16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCandidati anonimi si membri ai GDS vor fi audiati la CNSAS

Candidati anonimi si membri ai GDS vor fi audiati la CNSAS

Trei membri ai societatii civile si doi candidati la Parlamentul European au primit verdict sau urmeaza sa fie audiati de CNSAS. Numele vehiculate: Calin Anastasiu, Mariana Celac, Sorin Alexandrescu (GDS) si Corneliu Zeana (PNG).
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a verificat peste 40 de candidati pentru alegerile europarlamentare si a decis ca doar doi sau trei, care "au probleme", vor fi chemati la audieri pentru a se stabili daca au facut politie politica prin colaborarea cu Securitatea. Acestia nu sunt nume sonore si nu se afla pe locurile eligibile. Conform unor surse citate de Realitatea TV, unul dintre ei este medicul Corneliu Zeana, membru PNG, care ocupa locul cinci pe lista de candidati la europarlamentare a partidului.
De asemenea, Mircea Dinescu, membru CNSAS, a confirmat pentru Rompres ca doi membri ai Grupului pentru Dialog Social (GDS) vor fi chemati pentru audieri, saptamana viitoare. Acestia sunt, conform surselor din CNSAS, Calin Anastasiu si Mariana Celac. Primul este sociolog, fost membru al Partidului Aliantei Civice si fost director in IMAS, dar s-a retras mai demult din viata publica. Arhitecta Mariana Celac este sora fostului ministru de Externe de la inceputul anilor ‘90 Sergiu Celac – traducator personal al lui Nicolae Ceausescu inainte de 1989. De asemenea, fostul sot al Marianei Celac, Mihai Botez, a fost ambasador in SUA la inceputul anilor ‘90. Despre cei doi, surse din CNSAS spun ca au dosare de retea si ca apar cu nume de cod in documente ale fostei Securitati.
Un al treilea nume din GDS, profesorul universitar Sorin Alexandrescu, este si el vehiculat de surse din CNSAS. Profesorul, care a predat in strainatate inainte de 1989, ar fi fost chemat saptamana trecuta la audieri, dar "problema lui este minora in comparatie cu a celorlalti doi". Surse bine informate din institutie au declarat ca in cazul lui Sorin Alexandrescu Colegiul a dat deja un verdict de necolaborare.
Membrii CNSAS nu pot da oficial numele celor pe care ii audiaza sau ale celor care primesc un verdict pana ce acestia nu epuizeaza caile legale de contestare. Nici un membru GDS nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Cele mai citite

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU