spatele carora se afla mai multe VIP-uri ale administratiei locale, sau rude ale lor: 1. SC Derec SRL Galati, la care este actionar Cristofor Durbaca, fiul lui Eugen Durbaca, presedinte al Consiliului Judetean Galati si al organizatiei PC; 2. SC Truman SRL Galati, care apartine lui Ion Stefan, vicepresedinte PC Galati, consilier judetean, presedinte al Comisiei de Bu-get a CJ Galati, pus de conservatori director la Apa-Canal SA Galati; 3. SC Gedac Consult SRL Galati, care apartine cumnatei vicepresedintelui PC Galati Eugen Gavan, consilier, presedinte al Comisiei de Urbanism a Consiliului Municipal Galati. Din aceeasi asociere mai fac parte SC Condur Lux SRL, SC Danias SRL si SC Informen SRL. Ceea ce au comun toti in aceasta afacere este faptul ca au cate un chiosc sau doua in acelasi „pachet” de chioscuri de pe strada Saturn, in fata Complexului Comercial „Tiglina 1”, in cel mai important vad comercial al Galatiului.

O afacere de 1.200.000 euro pe an

Ideea care i-a legat a fost sa puna mana pe terenul pe care se afla chioscurile, pentru a construi acolo un centru comercial cu subsol, parter si 4 etaje. Suprafata nu este prea mare, de numai 461 metri patrati. Dar este suficienta pentru o afacere profitabila. In primul rand, pentru ca in vadul comercial Tiglina 1, intr-o pozitie privilegiata cum este locatia celor noua chioscuri, chiria ajunge pana la 40 euro/mp. Numai din inchirierea spatiilor noului centru comercial s-ar obtine anual peste 1.200.000 de euro. In prima parte a acestui an, consortiul s-a pus pe treaba si a depus la primarie cererea nr 30.640/04.04.2006 pentru concesionarea terenului respectiv, punand si o conditie: fara licitatie! Daca alte concesionari sunt amanate cu anii, de aceasta data primarul Galatiului Dumitru Nicolae a fost mai harnic decat in vremea in care conducea Sidexul si a impins rapid cererea pecistilor spre avizare in comisiile de specialitate si apoi pentru aprobarea in plenul Consiliului Municipal. Prin Hotararea CLM Galati nr. 254/04.07.2006, consilierii au aprobat in unanimitate concesionarea fara licitatie (!) a terenului respectiv Asociatiei Lucrative „Saturn 2005”.

Ilegalitati, trafic de influenta, jaf

In foarte scurta vreme au iesit la iveala si mai multe ilegalitati in legatura cu respectiva concesionare de teren „aurifer”. In primul rand, ca prin aceasta concesionare consilierii municipali au votat, ca papagalii, jefuirea a doua societati comerciale din Galati, SC Crebo CBE SRL si SC Veromar SRL Galati. Cele doua societati au chioscuri in acelasi „pachet” cu consortiul, dar nu li s-a spus nimic nici de asociere, nici de cererea de concesionare. Dar „Saturn 2005” a cerut si a primit si terenul pe care se afla chioscurile lor.
Alta ilegalitate este concesionarea fara licitatie: din momentul in care pe acelasi teren exista un interes al consortului „Saturn 2005”, dar si interesul celor doua firme care nu fac parte din consortiu, este evident ca aceasta concesionare trebuia sa se faca cu licitatie, nu fara. Si, in al treilea rand, cea mai flagranta ilegalitate este cea comisa de presedintele Comisiei de Urbanism, Eugen Gavan, care la sedinta din 4 iulie a fost presedinte de sedinta si a votat cu mana sus concesionarea terenului pentru consortiul din care face parte si firma cumnatei sale. Consilierul municipal independent Marian Popa, care a descoperit tarasenia, acuza lipsa de corectitudine a consilierului conservator: „Domnul Gavan a fost presedinte de sedinta atunci si a sustinut prin vot firma cumnatei lui. Macar sa fi avut bun-simt sa spuna ca are un interes!

Sfarsit incert,
cu dosar penal

Cele doua firme jefuite, SC Crebo CBE SRL si SC Veromar SRL Galati, s-au adresat cu petitii atat prefectului Galatiului Mihai Capra, cat si primarului Dumitru Nicolae, cerand revocarea HCL nr. 254/04.07.2006.
Consilierul Marian Popa a depus la Inspectoratul Judetean de Politie plangerea nr. 15.878/25.07.2006, cerand cercetarea penala a lui Eugen Gavan pentru incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si conflictele de interese, dar si a membrilor Asociatiei Lucrative „Saturn 2005”, care au depus o documentatie falsa si s-au folosit de ea pentru a obtine avantaje materiale, cu consecinte juridice. O prima confruntare in acest caz urma sa aiba loc ieri-seara, la sedinta Consiliului Municipal, cand consilierii ar fi trebuit sa-si spuna punctele de vedere in legatura cu scofala pe care au facut-o pe 4 iulie.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă