17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialScriitorul André Brink a murit în timpul unui zbor cu avionul

Scriitorul André Brink a murit în timpul unui zbor cu avionul

Scriitorul sud-african André Brink, unul dintre cei mai vocali critici ai regimului apartheid, a murit, vineri noaptea, la vârsta de 79 de ani, la bordul unui avion care zbura spre Cape Town, după ce vizitase Belgia pentru primirea unui titlul onorific de doctor, informează bbc.com, citat de Mediafax.

Scriitorul sud-african a scris atât în afrikaans (limbă oficială în Africa de Sud, derivată din neerlandeză, formată pe baza dialectelor vorbite de coloniştii olandezi, n.r.), cât şi în limba engleză, romanele sale fiind traduse în peste 30 de limbi.

Unele ditre cărţile sale, printre care "A dry white season", care a fost ecranizată, au fost interzise în Africa de Sud.

Printre alte romane ale sale se numără "Looking on darkness" – tradus în limba română, cu titlul "În inima nopţii", şi publicat în 1983 la editura Univers – şi "Philida", pentru care a fost inclus pe lista scurtă a nominalizaţilor la Man Booker Prize în 2012.

André Brink a fost profesor de literatură la Univesitatea din Cape Town.

În anii 1960, Brink a fost o figură marcantă a mişcării literare "Die Sestigers" ("şaizeciştii", n.r.), care folosea limba afrikaans pentru a vorbi împotriva mişcării apartheid.

Cele mai citite

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...
Ultima oră
Pe aceeași temă