13.9 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialCând se termină criza nucleară din Japonia?

Când se termină criza nucleară din Japonia?

Nici premierul Japoniei, Naoto Kan, nu a reuşit să lămurească poporul japonez şi comunitatea internaţională în această privinţă. Acesta a afirmat vineri, potrivit agenţiei Kyodo, că guvernul depune toate eforturile pentru a evita înrăutăţirea situaţiei. Kan a explicat că guvernul se concentrează pe această problemă, cauzată de dublul dezastru  – cutremur şi tsunami – din 11 martie, dar şi pe măsurile de reconstrucţie.

La prima sa apariţie în faţa presei din ultima săptămână, premierul japonez a fost întrebat dacă guvernul este capabil să controleze situaţia gravă de la bătrâna centrală nucleară (care funcţionează de 40 de ani). Naoto Kan a evitat să răspundă. În schimb, el a afirmat că „se încearcă evitarea agravării situaţiei. Dar recunosc că încă nu este momentul să prezicem ce se va întâmpla.”

„Trebuie să rămânem foarte tensionaţi în tratarea fiecărei situaţii” de la centrală, spune Kan, după ce japonezii s-au confruntat cu scurgeri radioactive şi alte probleme grave.

Totuşi, premierul a sugerat că nu există niciun plan imediat de extindere a zonei de evacuare din jurul centralei nucleare, afirmând că are încredere în informaţiile oferite de experţii nucleari japonezi.

Guvernul va lărgi monitorizarea zonei adiacente centralei, situată la circa 220 de kilometri de capitala Tokio, şi va continua să prezinte prompt informaţii publicului japonez şi internaţional, potrivit lui Kan.

Premierul, cu o mină obosită, şi-a cerut scuze în faţa fermierilor care-şi duc veacul în zona centralei, ale căror afaceri au fost afectate de scurgerile radioactive. El a promis că guvernul va oferi compensaţii materiale.

Bilanţul la zi al celei mai mari catastrofe post-belice din Japonia a depăşit 10.000 de morţi, alte 17.000 de persoane fiind în continuare dispărute, potrivit Agenţiei Naţionale de Poliţie.

Cele mai citite

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...
Ultima oră
Pe aceeași temă