19.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCantinฤƒ socialฤƒ ลŸi centru de zi รฎn Nฤƒvodari

Cantinฤƒ socialฤƒ ลŸi centru de zi รฎn Nฤƒvodari

Peste 200 de locuitori din Nฤƒvodari, cu grave probleme financiare, vor beneficia de o masฤƒ caldฤƒ în fiecare zi. Acest lucru este posibili datoritฤƒ finalizฤƒrii unui proiect european care a prevฤƒzut construirea unei cantine sociale, dar ลŸi a unui centru de zi în localitate. „A apฤƒrut o avalanลŸฤƒ de cereri cu privire la necazurile oamenilor ลŸi nu am rฤƒmas indiferenลฃi. De aceea am gândit acest proiect, pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi. La acel moment erau mai multe persoane care mâncau la noi, deci erau asistate, ลŸi la acest moment vฤƒ spun cฤƒ sunt în jur de 100 de persoane care mฤƒnâncฤƒ zilnic la noi, la cantina socialฤƒ”, a declarat Florin Chelaru, viceprimarul oraลŸului Nฤƒvodari, într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ.

After school ลŸi centre medicale

Clฤƒdirea este practic vechea cantinฤƒ a Liceului „Lazฤƒr Edeleanu“, care a fost reabilitatฤƒ ลŸi modernizatฤƒ în totalitate. Pe lângฤƒ cantina socialฤƒ, aici vor mai funcลฃiona cabinete medicale (inclusiv unul stomatologic), dar ลŸi un centru de zi pentru copii ลŸi vârstnici. La after school vor ajunge circa 25 de copii. Nu existฤƒ încฤƒ niciun criteriu de selecลฃii, poate veni orice copi, spune viceprimarul Chelaru. Reprezentanลฃii primฤƒriei au vorbit cu directorii de ลŸcoli sฤƒ le transmitฤƒ pฤƒrinลฃilor aceastฤƒ facilitate. La centrul de zi se estimeazฤƒ cฤƒ vor ajunge zilnic circa 60 de persoane. „Vom încerca sฤƒ facem centrul cât mai prietenos pentru toate persoanele nevoiaลŸe din Nฤƒvodari”, a declarat Adrian Constantin, ลŸef Serviciu Achiziลฃii Publice Nฤƒvodari.

Construcลฃie dificilฤƒ

Construcลฃia centrului nu a fost un lucru tocmai uลŸor. Constructorul s-a lovit de mai multe probleme. Una dintre ele a fost nivelul ridicat al pânzei freatice. „Cea mai dificilฤƒ problemฤƒ a fost pânza freaticฤƒ, cu un nivel foarte ridicat în acea zonฤƒ. Apa care se infiltra în subsol, unde trebuia amenajate dependinลฃele cantinei, a fost în cele din urmฤƒ captatฤƒ în mai multe puลฃuri, cu ajutorul unor pompe“, a explicat Florin Chelaru. Lucrฤƒrile trebuia sฤƒ fie încheiate pe 3 noiembrie, dar au fost finalizate cu câteva zile mai devreme, iar recepลฃia a fost deja fฤƒcutฤƒ.

Se cautฤƒ personal

Mai rฤƒmâne însฤƒ o problemฤƒ: ca primฤƒria sฤƒ aibฤƒ cadrul legislativ prin care sฤƒ poatฤƒ angaja personal pentru cantinฤƒ ลŸi pentru after school. ”Legea ne permite sฤƒ angajฤƒm doar om pe om, adicฤƒ pentru fiecare post eliberat putem face o angajare, ori noi nu putem da afarฤƒ din alte sectoare pentru funcลฃionarea Cantinei“, a declarat Adrian Constantin.

Valoare de 4,7 milioane lei

Proiectul “Cantinฤƒ socialฤƒ ลŸi Centru de zi în localitatea Nฤƒvodari – reabilitare ลŸi modernizare” a fost demarat în luna mai a anului 2012. Valoarea totalฤƒ a investiลฃiei a fost de 4.765.000 lei, din care 3.094.394,10 lei a fost contribuลฃia UE prin Fondul European pentru Dezvoltare regionalฤƒ, 679.726,89 lei contribuลฃia bugetului naลฃional ลŸi 77.022,88 lei, contribuลฃia oraลŸului Nฤƒvodari.

Cele mai citite

VIDEO Percheziศ›ii de amploare รฎn judeศ›ul Ialomiศ›a. Peste 200 de poliศ›iศ™ti participฤƒ la acศ›iuni

Peste 200 de poliศ›iศ™ti ศ™i alte forศ›e de ordine au desfฤƒศ™urat, miercuri dimineaศ›ฤƒ, 17 percheziศ›ii รฎn localitatea Bฤƒrbuleศ™ti, judeศ›ul Ialomiศ›a. Acศ›iunile au vizat persoane...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, rฤƒzboiul din Ucraina ศ™i cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun รฎn politica de rฤƒzboi....

Bฤƒrbat gฤƒsit decedat รฎntr-un parc din Craiova. Poliศ›ia a deschis o anchetฤƒ

Un bฤƒrbat a fost gฤƒsit decedat, marศ›i dupฤƒ-amiazฤƒ, รฎn Parcul Mureศ™ din municipiul Craiova. Poliศ›ia a fost sesizatฤƒ ศ™i la faศ›a locului s-au deplasat...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ