17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCapitolul de politica economica si monetara, retras din negocierile de aderare a...

Capitolul de politica economica si monetara, retras din negocierile de aderare a Turciei la UE

Unul din cele trei capitole ale negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, pe care Franta a amenintat ca le va bloca, a fost retras de pe agenda reuniunii de astazi a ambasadorilor la UE ai statelor membre – COREPER -, transmite Rompres citand AFP.

Sursa diplomatica europeana citata de AFP a precizat ca, la cererea Comisiei Europene si a presedintiei germane a UE, capitolul referitor la politica economica si monetara a fost retras de pe agenda intalnirii, care va decide, in schimb, ca alte doua capitole pot fi deschise maine, in cursul unei conferinte de aderare UE-Turcia.

Informatia nu a fost confirmata deocamdata de executivul comunitar.

Saptamana trecuta, noul ministru de externe francez Bernard Kouchner a lasat sa se inteleaga ca Parisul nu isi va da acordul decat pentru deschiderea a doua capitole suplimentare /statistica si control financiar/, mai tehnice decat cel privitor la politica economica si monetara.

Pana in prezent, au fost deschise numai doua din cele 35 de capitole care trebuie sa jaloneze pregatirea aderarii eventuale a Turciei la blocul comunitar, in 10-15 ani.    

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat in repetate randuri ca "locul Turciei nu este in UE", propunand in schimb un "parteneriat privilegiat" cu Uniunea.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă