9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialCând va relua Grecia negocierile cu creditorii internaţionali

Când va relua Grecia negocierile cu creditorii internaţionali

Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat că Grecia va relua, marţi, negocierile cu creditorii instituţionali pentru deblocarea asistenţei financiare, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al premierului Alexis Tsipras a declarat, luni, că este posibil ca acordul cu creditorii să fie încheiat până la sfârşitul acestei luni, dar a recunoscut că există încă dezacorduri în domenii ca ţintele bugetare, taxa pe vânzări, pensii şi legislaţia muncii.

Citeşte şi: Ce spune ministrul german de Finanţe despre soluţiile alternative pentru Grecia

“Insistenţa creditorilor pentru austeritate mai mare este subtilă, dar fermă. Guvernul nu poate şi nu va accepta un medicament care pe parcursul a cinci ani a fost mai dăunător decât boala”, a spus, luni, Varoufakis.

Blocajul negocierilor a dus la evaporarea lichidităţilor din Grecia, împingând economia în recesiune. Retragerile masive de fonduri din bănci şi dificultăţile tot mai mari ale ţării de a-şi respecta obligaţiile financiare au readus temerile legate de capacitatea ţării de a rămâne în zona euro.

Pe fondul acestor temeri, indicele ASE al bursei din Atena a scăzut luni cu 3,1%, cel mai mult în aproape trei săptămâni. În ultimele 12 luni, ASE a scăzut cu 32%, înregistrând una dintre cele mai slabe evoluţii între indicii bursieri importanţi analizaţi de Bloomberg.

Cu numai cinci săptămâni înainte de expirarea ofertei de ajutor a zonei euro, Tsipras continuă să refuze să ia măsuri care ar agrava recesiunea.

Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din actualul program de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, dar finanţarea este blocată, în lipsa acordului cu creditorii privind reformele.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a refuzat să spună luni dacă Grecia poate să respecte plata a 1,6 miliarde de euro către FMI, datorii scadente în luna iunie.

Economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, a afirmat luni, într-un interviu acordat publicaţiei Les Echos, că sistemul de pensii al Greciei este prea generos şi că numărul funcţionarilor publici este prea mare. El a adăugat că Grecia este încă destul de departe de măsurile credibile necesare să transforme deficitul bugetar substanţial în excedent.

Cele mai citite

Studiu: Dieta preferată de români. Cât se va extinde obezitatea în rândul populației

Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică la nivel Mondial, potrivit statisticilor, peste 4 miliarde de oameni putând deveni supraponderali sau obezi în...

Lista preliminară a stranierilor convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia

Luna aceasta, naționala României dispută primele amicale din 2024, iar selecționerul Edward Iordănescu a trimis 28 de convocări preliminare pentru fotbaliști care evoluează în...

Edilul vrea să înoate contra curentului

Primarul localități Jupâneşti din județul Gorj a stârnit valuri de nemulțumire în rândul cetățenilor, după ce a anunțat planuri ambițioase pentru construcția unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă