11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCapul reţelei protejate de Blejnar şi Comăniţă, capturat în SUA

Capul reţelei protejate de Blejnar şi Comăniţă, capturat în SUA

Radu Nemeş, un personaj-cheie al grupării mafiote care făcea evaziune fiscală cu combustibili şi spăla zeci de milioane de euro, a fost capturat în SUA, împreună cu soţia sa Diana, membră a reţelei criminale.

Radu şi Diana Nemeş, membri ai grupării infracţionale din care fac parte, între alţii, fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, şi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, precum şi dispărutul fără urmă Codruţ Marta, au fost arestaţi, marţi, în Statele Unite de către FBI-Divizia Seattle. Acuzaţiile: spălare de bani, evaziune fiscală şi aderare la grupare de criminalitate organizată.

Soţii Nemeş au fost descoperiţi în Yelm-Washington, unde duceau o viaţă de lux, descrisă de jurnalistul american Steven Wyble în “Nisqualy VALLEY NEWS”. Când au fost arestaţi cei doi aveau vizele de şedere expirate.

Mandatul internaţional de arestare a fost emis la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie încă din 2012 şi vor fi extrădaţi în România în baza tratatului existent între SUA şi ţara noastră.

În referatul DNA se precizează că Radu Nemeş era coordonatorul unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală prin comerţ nelegal cu combustibili. Din grupare mai făceau parte Codruţ Marta (dispărut fără urmă; se presupune că a fost executat în stil mafiot), fost şef de cabinet al fostului sef ANAF, Sorin Blejnar, inculpat şi el, Elan Schwartzenberg (fugit în Israel), Florin Secăreanu, fost şef al filialei din Constanţa al serviciului secret al Ministerului de Interne, şeful Vămilor, Viorel Comăniţă, Florin Andrei Jugănaru, alte persoane. Blejnar, Comăniţă, Secăreanu şi Marta se ocupau de protecţia grupării infracţionale.

Nemeş era şeful grupării, iar Jugănaru şi alte persoane făceau parte din organizarea comerţului cu combustibili şi crearea firmelor fantomă. Concret, gruparea evazionistă importa motorina prin SC INKASSO JOBS SRL, apoi, printr-o suveică de firme, motorina era transformată scriptic în combustibil neaccizabil, în realitate fiind vândută ca motorină. În acest mod, în referatul de arestare al procurorilor anticorupţie se susţinea că s-a produs statului un prejudiciu de 15 milioane de euro.

Proprietăţi achiziţionate în SUA

În documentele trimise americanilor pentru arestarea soţilor Nemeş se precizează că prejudiciul este de 53 milioane euro (echivalentul a 68 milioane dolari). Probabil, între timp anchetatorii români au descoperit şi alte operaţiuni comerciale evazioniste ale grupării conduse de Radu Nemeş. Jurnalistul american Steven Wyble de la “Nisqualy VALLEY NEWS” a obţinut toate documentele de la autorităţile americane pe care le-a ataşat ca documente în facsimile. Pe lângă cele ale autorităţilor române, el a dat în facsimil şi documentele fiscului american prin care se demonstrează circuitul banilor, spălarea lor de către soţii Nemeş şi complicii lor. De asemenea, sunt prezentate proprietăţile achiziţionate de soţii Nemeş. Potrivit documentelor autorităţilor americane, Radu şi Diana Nemeş controlau societatea Inkasso Jobs SRL, prin care au importat 990.000 tone motorină prin Oil Terminal Constanţa cu menţiunea că o vor transforma în produse neaccizabile şi abia apoi le vor vinde.

Bani trimişi în Dubai

În realitate, ei, împreună cu complicii lor din gruparea criminală au vândut motorină pe teritoriul României. Prin eludarea taxelor, ei au prejudiciat statul român cu 53 milioane euro (echivalentul a 68 milioane dolari americani). Banii obţinuţi au fost transferaţi, printr-o suveică de firme-paravan, în Dubai – Emiratele Arabe Unite. Soţii Nemeş controlează mai multe conturi la Barklays Bank din Dubai, care fie sunt pe numele unor firme ca societatea Corralys Investments Ltd, Werbner Sales Ltd, Premier Holdings Ltd (controlate de ei) sau direct pe numele Dianei Nemeş. Aceste firme au fost folosite pentru a exporta banii obţinuţi de Inkasso SRL pe motorina vândută. Metoda folosită pentru transferul banilor: plăţi pentru consultanţă sau servicii. Ulterior, banii din Dubai au fost transferaţi în SUA.

Potrivit anchetatorilor americani, banii au fost cheltuiţi pe viaţă de lux, cumpărare de terenuri, imobile, automobile de lux, afaceri şi construirea unei reşedinţe de lux. Autorităţile americane au pus sechestru pe toate proprietăţile soţilor Nemeş , inclusive pe acţiunile pe care le deţineau la mai multe firme, spre exemplu la o cramă -EAGLEVIEW Hill, LLC-, unde deţineau 67%) în care au investit aproape 400.000 de dolari. Diana Nemeş a vrut să investească în compania Eagleview Hill LLC pentru a obţine o viză de E-2, care le conferea stabilitate în SUA, se spune în documente. O astfel de viză permite unui non-cetăţean american să rămână în Statele Unite, motivat de faptul că este proprietarul majoritar al unei afaceri. Proprietarul, însă, nu a vrut să-i vândă şi restul de acţiuni de la cramă pentru că nu i-a convenit preţul oferit de soţii Nemeş, astfel că afacerea a căzut, ca şi stabilitatea lor în SUA.

 

Cele mai citite

Nicolae Stanciu, gol și pasă de gol în derby-ul românilor din Arabia Saudită

Căpitanul echipei naționale de fotbal a României, Nicolae Stanciu, a fost esenţial pentru formaţia Damac FC, în meciul câştigat cu scorul de 2-1 în...

Un fost lider mondial al tenisului și-a anunțat retragerea: „A sosit momentul să-mi iau rămas bun”

Fostul lider mondial Garbine Muguruza și-a anunțat retragerea din tenis, după o perioadă de mai bine de un an în care a lipsit din...

Podium pentru frații Maior în Campionatul Mondial de Raliuri

Frații Norbert Maior și Francesca Maior au devenit primul echipaj 100% românesc care obține un podium în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă