18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCând se va relua oferta de vânzare pentru Petrom

Când se va relua oferta de vânzare pentru Petrom

Cea mai mare ofertă din istoria Bursei, prin care statul urma să-şi vândă jumătate din portofoliul pe care îl deţine la Petrom, a fost în prima etapă un eşec. Cauza a fost urmarea subscrierilor insuficiente şi care s-au situat la un nivel sub 80% din titluri.

Oferta s-a derulat începând cu 11 iulie şi s-a încheiat în 22 iulie. Conform prospectului de vânzare, oferta putea fi considerată finalizată cu succes, doar dacă la data închiderii s-ar fi subscris minimum 80% din acţiunile oferite.

Metodă nouă

Oferta pentru titlurile Petrom s-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capital din România. preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere. Statul a anunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iar marţi a stabilit un preţ minim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu.

Dacă vânzarea s-ar fi realizat la preţul maxim, statul ar fi putut încasa în jur de 610 milioane de euro în urma vânzării unui pachetului de acţiuni deţinut la OMV Petrom, prin Ministerul Economiei. Această sumă ar fi fost apropiată de cea din 2004, când statul a vândut o treime din acţiuni cu 670 milioane de euro (ulterior OMV şi-a majorat participarea la 51%, în schimbul a încă 830 milioane de euro).
La preţul minim (0,37 lei/titlu) statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Vânzarea pachetului de 9,84% din acţunile deţinute de stat la Petrom face parte din înţelegerile asumate de Executivul de la Bucureşti cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Astfel, privatizarea prin scoaterea la vânzare a unor pachete de acţiuni deţinute de stat la mai mai multe companii energetice (Petrom, Transelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica) ar urma să constituie, după cum afirma anul trecut preşedintele Traian Băsescu, un „motor al creşterii” şi care va atarge investitori puternici.

Noi discuţii cu FMI

Oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) va fi reluată anul viitor, cel mai devreme „începând cu primul trimestru”, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, potrivit Mediafax.
„Vom relua oferta de vânzare a acţiunilor Petrom cel mai devreme în primul trimestru al anului viitor. Vom căuta cele mai bune condiţii de piaţă pentru reluarea tranzacţiei. Vrem să vindem la un preţ corect”, a spus Ariton.

Întrebat dacă decalarea ofertei pentru 2012 impune modificarea acordului cu FMI, ministrul a precizat că va discuta la începutul săptămânii viitoare cu oficialii Fondului, dar a apreciat că nu va fi necesară revizuirea înţelegerii.

De asemenea, tot vineri, premierul Emil Boc a precizat că România nu este disperată la acest moment pentru a vinde acţiunile listate la Petrom la orice preţ şi în orice condiţii.
Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51 % din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietatea deţine 20,1% din acţiuni.

Cele mai citite

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă