13 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialCantecul de lebada al pasarii Phoenix

Cantecul de lebada al pasarii Phoenix

Nimic mai nepotrivit si mai nedrept decat versiunea romaneasca a titlului de la "Two Lovers": "Iubire la New York". Numai ca New York-ul nu e foarte prezent in film. Cu siguranta audienta interna­tionala, deci si cea mioritica, nu va baga de seama ca despre New York e vorba. Nici macar iubirea sau speranta nu plutesc pe nicaieri in universul construit de James Gray in acest film.

Afisul vorbeste de la sine: "Two Lovers" ("Doua iubite", ambiguitatea genurilor limbii engleze este aici cu atat mai frumoasa). Pe de-o parte Michelle (Gwyneth Paltrow), blonda de peste drum, superba poate nu ca ne-am indoi vreo clipa ca e ceva in neregula cu minunatia de femeie care e Paltrow, ci pentru ca aproape nu o vedem (doar cateva prim-planuri, putine, pletele blonde…). Ea e doar o prezenta, un zambet fugar, un san, o umbra in spatele ferestrei, este minu­nata pentru ca asa alege sa o vada Leonard (Joaquin Phoenix). Cealalta femeie, Sandra (Vinessa Shaw), tot evrei­ca, al carei tata e partener de afaceri cu tatal lui Leonard, e "sigura", plicticoasa si stearsa, tot pentru ca asa alege Leonard sa o vada, condamnandu-se pe sine si condamnand-o pe ea la aceasta perceptie, tocmai pentru ca este cea dezirabila din perspectiva parintilor: "she’s good for business" ("e buna pentru afaceri"). Intre cele doua isi imparte viata Leonard, viata altminteri goala, plina doar intre drumurile la clientii curatatoriei tatalui sau.

Nu exista rai, opozanti, personaje negative: ai doar victime care ranesc in ranile adanci ale celorlati, in cautarea unor himere infantile, chiar utopice. Nu se intampla multe in film; se spun si mai putine. Povestea si personajele ti le construiesti incet, din detalii, gesturi si mers, din interiorul locuintei sau sunetul valurilor care se sparg la mal, iar singurul lucru esential ca sa poti sa patrunzi in lumea acestor oameni bantuiti, asa cum a imaginat-o James Gray, este sa intri in conventie, sa te lasi purtat domol in ritmul acestui film profund atmosferic.

"Pensionarea" lui Joaquin Phoenix nu mai e acum doar un zvon. "Two Lovers" este ultimul sau film, inainte de a se dedica unei cariere de artist rap. Cateva dintre calitatile de dansator le demonstreaza si aici, intr-o secventa de noapte in club, dar entuziasmul lui subit (si, speram, pasager) pentru zona hip-hop-ului este o imensa pierdere pentru cinema. Personajul pe care il construieste aici – Leonard – e barbatul trecut de 30 de ani, cu studii neterminate, fara vreun talent evident, fara vreun tel sau vreo perspectiva, locuind cu parintii care trag cu urechea la usa lui. In teorie, e un ratat, the "ultimate geek". Dar darul lui Phoenix este sa-si duca personajul, pe Leonard, cu un pas mai departe de tentativele de suicid sau bipolaritatea cu care l-a etichetat societatea sau medicina mo­derna. Boala lui Leonard, infrant, predat, este una a sufletului, nu a mintii, iar suferinta lui si a tuturor celor care-l inconjoara te fac sa te intrebi, pana la sfarsit, daca tentativa de suicid cu care demareaza filmul nu era o solutie. Singura.

Iubire la New York    
Drama, SUA, 2008, 1h 50min.
Two Lovers.

Regia: James Gray. Cu: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw.
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex, Light Cinema, Studio, Cityplex), Cluj (Cinema City), Timisoara (Cinema City).

Cele mai citite

Cod roșu de fenomene meteo periculoase, emis pentru două județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă, 14 septembrie, o avertizare de tip Cod Roșu pentru „fenomene meteo periculoase” în două județe din...

Inundațiile au lăsat fără curent electric peste 25000 de gospodării din județul Galați

În urma inundaţiilor, un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică, a anunţat sâmbătă...

Înmormântare impresionantă pentru tânăra activistă turco-americană ucisă în Cisiordania

Aysenur Ezgi Eygi, tânăra activistă turco-americană ucisă în Cisiordania pe 6 septembrie, a fost înmormântată ca o martiră sâmbătă în vestul Turciei, potrivit al-monitor.com. Sicriul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă