Dupa o vacanta foarte scurta, de doar o saptamana, pentru absolventii de gimnaziu a inceput ieri primul examen serios din viata lor, testele nationale, care le va hotari in mare masura viitorul privind continuarea studiilor. Din cei 19.219 candidati inscrisi, la prima proba, cea la Limba si literatura romana, s-au prezentat 19.022, ceea ce inseamna un procent de participare de 98,97%. Pentru testele nationale, in Capitala s-au organizat 71 de centre de testare si 22 de evaluare.
Pe langa cei 15 elevi imobilizati la pat, care au fost nevoiti sa sustina testele in spital, ieri s-a mai inregistrat un caz special. Dupa ce a scris o ora si ceva, unei eleve de la centrul de testare de la Scoala Generala nr. 165 i s-a facut rau si a fost transportata cu Salvarea la spital. Alti sapte candidati, care au intarziat din motive medicale, au sustinut proba dupa-amiaza, pe varianta de subiecte nr. 3. Singurul caz de incercare de frauda din Bucuresti s-a inregistrat la centrul de testare de la Liceul Teoretic „Marin Preda” din sectorul 6, unde un elev a fost surprins incercand sa copieze, fiind eliminat din examen.
Eminescu si Caragiale
La centrul de testare de la Scoala Generala nr. 88 din Bucuresti, ca de altfel si la celelalte, mai toti elevii s-au prezentat cu o jumatate de ora inainte de a li se permite accesul in sali. Spre deosebire de anii trecuti insa, la centrele din cartiere numarul parintilor care si-au insotit copiii a fost mai mic, iar pe parcursul celor doua ore destinate rezolvarii subiectelor curtea Scolii Generale nr. 88 a fost aproape pustie. Ca sa nu se faca de ras in fata colegilor, cativa dintre elevii insotiti au venit inaintea parintilor, in curte „pierzandu-se” printre ceilalti candidati. Experienta anilor trecuti s-a repetat si acum, anume ca parintii erau cei mai emotionati, spre deosebire de copiii lor, care erau voiosi, faceau glume si tot mai nerabdatori sa inceapa mai repede testele ca sa scape de stres.
La ora 9, la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, secretarul de stat Paloma Petrescu a extras varianta de subiecte nr. 1, din cele trei pregatite de Serviciul National de Evaluare si Examinare. Imediat ce s-a transmis prin radio varianta extrasa, cadrele didactice au trecut la multiplicarea si impartirea subiectelor, actiune care in Capitala nu a durat mai mult de 30 de minute. In consecinta, in majoritatea centrelor elevii au trecut la rezolvarea subiectelor, pentru care au avut la dispozitie doua ore, in jurul orei 9,27.
Explozie de bucurie
Cei mai multi elevi au fost foarte incantati dupa ce au vazut subiectele, pe care le-au considerat foarte usoare. Cea mai frumoasa surpriza a candidatilor la proba scrisa la Limba si literatura romana s-a dovedit a fi partea a treia a variantei 1 de subiecte, care le cerea sa scrie o compunere de 1-2 pagini in care sa motiveze ca o opera din cele studiate la clasa este comedie. Si cum in toate manualele alternative s-a regasit aceeasi comedie, „O scrisoare pierduta” a lui I.L. Caragiale, s-a dovedit a fi un subiect usor. Cel putin din declaratii, ca rezultatele s-ar putea sa nu fie atat de roze. Nici primele doua subiecte Ð cerinte gramaticale, dar si de intelegere a textului dintr-o strofa din poezia „Peisaj” de Mihai Eminescu si o cerere de inscriere la un cerc la Clubul Copiilor – nu le-au parut candidatilor de nerezolvat. Daca la intrarea la examen elevii au preferat sa fie singuri, la iesire insa erau incantati ca sunt asteptati de parinti. De altfel, imediat ce iesea un elev, curtea se umplea de exclamatii de bucurie, imbratisarile cu cei dragi tinandu-se lant. „A fost super. Nici nu putea sa fie mai usor. Un singur punct n-am facut, dar cred ca iau peste 9. Sper sa iau medie mare si sa intru la un liceu bun. Eu as vrea la Kretzulescu. Acolo a facut si mama si mi-a spus ca este OK”, ne-a spus foarte vesela Andreea Alexandru. „Dac-o sa fie asa la toate probele, o sa ia toata lumea numai medii de 9 si iar nu e bine. Nu merg la Sava, ca acela-i liceu de tocilari”, a completat Alexandra Florea, o colega de-a Andreei, la fel de fericita si incantata de subiecte. De altfel, veselie mare era in toata curtea Scolii Generale nr. 45 din Capitala, plina de elevi si parinti care au mai zabovit cateva minute dupa ce au iesit din examen. Cei care nu vor sustine astazi proba scrisa la Limba si literatura materna sunt deja cu gandul la matematica, proba de foc a testelor nationale, de care se tem majoritatea candidatilor si parintilor.