20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCapitala internationala a folclorului

Capitala internationala a folclorului

Doua festivaluri de folclor se desfasoara aproape simultan in aceste zile la Sibiu.

Peste 800 de artisti din toata lumea vin la Sibiu pentru a participa la Festivalul International de Folclor "Cantecele Muntilor", ce are loc in perioada 1-5 august 2007. Alti aproximativ 350 de artisti sunt asteptati la Festivalul National al Traditiilor Populare, programat pentru 31 iulie-5 august.
 
Folcloristi din Brazilia si Taiwan
 Festivalul International de Folclor "Cantecele Muntilor" a ajuns la editia a 32-a si aduce in centrul Sibiului – Capitala Culturala Europeana ansambluri folclorice profesioniste din tari exotice precum Brazilia si Taiwan, dar si artisti din Grecia, Bulgaria, Germania, Republica Moldova, Serbia, Franta, Danemarca si Romania. Programul evenimentului cuprinde parade de port popular, seri traditionale, ateliere de dans, expozitii de arta populara cu vanzare, lansari de carte si CD-uri, concerte si spectacole in Piata Mare si Muzeul in Aer Liber.
 
Incursiune gastronomica in culturile traditionale
 In aceste zile, in mai multe restaurante din Sibiu se organizeaza "serile traditionale", unde turistii vor avea prilejul unei apropieri culturale prin intermediul gastronomiei de traditiile tarilor participante la festival. Turistii au ocazia sa guste din bunatatile bucatariilor traditionale din peste zece tari, gatite exact ca "acasa". Acest lucru este posibil pentru ca fiecare ansamblu participant a venit si cu un bucatar specialist in asemenea preparate. Turistii, dar si sibienii vor avea ocazia nu doar sa guste din bucatele speciale, dar vor putea sa si invete dansurile populare ale fiecarei tari. Cursurile sunt organizate la Cercul Militar si sunt gratuite.
"Ajuns la a 32-a editie, festivalul isi propune, in contextul integrarii europene, sa contribuie la valorificarea traditiilor unor comunitati romanesti si straine, prin promovarea folclorului autentic. Dorim sa atragem la manifestarile noastre un public variat, de toate varstele si din toate mediile sociale", a spus directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Sibiu, Silvia Macrea.

 Aglomeratie la cazare
 Din cei peste 800 de participanti, 200 nu au mai avut loc in hotelurile si pensiunile din oras din cauza aglomeratiei prilejuite de programul "Sibiu – Capitala Culturala". Acestia au fost cazati in localitati situate in apropierea Sibiului. Organizatorii au spus ca si acolo rezervarile au fost facute inca din luna decembrie a anului trecut.
Festivalul este organizat de Consiliul Judetean, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul – Junii" Sibiu, Primaria Municipiului Sibiu, Casa de Cultura a Municipiului Sibiu si Cercul Militar. z

TRADITII
Complexul National Muzeal Astra si Asociatia Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007 organizeaza in perioada 30 iulie-5 august Festivalul National al Traditiilor Populare. Sunt asteptati 350 de participanti pentru sapte sectiuni tematice: arte plastice (mestesuguri artistice), arte religioase (traditii cultice), literatura populara (basme, poezie si teatru popular), arte muzicale (interpreti vocali si instrumentali), arte coregrafice (dans popular), arte mecanice (creatie tehnica traditionala) si arta culinara (meniuri dupa retete traditionale).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă