11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialCând se opune grațierii, Dragnea vrea să-i păcălească pe români. Sau...

Când se opune grațierii, Dragnea vrea să-i păcălească pe români. Sau pe corupții din PSD | OPINIE

Baletul pe care-l face PSD pe tema grațierii faptelor de corupție trebuie privit cu circumspecție. Ideea că în interiorul partidului există opinii divergente între sena­torii din Comisia juri­dică și Liviu Dragnea nu este plauzibilă. Într-un partid condus cu mână forte de președintele său astfel de acte de disidență nu sunt posibile. Sau sunt, dar doar cu aprobarea despotului. Mai puțin luminat.

În săptămâna care tocmai s-a încheiat, senatorii juriști ai PSD au grațiat darea și luarea de mită, dar și traficul sau cumpărarea de influență. Amfitrioni au fost Șerban Nicolae, președintele Comisiei, și Traian Bă­sescu, autorul unor amendamen­te scandaloase. La scurt timp după votarea acestor amendamente, Liviu Dragnea a scris pe Facebook: „Dezaprob categoric votul din Comisia juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție. Am spus tot timpul, și îmi mențin punctul de vedere, că nu susțin grațierea infracțiunilor de corupție. Înțeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente“.

Lucru care s-a și întâmplat rapid. În ziua următoare, modificările aduse Legii grațierii au fost anulate. Mai mult, două propuneri de grațiere a abuzului în serviciu și conflictului de interese au fost respinse. După acest vot, Dragnea a fost tranșant: „Nu voi mai permite nimănui să afecteze imaginea acestui partid care este susținut și de la care oamenii așteaptă lucruri bune“. Liderul PSD s-a declarat “destul de dezamăgit de modul în care a funcționat Comisia juri­dică“, motiv pentru care cazul lui Șerban Nicolae va fi discutat în partid. „Va trebui să luăm măsuri“, a amenințat Dragnea.

Ceva e-n neregulă cu imaginea asta, nu credeți? Transformarea peste noapte a lui Liviu Dragnea în Monica Macovei nu este convingătoare. Există două scenarii, care ar justifica o astfel de abordare a șefului PSD asupra anticorupției: 

1) În PSD există consens pe subiectul grațierii faptelor de corupție, iar ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Senat a fost doar o punere-n scenă a liderilor social-democrați. Cu ce scop? De a demobiliza protestele #rezist. Strategia PSD seamănă cu povestea “Petrică și lupul“. Petrică era cioban, se plictisea de moarte și a zis să se distreze alarmând satul că vine lupul și mănâncă oile. Sătenii l-au crezut de câteva ori, au ieșit cu furci și topoare să-l izgonească, dar au realizat că fuseseră păcăliți. Când lupul a venit cu adevărat, nu au mai crezut țipetele disperate ale lui Petrică, lupul a făcut ravagii printre oi, iar Petrică abia a scăpat cu viață să-și învețe lecția. 

Așa și cu PSD. Parlamen­tarii agită opinia publi­că cu pericolul grațierii co­rupților, oamenii ies în stradă ca să împiedice acest lucru, iar Liviu Dragnea vine apoi să ne spună că, de fapt, nu e niciun pericol. Face declarații pe placul cancelariilor europene, pentru a adormi vigilența oficialilor europeni, pentru a-i face să creadă că și-a învățat lecția după adoptarea OUG 13/2017. Poate nu întâmplător sceneta „Uite grațierea, nu e grațiere!“ a fost pusă în scenă exact când la București era în desfășurare o misiune de evaluare în cadrul Meca­nismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție. 
După doar o seară de mi­ting, protestatarii #rezist au plecat acasă cu senzația că lui Liviu Dragnea îi este frică să meargă până la capăt cu grațierea corupților. Nimic mai ne­adevărat. Drumul Legii grațierii prin Parlament e abia la început. PSD a luat decizia să se angajeze într-un război de uzură, care să pună serios la încercare nervii protestatarilor. PSD are șanse să-l câștige. Episoade precum cel din Senat vor mai apărea cu siguranță. Poate în plen, poate în Comisia juridică a Camerei Deputaților, ori poate chiar în plenul acesteia. După fiecare reprezentație a PSD, dacă numărul celor care vor ieși în stradă va fi din ce în ce mai mic, oamenii lui Dragnea vor câștiga. 
Trebuie să ai nervii tari ca să #reziști până la sfâr­șit. Acesta este scopul social-democraților: să ba­nalizeze ideea protestului de stradă, singurul instrument cu care pot fi opriți să‑și pună în aplicare planul și de care le este realmente frică. Când vigilența socie­tății civile va fi adormită, PSD va da lovitura de grație. Nu se va întâmpla acum, ci cât mai aproape de promulgare.

2) Mai există și scena­riul în care Liviu Dragnea e sincer în dorința de a bloca grațierea corupților. În acest caz, șeful PSD este posibil să fi făcut un târg cu instituțiile de forță. Să fi obținut imunitate, în schimbul sacrificării celorlalți lideri ai partidului. O astfel de posibilitate a fost evocată de Traian Băsescu, care l-a avertizat pe liderul social-democrat că Sistemul îl folosește, fără a-i oferi prea multe garanții. Un astfel de scenariu mi se pare mai puțin credibil. Pentru Liviu Dragnea este foarte riscant. Nu-și poate păcăli la nesfâr­șit colegii care așteaptă să scape de pușcărie. Dacă vor realiza că Dragnea este o Iudă, îl vor executa fără să clipească. Nu va avea timp să își ono­reze partea sa de înțe­legere cu Sistemul. Așadar, rămâne scenariul în care PSD încearcă să adoarmă vigilența societății civile. Dacă va reuși, vom face un imens salt înapoi.  

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Cum te convingi că formația de nuntă pe care o alegi este ceea ce căutai?

Organizarea unei nunți este, fără îndoială, una dintre cele mai emoționante provocări. Printre cele mai importante decizii, alături de locație și meniu, se află...

Simona Halep, cotată surprinzător de bine la câștigarea Australian Open 2025. Șanse mai mari decât o jucătoare din top 10 WTA

Fostul lider mondial revine în circuit după o pauză lungă, iar bookmakerii îi oferă o cotă uluitoare pentru câștigarea primului turneu de Grand Slam...

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă