25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCapitala americana ar putea fi inghitita de ape

Capitala americana ar putea fi inghitita de ape

Washington DC ar putea ajunge sub apa daca previziunile specialistilor se adeveresc, iar calota polara vestica din Antarctica se topeste. Cel care a tras un semnal de alarma in acest sens este Jerry Mitrovica de la Universitatea din Toronto, relateaza MSNBC, citat de ziare.com.

Odata cu Washingtonul, si alte orase ar putea fi acoperite de cativa metri de apa. Pentru inundarea capitalei americane este nevoie de o crestere de doar sase metri a nivelului apei si, conform noilor descoperiri, orasul ar putea ajunge usor sub ape. Calota polara vestica din Antarctica contine circa 2,2 milioane de kilometri cubi de gheata, aproximativ aceeasi cantitate care se gaseste si in Groenlanda.

Conform studiului, potentiala topire a calotei polare vestice a Antarcticii nu ar ridica nivelul apei uniform pe Pamant, din cauza efectelor gravitationale si a miscarilor prevazute de rotatia planetei. Multi oameni de stiinta sunt de parere ca aceasta calota s-ar putea prabusi in urmatorii zeci de ani sau, in cel mai bun caz, in urmatoarele secole. Potrivit unui studiu Intergovernmental Panel on Climate Change, realizat in 2007, topirea integrala a calotei polare din Antarctica ar mari nivelul apelor, la nivel global, cu aproximativ cinci metri.

Washington D.C. (DC – Districtul Columbia) are peste 4.400.000 de locuitori si este a zecea cea mai populata zona metropolitana a Statelor Unite. In Washington se afla Casa Alba (sediul Presedintiei) si Capitoliul (sediul Congresului federal), iar in aproprierea sa se afla Pentagonul (sediul departamentului american al apararii). Pe langa faptul ca este sediul guvernului, este si un oras turistic important, cu monumente, cum ar fi cele ale fostilor presedinti Lincoln, Jefferson si Washington sau monumentul victimelor din Vietnam.

Proiectat de arhitectul francez Pierre L Enfant, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a fost primul oras construit special pentru a indeplini functia de centru al guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă